Johan Aantjes stopt als bondscoach

Oranje Heren
Johan Aantjes stopt als bondscoach

Johan Aantjes stopt per 1 oktober 2013 als bondscoach van het nationale herenwaterpoloteam. Eerder dit jaar besloot de zwembond het trainingsprogramma van de nationale selectie bij de mannen in een nieuwe structuur voort te zetten, omdat NOC*NSF het topsportprogramma waterpolomannen niet langer ondersteunt. Aansluitend hierop is ook gekozen om de begeleiding van de selectie een nieuwe impuls te geven.

Johan Aantjes is bondscoach waterpolo heren en heren jeugd vanaf 2006. Hij was al eerder bondscoach bij de heren van 1999 tot en met 2003. In 2006 nam hij die rol weer over van Robin van Galen, die coach van het Nederlands dameswaterpoloteam werd. Na het 'gouden' succes van de damesploeg in Beijing is de KNZB in 2009 met Johan Aantjes als bondscoach een fulltime trainingsprogramma voor de heren gestart in het toen net opgezette Nationale Topsport Centrum Waterpolo Utrecht/ Zeist. Aantjes heeft dat fulltime programma van de grond af opgebouwd en met enorm veel energie de groep sporters naar een hoger niveau gebracht. Bij de Europese Kampioenschappen van 2012 in Eindhoven werd de progressie van de jonge selectie voor het eerst echt duidelijk; daar werd een knappe tiende plaats behaald.

Nieuwe structuur

NOC*NSF maakte in december bekend het topsportprogramma waterpolo mannen niet langer te ondersteunen. Dit is het gevolg van het ingezette focusbeleid om voor 2016 nog maar in een beperkt aantal kansrijke sporten te investeren. De KNZB gaat voor de nationale mannenwaterpoloselectie nu verder met een nieuw aangepast programma. De kern van de nieuwe structuur is dat een deel van het trainingsprogramma van de internationals plaatsvindt bij de verenigingen. Met dit nieuwe programma hoopt de KNZB met steun van de verenigingen de ploeg op niveau te kunnen houden voor het EK 2014 in Hongarije.

De keuze van de KNZB het programma van de nationale selectie waterpolo heren in deze nieuwe structuur voort te zetten, is ook de aanleiding de begeleiding van deze selectie een nieuwe impuls te geven.
Johan Aantjes heeft een contract tot 1 oktober 2013; daarmee eindigt ook de samenwerking met de KNZB.

Kees van Hardeveld, technisch directeur bij de KNZB: “Johan Aantjes heeft met zijn enorme kennis en bevlogenheid een grote verdienste gehad voor het mannenwaterpolo in Nederland. Na ruim zeven jaar bondscoachschap is het tijd voor een frisse wind. We zijn Johan zeer dankbaar voor alles wat hij voor de KNZB heeft betekend.”

(Bron: Persbericht KNZB)

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,248
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,664