Universiade voor waterpolomannen start van ‘Tokio-campagne’

Oranje Heren, Universiade
Universiade voor waterpolomannen start van ‘Tokio-campagne’
Universiade voor waterpolomannen start van ‘Tokio-campagne’

De Nederlandse waterpolomannen zijn dinsdag in Taiwan aangekomen voor de Universiade. De ploeg van Robin van Galen opent het prestigieuze toernooi vrijdag 18 augustus om 11.40 uur plaatselijke tijd (*) tegen Italië. De andere pouleduels worden gespeeld tegen Argentinië en Australië.

De Universiade is in het mannenwaterpolo traditioneel sterk bezet. De meeste landen verschijnen aan de start met hun B-team of met een groot deel van de A-ploeg, zoals ook de Nederlandse mannen doen. “Toen we in 2015 het WK hadden gemist, hebben we ons ingeschreven voor de Universiade als alternatief ‘eindtoernooi’. Dat is ons toen zo goed bevallen dat we dat nu weer hebben gedaan. Het is een ideale opstap naar de andere grote kampioenschappen waar we de komende jaren aan mee willen doen: de EK's in 2018 en 2020, het WK in 2019 en de Olympische Spelen van 2020. In feite is dit de start van onze Tokio-campagne”, vertelt Robin van Galen.

Oranje is in Taipei ingedeeld in Poule B met Italië, Australië en Argentinië. Alle vier de ploegen gaan door naar de achtste finales op woensdag 23 augustus en daarin ‘kruist’ Poule B tegen Poule D, die wordt gevormd door de Verenigde Staten, Rusland, Japan en Roemenië. Van Galen: “Hoe hoger je eindigt in de poule, hoe beter, want dan heb je een minder sterke tegenstander in de achtste finales. Maar dat zien we dan wel weer. We hebben de hele zomer keihard doorgetraind en hebben heel veel zin in dit toernooi. Ik ben benieuwd hoe ver we kunnen reiken. In 2015 eindigden we in Gwangju als negende. Die prestatie willen we graag verbeteren in Taipei.”

Waterpolo staat al sinds 1959 op het programma van de Universiade. Nederland won nog nooit een medaille. De hoogst behaalde klassering is een zesde plaats.

Het Nederlands team speelt in Taiwan in de volgende samenstelling: Eelco Wagenaar, Milan de Koff, Kjeld Veenhuis, Guus van Yperen, Pascal Janssen, Jorn Muller, Thomas Lucas, Lars Reuten, Jesse Koopman, Sam van den Burg, Jesse Nispeling, Robin Lindhout en Bilal Gbadamassi.  

Poule-indeling

Poule A: Taiwan, Frankrijk, Zuid-Korea en Groot-Brittannië.
Poule B: Italië, Australië, Nederland en Argentinië.
Poule C: Hongarije, Servië, Canada en Zuid-Afrika.
Poule D: Verenigde Staten, Rusland, Japan en Roemenië.

Programma Universiade (*)

Vrijdag 18 augustus 11.40 uur: Italië - Nederland
Zondag 20 augustus 11.40 uur: Argentinië – Nederland
Maandag 21 augustus 13.00 uur: Australië – Nederland
Woensdag 23 augustus: 1/8 finales (poule A kruist met poule C en B met D)
Vrijdag 25 augustus: kwartfinales 1-8 en 9-16
Zondag 27 augustus: halve finales
Woensdag 30 augustus: finales

(*) In Taiwan is het zes uur later. 

Voor meer informatie over het waterpolotoernooi op de Universiade, klik hier.

De wedstrijden van Nederland zijn live te volgen op twitter via @waterpoloNL. Het is nog niet bekend of er ook een livestream is.


Foto: De Nederlandse waterpolomannen werken een training af in de ‘gym’ van het Universiade-dorp.

LEES MEER OVER

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,214
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,616