Wagenaar treurt na afloop: 'Hadden de hoop, maar ze waren te goed'

Oranje Heren, OKT
Eelco Wagenaar (Foto: Orange Pictures)
19 februari 2021
Wagenaar treurt na afloop: 'Hadden de hoop, maar ze waren te goed'

Verslagenheid, realisme en een gevoel van trots vochten om voorrang bij de Nederlandse waterpolomannen. Verslagenheid, omdat het Olympische traject met de uitschakeling tot een einde is gekomen. Realisme, omdat Montenegro de terechte winnaar was. Trots vanwege de sterke week die de ploeg in Rotterdam speelde. 

"Het gevoel overheerste dat er een kans was om naar de Spelen te gaan, dat groeide gedurende de week", reageerde doelman Eelco Wagenaar na afloop. "Als je tegen Montenegro speelt weet je dat het een lastig verhaal wordt. Maar opnieuw laten we zien over veel wilskracht en een fantastische vechtlust te beschikken. We hebben gestreden, maar Montenegro was gewoon te goed."

In de eerste periode liet Nederland het liggen volgens de aanvoerder, die in de derde periode toch weer begon te geloven in een stunt. "Als je in de eerste periode zelf niet scoort en zij dat vier keer doen, dan weet je dat je hier op uitkomt. Maar in de derde periode dacht ik toch: nou, we hebben het dit OKT al drie keer geflikt. Dus waarom niet nog een keer?" Nederland kwam van 3-7 terug tot 6-8. "Daarna ging het toch hard. We zijn blijven vechten, maar het was niet goed genoeg helaas." 

Wagenaar gaat rustig nadenken
Wagenaar geldt als een van de oudgedienden binnen de ploeg en kampte het afgelopen halfjaar met rugproblemen. Maar aan een afscheid wil de sluitpost van Polar Bears nog even niet denken. "Eindtoernooien zijn vaak wel momenten om dat te kiezen, maar dat besluit je niet tijdens een toernooi. Als je ziet hoeveel hulp ik van onze fysio heb gehad de afgelopen zes maanden, dan heb je het over uren per dag. Dan moet je goed evalueren of je door wil en kan gaan. Maar een toernooi als dit spelen blijft fantastisch. De beleving, het gevoel dat je kan stunten. Zelfs zonder publiek is het geweldig om te spelen. Dus dat zal wel een moeilijke afweging worden na het OKT. Daar ga ik rustig over nadenken."

MTB20210219-1063OP.jpg
Nederland pept zich voor een laatste keer op (Foto: Orange Pictures).

Bondscoach Harry van der Meer: "Op het laatst is Montenegro gewoon een maat te groot. We stopten heel veel energie in de wedstrijd. Met Jesse Koopman misten we een speler (elleboogblessure red.), dat scheelt in het doorwisselen en kom je dus extra energie tekort. Op wilskracht kwamen we ver, maar uiteindelijk lopen zij makkelijk uit. We kwamen in derde periode wel sterk terug, dat was op basis van goed spel, dus dat was goed."

Voorlopig laat Van der Meer zijn spelers even met rust. "Het heeft allemaal veel kracht gekost en we zijn al diep gegaan dit toernooi. Iedereen moet het even laten bezinken. We doen rustig aan met z'n allen. Dan gaan we vanzelf bij elkaar zitten vanavond en praten. Zaterdagochtend nog een keer en dan staat de volgende wedstrijd er weer."

Vrijdag 19 februari
Nederland - Montenegro 7-13
Periodestanden: 0-4, 3-3, 4-3, 0-3
Doelpuntenmakers Nederland: Pascal Janssen 3, Robin Lindhout, Jorn Winkelhorst, Kjeld Veenhuis, Guus van IJperen. 

Eerdere uitslagen

Poulefase

Donderdag 18 februari
Nederland - Rusland 10-11
Periodestanden: 3-3, 1-3, 2-1, 4-4
Doelpuntenmakers Nederland: Jesse Koopman 2, Robin Lindhout 2, Pascal Janssen 2, Jorn Winkelhorst, Thomas Lucas, Guus van IJperen, Jorn Muller. 

Woensdag 17 februari
Nederland - Frankrijk 11-11
Periodestanden: 2-3, 0-2, 3-4, 6-2
Doelpuntenmakers Nederland: Jorn Winkelhorst 3, Jorn Muller 3, Pascal Janssen, Kjeld Veenhuis, Robin Lindhout, Jesse Koopman, Guus van IJperen.

Dinsdag 16 februari
Nederland - Roemenië 9-8
Periodestanden: 2-1, 2-3, 2-2, 3-2
Doelpuntenmakers Nederland: Jesse Koopman 3, Jorn Muller 2, Pascal Janssen, Thomas Lucas, Robin Lindhout, Guus van IJperen.

Maandag 15 februari
Nederland - Kroatië 8-25
Periodestanden: 1-7, 4-7, 1-5, 2-6
Doelpuntenmakers Nederland: Thomas Lucas 2, Guus van IJperen 2, Bilal Gbadamassi, Jesse Koopman, Pascal Janssen, Robin Lindhout. 

Zondag 14 februari
Nederland - Duitsland 11-10
Periodestanden: 5-2, 3-2, 2-2, 1-4
Doelpuntenmakers Nederland: Jorn Muller 4, Kjeld Veenhuis 3, Thomas Lucas 2, Jorn Winkelhorst, Jesse Nispeling.

Wedstrijden live te zien
Vanwege de COVID-19-maatregelen zijn de wedstrijden niet toegankelijk voor publiek, maar alle duels zijn live te zien via FINAtv (betaald). De wedstrijden van Oranje worden live uitgezonden op nos.nl 

Voor een overzicht van alle statistieken, poulestanden zie: http://results.microplustiming.com/rotterdam2020/index_web.php

Vrijdag 19 februari kwartfinales
14.00 u Montenegro – Nederland (QF1)
16.00 u Griekenland – Frankrijk (QF2)
18.00 u Georgië – Kroatië (QF3)
20.00 u Canada – Rusland (QF4)

Zaterdag 20 februari halve finales
Plaats 5 t/m 8
14.00 u Nederland – Georgië 
16.00 u Frankrijk – Canada

Plaats 1 t/m 4
18.00 u Montenegro – Kroatië
20.00 u Griekenland – Rusland

Zondag 21 februari finales
12.00 u 7e/8eplaats
14.00 u 5e/6eplaats
16.00 u 3e/4eplaats
18.00 u 1e/2eplaats

De volgende negen landen zijn reeds geplaatst voor de Olympische Spelen van Tokio: Servië, Italië, Spanje, Verenigde Staten, Hongarije, Kazachstan, Australië, Zuid-Afrika en Japan.

Beeld:
Eelco Wagenaar (Foto: Orange Pictures)

Reacties

Lees ook

07 januari 2022
De nationale waterpoloselecties beginnen het nieuwe jaar met een deels vernieuwd begeleidingsteam. Zowel bij de jeugd- a…
2,501
21 december 2021
Zaterdag won Brigitte Sleeking met Olympiakos nog de LEN Super Cup bij de dames. Maandag kon Bilal Gbadamassi dat kunstj…