Oranje strijdend ten onder

Oranje Heren, EK
Oranje strijdend ten onder

De Nederlandse waterpolomannen zijn er niet in geslaagd de top-12 van het EK te bereiken. Doordat Roemenië zaterdagochtend verrassend van Rusland won, had Oranje ’s avonds tegen Servië minimaal een gelijkspel nodig om nog door te gaan. De mannen van Harry van der Meer vochten als leeuwen en lagen 2,5 periode op koers voor een mega-stunt. Maar daarna liep de regerend Olympisch- en Europees kampioen alsnog weg om op 11-4 te finishen.

Terwijl Oranje lag te trainen, werd langzaam maar zeker duidelijk dat Roemenië tegen het ongemotiveerd ogende Rusland bezig was haar laatste strohalm te grijpen. De uiteindelijke 11-10 kwam als een mokerslag bij het Nederlands team binnen. Bondscoach Harry van der Meer: “We wisten dat – als we met Roemenië en Rusland gelijk zouden eindigen – ons doelsaldo van de onderlinge wedstrijden het minst was. Dat betekende dat we een wonder nodig hadden tegen Servië. Ik ben er trots op hoe we, ondanks de enorme teleurstelling van eerder op de dag, de Serven tegemoet zijn getreden. We zijn echt de strijd aan gegaan, maar in de laatste 1,5 periode vloeiden bij ons de krachten weg en gaf het kwaliteitsverschil toch de doorslag. Daarbij misten we ook nu weer nagenoeg alle overtalsituaties. Dat was ook tegen Rusland al het grote probleem.”  

Nederland begon uitstekend tegen Servië en leidde na de eerste periode met 0-1 (doelpunt Pascal Janssen). Ook bij de rust (3-2) mocht Oranje nog steeds hopen op het noodzakelijke punt om alsnog door te gaan naar de tussenronde. Sterker nog: door twee doelpunten van Robin Lindhout (waarvan een strafworp) nam Nederland opnieuw de leiding. Maar daarna was de koek toch echt op. Servië gaf gas bij en ging erop en erover.

Van der Meer nogmaals: “Het is ontzettend zuur dat we hier drie wedstrijden goed spelen, dat we de wedstrijd winnen die we moeten winnen (Roemenië, red.), maar dat we er nu toch uit liggen. Als je puur naar de klassering kijkt, dan eindigen we dus sowieso lager dan op het laatste EK (10eplaats in 2018, red). Maar we hebben qua spel zeker progressie gemaakt en daar moeten we toch vertrouwen uit putten op weg naar het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Rotterdam. Daar gaan we ons vanaf nu op richten. We zijn hier in Budapest nog een week bij elkaar en zullen die tijd optimaal benutten om samen te trainen voor het OKT.”

De mannen spelen maandag om 13.00 om de plaatsen 13 t/m 16 tegen Frankrijk. De andere kruiswedstrijd gaat tussen Slowakije en Malta. 


De vrouwen spelen zondag om de groepswinst tegen Spanje (16.00 uur). Dit duel is live te zien op NOS.nl en vanaf 16.10 uur op tv op NPO1.

EK Waterpolo Budapest

Heren

Zaterdag 18 januari 

Servië – Nederland 11-4
Periodestanden: 0-1, 3-1, 5-2, 3-0
Doelpunten Nederland: Robin Lindhout 2, Jorn Winkelhorst en Pascal Janssen.

Eerder gespeeld:

Dinsdag 14 januari

Nederland - Roemenië 9-8

Periodestanden: 2-2, 3-2, 1-4, 3-0
Doelpuntenmakers Nederland: Jorn Winkelhorst 3, Guus van IJperen 2, Pascal Janssen, Thomas Lucas, Jesse Nispeling, Jorn Muller.

Donderdag 16 januari 
Nederland – Rusland 9-15
Periodestanden: 2-3, 1-5, 2-3, 4-4
Doelpunten Nederland: Jorn Winkelhorst 2, Jesse Koopman 2, Robin Lindhout 2, Thomas Lucas, Jorn Muller en Lars Gottemaker.

Voor uitslagen en karakteristieken van alle andere wedstrijden op het EK, alsmede de tussenstand in de poules en het vervolg van het toernooi, klik hier.

Resterende speelschema Oranjeteams in Budapest
Zondag 19 januari 16.00 u. Spanje – Nederland (v)

Maandag 20 januari 13.00 u. Nederland-Frankrijk om plaats 13-16 (m)
Dinsdag 21 januari Kwartfinales vrouwen
Woensdag 22 januari Kwartfinales mannen
Donderdag 23 januari Halve finales vrouwen
Vrijdag 24 januari Halve finales mannen
Zaterdag 25 januari Finales vrouwen
Zondag 26 januari Finales mannen

Beeld:
Jesse Koopman verdedigt Filip Filipovic. (Foto: Deepbluemedia)
1,911

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,248
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,664