Mannen treffen Servië en Kroatië in World League, vrouwen tegen Europese top

Oranje Heren, Oranje Dames
17 september 2019
Mannen treffen Servië en Kroatië in World League, vrouwen tegen Europese top

De Nederlandse waterpolomannen moeten het in de eerste ‘Europese’ ronde van de FINA World League opnemen tegen de grootmachten Servië en Kroatië. Nederland begint dinsdag 12 november met een thuiswedstrijd tegen regerend Olympisch kampioen Servië. De KNZB kiest binnenkort de speellocatie. De Oranje-vrouwen spelen de eerste ronde tegen alle Europese landen die zich hebben ingeschreven voor de FINA World League.

In verband met de volle speelkalender in het Olympisch seizoen – met onder meer een EK in januari en Olympische Kwalificatie Toernooien voor de vrouwen en mannen in maart - heeft de FINA gekozen voor een iets andere opzet van de World League dan voorgaande jaren. 


Mannen

Bij de mannen zijn de twaalf deelnemende Europese landen verdeeld over vier poules van drie. Na een halve competitie gaan de nummers 1 en 2 van elke poule in playoffs strijden om een plek in de Super Final van de World League (juni 2020). De nummers 3 van de vier poules spelen met elkaar nog door in een halve competitie.

De loting heeft Nederland gekoppeld aan de nummers 1 en 2 van de vorige Olympische Spelen. Servië heeft zich, dankzij het winnen van de FINA World League in 2019, al geplaatst voor de Spelen van Tokio 2020.

 

Poule-indeling mannen

A: Griekenland, Italië en Georgië
B: Hongarije, Rusland en Frankrijk
C: Nederland, Servië en Kroatië
D: Montenegro, Oekraïne en Spanje


Vrouwen

Het Nederlands vrouwenteam speelt in de World League in de eerste ronde een halve competitie van zes wedstrijden: uit tegen Griekenland, Hongarije en Frankrijk en thuis tegen Rusland, Spanje en Italië. De speeldata en –plaatsen worden later bekendgemaakt. De beste vier landen gaan door naar de Super Final.

EKT mannen in Utrecht

De vrouwen zijn al zeker van deelname aan het EK in januari in Budapest, de mannen moeten zich hier eerst nog voor zien te plaatsen. Nederland speelt van 11 tot en met 13 oktober in Utrecht tegen Litouwen en Turkije om twee plaatsen op het EK. Tickets voor dit EK-kwalificatietoernooi (EKT) zijn te bestellen via www.knzb.nl/tickets

Beeld:
Robin Lindhout, hier in de World League in actie tegen Spanje (Foto: Beeldboot/Gertjan Kooij)
2,715

Reacties

Lees ook

03 juni 2020
Het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) voor de waterpolomannen in Rotterdam wordt gehouden van 14 tot en met 21 febru…
26 mei 2020
Lars Gottemaker heeft een punt gezet achter zijn interlandloopbaan. De 32-jarige speler van Het Ravijn kan het drukke pr…
2,462