Nederland verder voor strijd om plek vijf na zege op Georgië

Oranje Heren, OKT
Nederland verder voor strijd om plek vijf na zege op Georgië

De Nederlandse waterpolomannen hebben een kleine pleister op de uitschakeling van vrijdag weten te plakken. Vrijdag viel de Olympische droom in duigen na de 7-13 nederlaag tegen Montenegro. Een dag later werd Georgië met 14-11 verslagen, waarmee de ploeg zondag het toernooi met een vijfde plek zo eervol mogelijk kan afsluiten.

Nederland ging goed van start en pakte een 4-1 voorsprong na één periode. Die marge wist de ploeg de gehele wedstrijd vast te houden. Pascal Janssen, gister met drie treffers topscorer, scoorde vijf keer en verschafte zijn ploeg daarmee steeds wat lucht als Georgië dichterbij dreigde te komen. 

In de slotfase drongen de Goergiërs verder aan, wat enkel een paar hachelijke momenten opleverde voor het doel van Eelco Wagenaar. Echt in de problemen kwam de ploeg niet meer. Toen Guus van IJperen tweeëntwintig seconden voor het einde 14-11 binnenschoot was de zege veiliggesteld.

MTB20210220-7204OP.jpg
Met de 14-11 van Guus van IJperen zat Nederland in zeker vaarwater (Foto: Orange Pictures).

De ploeg had na de nederlaag tegen Montenegro wel wat uren in zak en as gezeten, vertelde Pascal Janssen na afloop. "En nog steeds wel een beetje. We hebben naar het OKT toegeleefd en geloofden echt dat we kwalificatie konden halen. Maar we hebben gister ook tegen elkaar gezegd dat het zonde zou zijn als we de laatste twee wedstrijden zouden inzakken. We willen laten zien dat het niet eenmalig is."

Een trots gevoel krijgt steeds meer de overhand bij de ploeg. "Dat komt wel steeds meer naar boven. We hebben goed gespeeld en bij tijd en wijle zijn we boven onszelf uitgestegen. Daar kunnen we wel even op teren", besloot Janssen.

Na de zure appel volgt positiviteit
Ook bij bondscoach Harry van der Meer is er meer ruimte voor trots. "Er is zoveel positiviteit, ondanks dat we het niet hebben gehaald. Het waterpolowereldje is klein, maar we krijgen zoveel berichten van mensen die zien dat er een ander Nederland staat dan dat er in het verleden heeft gestaan. Dat geeft zelfvertrouwen en voldoening. Daar hebben het gister ook over gehad. Eerst was er de zure appel, daarna neemt de positiviteit het langzaam over."

De komende tijd gaat Van der Meer rustig nadenken over de vervolgstappen. "Ik heb nu meer duidelijkheid. We gaan rustig doorbouwen naar een volgende cyclus met een nieuw strijdplan."

In de wedstrijd ontbraken Jorn Winkelhorst (oor) en Jesse Koopman (elleboog) vanwege blessures. Zij zullen normaal gesproken dit toernooi niet meer spelen. Zondag wacht de strijd om plek vijf. De tegenstander komt uit de winnaar van de wedstrijd tussen Frankrijk en Canada later op zondag. 

Zaterdag 20 februari
Nederland - Georgië 14-11
Periodestanden: 4-1, 4-3, 3-3, 3-3
Doelpuntenmakers Nederland: Pascal Janssen 5, Bilal Gbadamassi 3, Jesse Nispeling 2, Kjeld Veenhuis, Jorn Muller, Thomas Lucas. 

Wedstrijden live te zien
Vanwege de COVID-19-maatregelen zijn de wedstrijden niet toegankelijk voor publiek, maar alle duels zijn live te zien via FINAtv (betaald). De wedstrijden van Oranje worden live uitgezonden op nos.nl 

Voor een overzicht van alle statistieken, poulestanden zie: http://results.microplustiming.com/rotterdam2020/index_web.php

Eerdere uitslagen

Kwartfinale

Vrijdag 19 februari
Nederland - Montenegro 7-13
Periodestanden: 0-4, 3-3, 4-3, 0-3
Doelpuntenmakers Nederland: Pascal Janssen 3, Robin Lindhout, Jorn Winkelhorst, Kjeld Veenhuis, Guus van IJperen. 

Poulefase

Donderdag 18 februari
Nederland - Rusland 10-11
Periodestanden: 3-3, 1-3, 2-1, 4-4
Doelpuntenmakers Nederland: Jesse Koopman 2, Robin Lindhout 2, Pascal Janssen 2, Jorn Winkelhorst, Thomas Lucas, Guus van IJperen, Jorn Muller. 

Woensdag 17 februari
Nederland - Frankrijk 11-11
Periodestanden: 2-3, 0-2, 3-4, 6-2
Doelpuntenmakers Nederland: Jorn Winkelhorst 3, Jorn Muller 3, Pascal Janssen, Kjeld Veenhuis, Robin Lindhout, Jesse Koopman, Guus van IJperen.

Dinsdag 16 februari
Nederland - Roemenië 9-8
Periodestanden: 2-1, 2-3, 2-2, 3-2
Doelpuntenmakers Nederland: Jesse Koopman 3, Jorn Muller 2, Pascal Janssen, Thomas Lucas, Robin Lindhout, Guus van IJperen.

Maandag 15 februari
Nederland - Kroatië 8-25
Periodestanden: 1-7, 4-7, 1-5, 2-6
Doelpuntenmakers Nederland: Thomas Lucas 2, Guus van IJperen 2, Bilal Gbadamassi, Jesse Koopman, Pascal Janssen, Robin Lindhout. 

Zondag 14 februari
Nederland - Duitsland 11-10
Periodestanden: 5-2, 3-2, 2-2, 1-4
Doelpuntenmakers Nederland: Jorn Muller 4, Kjeld Veenhuis 3, Thomas Lucas 2, Jorn Winkelhorst, Jesse Nispeling.

Zaterdag 20 februari halve finales
Plaats 5 t/m 8
14.00 u Nederland – Georgië 
16.00 u Frankrijk – Canada

Plaats 1 t/m 4
18.00 u Montenegro – Kroatië
20.00 u Griekenland – Rusland

Zondag 21 februari finales
12.00 u 7e/8eplaats
14.00 u 5e/6eplaats
16.00 u 3e/4eplaats
18.00 u 1e/2eplaats

De volgende negen landen zijn reeds geplaatst voor de Olympische Spelen van Tokio: Servië, Italië, Spanje, Verenigde Staten, Hongarije, Kazachstan, Australië, Zuid-Afrika en Japan.

Beeld:
Pascal Janssen was op schot met vijf treffers (Foto: Orange Pictures)

Lees ook

De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,587
De Nederlandse waterpolomannen verloren zaterdag op het EK in Dubrovnik met 16-9 van Frankrijk. Door de nederlaag is de…
1,228