Oranje verliest van Frankrijk

Oranje Heren, EK
Oranje verliest van Frankrijk

De Nederlandse waterpolomannen kunnen het EK hooguit nog als 15eeindigen. In de ‘kruiswedstrijd’ om de 13tot en met 16plaats tegen Frankrijk trok Oranje maandag met 8-9 aan het kortste eind. 

In de poulefase hadden beide ploegen minimaal een derde plaats voor ogen. Maar Frankrijk verslikte zich op dag 1 al in Georgië en kon het daarna ook niet bolwerken tegen de toplanden Italië en Griekenland. Nederland opende het toernooi wél met de vooraf als cruciaal aangemerkte overwinning op Roemenië, maar werd door de verrassende zege van de Roemenen op Rusland vervolgens alsnog het kind van de rekening.

Maandag bleken Frankrijk en Nederland - zoals de laatste jaren wel vaker - ook nu weer aan elkaar gewaagd. Na een periode stond het 3-3, halverwege 5-5 en ook daarna bleef het spannend tot de laatste minuut. Wel begon Oranje gaandeweg de wedstrijd weer steeds meer last te krijgen van het gebrek aan schotkracht in de man meer, dit hele EK al een probleem aan Nederlandse zijde. Waren er van de eerste negen overtals nog vijf raak, van de laatste zes man meers ging er geen één in. 

Ook de laatste poging, vlak voor tijd na een time-out van bondscoach Harry van der Meer, leverde geen treffer op. Daardoor bleef de stand 8-9 in het voordeel van de Fransen die nu met Slowakije gaan spelen om de 13plaats. Nederland moet woensdag om 10.00 uur tegen Malta nog alle zeilen bijzetten om het EK niet als laatste te verlaten. Geluk bij een ongeluk is dat Oranje als organisator sowieso geplaatst is voor het OKT, eind maart in Rotterdam. Frankrijk mag slechts hopen dat er landen uit andere continenten niet inschrijven en er daardoor nog plekken vrijkomen. De loting voor het OKT is naar verwachting zondag in Budapest. 

Van der Meer was na afloop teleurgesteld in wat zijn ploeg had laten zien: “We kunnen wel steeds zeggen dat we prima spelen en veel kansen creëren. Dat was in de poulefase nog wel het geval, maar vandaag was het allemaal te slap, te mat en gewoon niet goed genoeg. Desondanks kregen we ook nu weer enorm veel kansen. Maar als je telkens zoveel man meers mist, gaat er toch iets fout. We spelen ‘m meestal nog best redelijk uit, maar we schieten veel te vaak tegen het blok of tegen de keeper op.”

“We missen in ieder geval overduidelijk overtuiging in het schot”, vervolgt Van der Meer. “Dat heeft met kwaliteit, maar ook vooral met vertrouwen te maken en dat is op dit moment duidelijk even wat minder bij ons. We gaan de komende tijd met elkaar aan de slag hoe we dit kunnen verbeteren op weg naar het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Rotterdam. Ik weet zelf ook uit mijn eigen ervaring als speler, dat dit onderdeel soms vanuit het niets ineens wel kan gaan lopen. Maar we gaan al die situaties uiteraard ook grondig met de video analyseren om te ontdekken wat er sowieso al beter kan door bijvoorbeeld sneller te spelen of anders te schuiven.”

EK Waterpolo Budapest

Heren

Kruiswedstrijd 13et/m 16eplaats

Maandag 20 januari

Nederland – Frankrijk 8-9
Periodestanden: 3-3, 2-2, 1-2, 2-2
Doelpunten Nederland: Jorn Winkelhorst 2, Lars Gottemaker 2, Kjeld Veenhuis, Jesse Nispeling, Jesse Koopman en Thomas Lucas.

Poulefase:

Dinsdag 14 januari

Nederland - Roemenië 9-8

Periodestanden: 2-2, 3-2, 1-4, 3-0
Doelpuntenmakers Nederland: Jorn Winkelhorst 3, Guus van IJperen 2, Pascal Janssen, Thomas Lucas, Jesse Nispeling, Jorn Muller.

Donderdag 16 januari 
Nederland – Rusland 9-15
Periodestanden: 2-3, 1-5, 2-3, 4-4
Doelpunten Nederland: Jorn Winkelhorst 2, Jesse Koopman 2, Robin Lindhout 2, Thomas Lucas, Jorn Muller en Lars Gottemaker.

Zaterdag 18 januari 
Servië – Nederland 11-4
Periodestanden: 0-1, 3-1, 5-2, 3-0
Doelpunten Nederland: Robin Lindhout 2, Jorn Winkelhorst en Pascal Janssen.

Voor uitslagen en karakteristieken van alle andere wedstrijden op het EK, alsmede de tussenstand in de poules en het vervolg van het toernooi, klik hier.

Resterende speelschema Oranjeteams in Budapest

Dinsdag 21 januari 14.30 uur kwartfinale vrouwen, Nederland - Slowakije
Woensdag 22 januari 10.00 uur 15e/16eplaats mannen: Nederland - Malta
Donderdag 23 januari Halve finales vrouwen
Zaterdag 25 januari Finales vrouwen

Beeld:
Thomas Lucas in actie. (Foto: Deepbluemedia)
2,071

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,241
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,648