Oud-international Jan Wagenaar levert AG-testen voor OKT

Oranje Heren, OKT
Oud-international Jan Wagenaar levert AG-testen voor OKT

Als hij zijn ogen dicht doet, kan Jan Wagenaar het gevoel zo weer oproepen. De spanning voor en tijdens een Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) die de Nederlandse waterpolomannen nu meemaken. In het voorjaar van 1992 was hij zelf van de partij, bij het OKT in het Canadese Calgary. Oranje plaatste zich daar voor de Olympische Spelen van Barcelona. “Ik denk dat we er iets meer uit hadden kunnen halen dan een 9eplaats, maar niettemin ben ik er nog steeds trots op dat ik tot het unieke gezelschap Nederlandse Olympiërs behoor. Ik hoop echt van harte dat de huidige generatie daar ook in slaagt, al zal het in Rotterdam een ‘hell of a job’ worden.”

Na de Spelen van Barcelona stopte Jan Wagenaar (geen familie van de huidige Oranje-doelman Eelco) als international. Hij schat in dat hij alles bij elkaar zo’n honderd interlands achter zijn naam heeft staan. In clubverband speelde Wagenaar voor Zian/Vitesse in (tegenwoordig Waterpolo Den Haag), AZ&PC (nu ZPC Amersfoort) en tussendoor voor VZC Veenendaal. Met zowel AZ&PC als VZC werd Wagenaar landskampioen. “Maar hoe blij ik met die titels toen ook was, ik herinner me toch vooral de vriendschappen die ik aan de sport heb overgehouden. Zo gaan we met een groep oud-teamgenoten van AZ&PC nog elk jaar een paar dagen op pad en lol maken met elkaar.”

 

Hoewel hij - mede door blessureleed - allang niet meer actief is in het waterpolo (“Zelfs niet in een bierteam…”) komt Jan Wagenaar (55) nog regelmatig in aanraking met de sport. “Daar hoef ik niet zo heel veel moeite voor te doen, want in mijn zakelijke netwerk zitten veel oud-waterpoloërs. Voormalige teamgenoten, tegenstanders, scheidsrechters en andere oude ‘sportvrienden’; je komt ze overal tegen en dan is waterpolo wel een dankbaar gespreksonderwerp. Met waterpoloërs onder elkaar is het ook prettiger zakendoen, heb ik gemerkt.”

Als Business Development Manager van Insight Graphics raakte hij min of meer bij toeval betrokken bij het OKT in Rotterdam. Over het hoe en waarom moeten we terug naar het begin van de Corona-pandemie. Voor zijn werkgever – een fullservicebedrijf voor grafische media – importeerde hij uitsluitend volledig gecertificeerde mondkapjes voor medisch gebruik. Via Stephen He, zijn vaste agent in China, kwam Wagenaar ook in contact met een leverancier van AG-sneltesten (Anti Genen) om COVID-19 op te sporen. “Het had eigenlijk helemaal niets met onze dienstverlening te maken, maar we zijn die testen toch gaan importeren.”

Nadat de door Insight Graphics aangeboden testen waren gevalideerd voor de Nederlandse markt, kwam Jan Wagenaar via Cees-Rein van den Hoogenband – chef-arts van TeamNL en tijdens de Spelen van 1992 zijn teamarts bij Oranje - in contact met de KNZB. Hij vertelt: “De voorwaarde van de overheid om topcompetities weer op te starten was een streng COVID-19 protocol met onder meer regelmatig AG-testen van sporters, begeleiders en officials. Wij leveren nu de AG-testen voor de Eredivisie Waterpolo en enkele andere competities. Voor het OKT in Rotterdam waren er ook zo’n 1.000 AG-testen nodig. Gezien mijn eigen achtergrond wilde Insight Graphics die graag voor een mooie sponsorprijs leveren. Ik hoop natuurlijk dat niemand positief wordt getest, maar vooral hoop ik dat Oranje gaat stunten!” 

Meer weten over AG-testen voor je eigen organisatie? jan@insightgraphics.info


www.insightgraphics.info

Jan-He_0.JPG
Foto: Jan Wagenaar met zijn Chinese agent Stephen He en diens zoontje.

 


 

LEES MEER OVER

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,211
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,612