Reacties uit het Nederlandse kamp: 'Droomscenario, maar bouwen verder'

Oranje Heren, OKT
Twee treffers voor Thomas Lucas (Foto: Marcel ter Bals)
Reacties uit het Nederlandse kamp: 'Droomscenario, maar bouwen verder'

De blijdschap was na afloop groot bij de Nederlandse waterpolomannen. Blijdschap dat directe concurrent Duitsland in de openingswedstrijd met 11-10 opzij was gezet. Er was ook opluchting. Nederland gaf een 8-2 voorsprong bijna uit handen. 

In aanloop naar de wedstrijd ging het veel over Jorn Winkelhorst. De beresterke midvoor vertrok afgelopen zomer bij het Nederlands team, met het voornemen om voor Duitsland te gaan spelen. Daar zag hij op het laatste moment vanaf en in januari keerde 29-jarige speler terug bij de Nederlandse ploeg. Ondanks alle sentimenten voelde hij geen extra druk. 

"Nee, eigenlijk niet. Ik vond het heerlijk. Ik leefde zo erg toe naar de wedstrijd en had er zoveel zin in. Ik stond voor de wedstrijd te trillen op m'n benen", reageerde hij na afloop. Ook tijdens de wedstrijd was er weinig aandacht voor de sentimenten. "Er was geen geëtter of iets dergelijks. Zo hoort het ook. Professioneel. Je daagt zelf een beetje uit. Dat hoort er ook bij. Je wil deze wedstrijd winnen."

Uitblinker Muller
Uitblinker aan Nederlandse zijde was Jorn Muller. De snelle flankspeler van Het Ravijn drukte met vier treffers, waarvan drie in de eerste periode, een belangrijke stempel op de wedstrijd. "We begonnen supergoed. We communiceerden duidelijk in de verdediging en waren sterk in de aanval. Dat hebben we de gehele wedstrijd vastgehouden. Dat heeft tot de winst geleid, al bleef het tot het einde spannend. We kunnen hier veel zelfvertrouwen uit putten."

MTB20210214-2152OP.jpg
Jorn Winkelhorst juicht na een treffer (Foto: Orange Pictures)

Dat Nederland bijna een 8-2 voorsprong uit handen gaf, lag aan de onzekerheid dacht Muller. "Gaandeweg kropen ze steeds dichterbij, daar werden we toch wat onzeker van. Maar we pepten elkaar op en hebben elkaar goed scherp gehouden." 

Droomscenario voor Van der Meer
Bondscoach Harry van der Meer was in zijn nopjes met de overwinning. "Hier hoop je op. We komen uit een lange periode van voorbereiden waarin we niet hebben kunnen spelen. We waren dus benieuwd hoe het zou lopen. Gelukkig liep het goed."

Van der Meer was vooral tevreden over de eerste tweeënhalve periode, met als bekroning de 8-2 voorsprong. "Daarna zie je dat we toch wat angst krijgen en de voorsprong willen uitspelen. Duitsland zet dan een extra tandje bij en gaat meer forceren. Daardoor werden wij te voorzichtig en kregen te gemakkelijk tegendoelpunten."

MTB20210214-1951OP.jpg
De Nederlandse bank schreeuwt het uit (Foto: Orange Pictures)

In het zwembad was hoorbaar dat Van der Meer zijn spelers tot rust maande. "Ik vertelde dat ze rustig in hun hoofd moesten blijven. Denk niet aan de eindoverwinning. Beschouw elke periode als een nieuwe wedstrijd." 

Tot slot keek Van der Meer kort vooruit naar de rest van de week. "Duitsland is een directe concurrent, dan krijgen we Roemenië en Frankrijk nog, Rusland. Dat zullen dezelfde wedstrijden worden als tegen Duitsland. In ons droomscenario zijn we goed begonnen. We willen een huis bouwen, zo beschouwen we het bereiken van de Olympische Spelen. Vandaag was weer een nieuw steentje. We zullen zien hoeveel steentjes we uiteindelijk kunnen leggen."

Beeld:
Twee treffers voor Thomas Lucas (Foto: Orange Pictures)

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,211
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,612