Universiade: Oranje naar kwartfinale

Oranje Heren, Universiade
Universiade: Oranje waterpolomannen naar kwartfinale
Universiade: Oranje naar kwartfinale

De Nederlandse waterpolomannen hebben bij de Universiade in Taiwan de top-acht bereikt. In de achtste finale was Oranje met 8-6 te sterk voor Roemenië. In de kwartfinale treft de ploeg van Robin van Galen vrijdag opnieuw Italië, dat in de openingswedstrijd van het toernooi in de poule met 8-6 werd verslagen door Nederland.

Tegen Roemenië was er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht voor het Nederlands team. Dankzij snelle counters en prima schoten vanuit de tweede lijn leidde Oranje in de tweede periode met 7-2 en leek het op weg naar een snelle beslissing. Die kwam er echter niet. Omdat de Nederlandse schoten na de rust vooral eindigden op paal, lat en de Roemeense goalie, werd het bij 7-5 halverwege de derde periode toch weer spannend.

Het was aan de wederom sterk keepende Eelco Wagenaar te danken dat de Roemenen niet nóg dichterbij kwamen. Toen Guus van Yperen (zie foto) uit een break 8-5 scoorde, leek het pleit alsnog beslecht. Roemenië kwam in de vierde periode nog wel terug tot 8-6, maar Nederland speelde de wedstrijd daarna professioneel uit.

Van Galen: “Dit was onze minste wedstrijd van de vier die we tot nu toe hebben gespeeld. De eerste helft was prima, daarna zakten we ver terug. Maar in de knock-out fase van het toernooi telt alleen de winst. We zijn blij met het bereiken van de kwartfinales en hebben een reële kans om bij de beste vier te komen. We kunnen er op rekenen dat Italië uit een ander vaatje zal tappen dan in de eerste poulewedstrijd. Toen waren ze net gearriveerd en hadden ze wellicht nog wat last van jetlag. Ze zijn ook gegroeid in het toernooi. Want in hun achtste finale wonnen ze overtuigend van de Verenigde Staten.”

De wedstrijd tegen Italië wordt vrijdag om 12.00 uur Nederlandse tijd (*) gespeeld en is live te volgen op twitter via waterpoloNL.

Poulewedstrijden

Vrijdag 18 augustus
Italië – Nederland: 6-8
Periodestanden: 1-3, 0-3, 3-1, 2-1
Doelpunten Nederland: Jesse Nispeling 2, Lars Reuten, Robin Lindhout, Guus van Yperen, Jorn Muller, Jesse Koopman en Thomas Lucas.

Zondag 20 augustus
Argentinië - Nederland: 3-19
Periodestanden: 1-4, 1-3, 0-6, 1-6
Doelpunten Nederland: Jesse Koopman 6, Robin Lindhout 5, Kjeld Veenhuis 2, Guus van Yperen 2, Sam v/d Burg, Jesse Nispeling, Lars Reuten en Jorn Muller.

Maandag 21 augustus
Australië - Nederland 5-9
Periodestanden: 1-4, 3-1, 1-1, 0-3
Doelpunten Nederland: Robin Lindhout 3, Sam van den Burg 2, Jesse Koopman, Jesse Nispeling, Pascal Janssen en Guus van Yperen.

Achtste finale

Woensdag 23 augustus 

Nederland – Roemenië 8-6
Periodestanden: 4-2, 3-1, 1-2, 0-1
Doelpunten Nederland: Jesse Koopman 3, Guus van Yperen 2, Kjeld Veenhuis, Robin Lindhout en Pascal Janssen.

Achtste finales woensdag 23 augustus:
Frankrijk – Zuid-Afrika 13-5
Groot-Brittannië – Canada 7-6
Korea – Hongarije 2-18
Taiwan – Servië 1-32
Nederland – Roemenië 8-6
Italië – Verenigde Staten 12-9
Australië – Japan 9-15
Argentinië – Rusland 2-17

Kwartfinales vrijdag 25 augustus:
Frankrijk – Groot-Brittannië
Hongarije – Servië
Nederland – Italië
Japan – Rusland

(*) In Taiwan is het zes uur later.

Foto: Beeldboot/ Gertjan Kooij

LEES MEER OVER

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,248
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,664