In memoriam: Ivo Trumbic

Oranje Heren, KNZB
13 maart 2021
In memoriam: Ivo Trumbic

Ivo Trumbic is vrijdag op 85-jarige leeftijd overleden. Trumbic is een van de grootste Kroatische waterpolospelers en heeft onnoemelijk veel betekend voor het Nederlandse waterpolo. 

 

Trumbic werd geboren op 2 april 1935 in Split en speelde vanaf z’n elfde waterpolo bij Jadran Split. De eerste vijftien jaar in de Adriatische Zee. Daarna speelde hij acht jaar voor Mladost Zagreb waarmee hij – net als met Jadran - meerdere keren landskampioen werd en in 1967, 1968 en 1969 drie keer de Europacup 1 won. Na Mladost kwam hij uit voor Olympiakos. Hij bezorgde de club de eerste Griekse titel in dertig jaar.

 

Van 1959 tot 1969 speelde Trumbic 159 wedstrijden voor het nationale team van Joegoslavië. In 1964 won hij zilver op de Olympische Spelen in Tokio, maar zijn absolute hoogtepunt als speler bereikte hij vier jaar later op de Olympische Spelen in Mexico. Joegoslavië won goud en Trumbic werd uitgeroepen als beste speler van het toernooi. 

 

Trumbic is van enorme betekenis geweest voor het waterpolo in Nederland. Met de geboren Kroaat als trainer aan het roer boekte het Nederlands mannenteam halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw veel progressie, met als hoogtepunt de bronzen medaille bij de Olympische Spelen van Montréal in 1976. Vier jaar later eindigde Oranje in Moskou als zesde.

 

Na een rondgang als succesvol bonds- en clubcoach in verschillende andere landen, keerde Trumbic terug op Nederlandse bodem om in de periode 1990-1995 het mannenteam weer nieuwe impulsen te geven. Onder zijn leiding kwalificeerde Nederland zich voor de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. Na zijn tweede periode als bondscoach bleef Trumbic actief als clubcoach en technisch directeur van AZ&PC Amersfoort.

 

Maar de invloed van Ivo Trumbic op het Nederlands waterpolo ging veel verder dan Oranje en AZ&PC. In de jaren zeventig schreef hij het boek ‘Waterpolo’ ter ondersteuning van de waterpolotrainersopleidingen. Talloze Nederlandse trainers hebben mede dankzij dit standaardwerk hun spelers en speelsters veel beter kunnen begeleiden op onder meer technisch, tactisch en conditioneel/fysiek gebied.

 

Sinds 2015 is Ivo Trumbic opgenomen in de internationale ‘Swimming Hall of Fame’. In 2018 benoemde de KNZB hem tot Lid van Verdienste van de KNZB. In 2020 ontving hij de Franjo Bučar Lifetime Achievement Award, de belangrijkste sportprijs van Kroatië.

Beeld:
Ivo Trumbic bij de opening van de Amerena in Amersfoort in 2018. (Foto Beeldboot/Gertjan Kooij)
3,167

Lees ook

12 september 2023
Dinsdag vond in Netanya de loting plaats voor het EK dat van 3 tot 16 januari wordt gehouden in Israël. Volgens het nieu…
1,233
17 augustus 2023
Flemming Kastrop verlaat UZSC voor de Montenegrijnse competitie. De 21-jarige midachter gaat naar VK Primorac Kotor. Ka…
1,613