EK-selectie waterpolomannen bekend

Oranje Heren
EK-selectie waterpolomannen bekend

De KNZB heeft vandaag de 15 namen bekendgemaakt van de spelers die van 4 tot en met 16 januari gaan deelnemen aan het EK Waterpolo in Kroatië (Zagreb en Dubrovnik).

EK-selectie mannen: Ted Huijsmans (ZV De Zaan, keeper), Joran Westerveld (GZC Donk, keeper), Jorn Muller (Het Ravijn), Tom de Weerd (CN Mataró, Spanje), Sam van den Burg (Sete, Frankrijk), Mart van der Weijden (GZC Donk), Bilal Gbadamassi (Spandau’04, Duitsland), Jeroen Rouwenhorst (UZSC), Jesse Koopman (PAOK Soloniki, Griekenland), Kas te Riele (Primorie Reijka, Kroatië), Lars ten Broek (OSC Budapest, Hongarije), Tim De Mey (Rari Nantes Florentia, Italie), Jesse Nispeling (GZC Donk), Flemming Kastrop (Primorac Kotor, Montenegro) en Guus van IJperen (CN Sabadell, Spanje).


De begeleiding bestaat uit Harry van der Meer (bondscoach), Branko Mitrovic (assistent-coach), Sebastiaan Brands (video-analist), Floris Hazenberg (fysiotherapeut) en Eric Spithoven (teammanager).

Rik Evers vertegenwoordigt Nederland als scheidsrechter op het EK in Kroatië.

Poule-indeling EK Mannen

Divisie 1

Poule A Montenegro, Spanje, Frankrijk en Kroatië.
Poule B Georgië, Hongarije, Italië en Griekenland.


Divisie 2
Poule C Servië, Duitsland, Israël en Malta.
Poule D Slowakije, NEDERLAND, Slovenië en Roemenië.


De Nederlandse mannen spelen in de poulefase vrijdag 5 januari om 20.15 uur tegen Roemenië, zondag 7 januari om 20.15 uur tegen Slowakije en dinsdag 9 januari om 20.15 uur tegen Slovenië.

De nummers 1 en 2 van de ‘Nederlandse’ Poule D nemen het in de 1/8 finale op tegen respectievelijk de nummers 4 en 3 van Poule B in Divisie 1. Hetzelfde geldt voor de nummers 1 en 2 van Poule C die kruisen met de nummers 4 en 3 van Poule A. De beste twee landen van Poule A en B gaan rechtstreeks door naar de kwartfinales.

Op weg naar Doha en Parijs?

Gezien de internationale krachtsverhoudingen zou Oranje zichzelf een uitstekende dienst bewijzen door de poule te winnen. In dat geval wacht namelijk in de ‘cross-over’ hoogstwaarschijnlijk Georgië, een tegenstander waar Nederland min of meer gelijkwaardig aan is. Alhoewel…bij het laatste EK in Split (september 2022) stuitten de mannen van bondscoach Harry van der Meer na een sterke poulefase eveneens op Georgië in een kruiswedstrijd om de top-8 te bereiken. Die wedstrijd eindigde toen in een anticlimax (8-12), waarna Oranje het EK als elfde afsloot.

Eenzelfde scenario als bij het vorige EK, maar dan met een gunstiger verloop, zou voor het Nederlands team normaliter plaatsing voor het WK in Doha (4-16 februari) betekenen. Daar – in de hoofdstad van Qatar – zijn de laatste vier tickets voor de Olympische Spelen van Parijs te verdienen. Kortom: wil Oranje in de race voor Parijs blijven, dan is een top 8-klassering bij het komende EK in Kroatië noodzakelijk. Overigens zou dat überhaupt een prestatie van formaat zijn, want Nederland eindigde voor het laatst in 1993 bij de beste 8 landen op een EK. In het Engelse Sheffield werd Oranje toen 8e.


Spanje, Griekenland, Frankrijk, Servië, Italië en Hongarije zijn al zeker van het WK. De drie landen die – buiten dit zestal – als hoogste eindigen op het EK, mogen eveneens naar Doha.

Voor meer info over het EK mannen, kik hier.

Voor meer info over het EK vrouwen in Eindhoven, klik hier

Beeld:
Kas te Riele in actie tijdens het vorige EK in Split. (Foto OrangePicturesNL)
4,047

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,248
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,664