Jorn Winkelhorst stopt bij Oranje en kiest voor Duitsland

Oranje Heren
Jorn Winkelhorst stopt bij Oranje en kiest voor Duitsland

Jorn Winkelhorst stopt bij de Nederlandse waterpolomannen. De 28-jarige midvoor is het niet eens met de aanpak rondom het nationale team en heeft besloten zich te laten naturaliseren tot Duitser.

Winkelhorst is al enkele jaren als fullprof in dienst van de Duitse topclub Waspo Hannover, maar wil benadrukken dat er geen druk op hem uitgeoefend is door zijn teamgenoten of de Duitse bondscoach Hagen Stamm. “Diep in mijn hart ga ik het liefst met het Nederlands team naar de Olympische Spelen. Maar de afgelopen tijd zijn er enkele veranderingen bij Oranje doorgevoerd, waar ik het niet mee eens ben. Ik heb er verschillende keren met de bondscoach en de teamleiding over gesproken, maar we kwamen er niet uit. Ik heb heel lang getwijfeld wat ik moest doen: doorgaan bij Oranje op een manier waar ik zelf niet in geloof of stoppen en een streep zetten door mijn Olympische droom?”

“Beide keuzes voelden voor mij niet goed”, vervolgt Winkelhorst. “Pas daarna kwam de derde optie, met Duitsland proberen de Spelen te halen, in beeld. Door de naturalisatieprocedure nu in gang te zetten, ben ik mogelijk op het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in februari in Rotterdam al speelgerechtigd. De kans dat ‘we’ Tokio halen is zowel voor Nederland als voor Duitsland klein. Ik verwijt niemand iets en kijk ook terug op een hele mooie periode bij Oranje.”

Bondscoach Harry van der Meer respecteert het besluit van Winkelhorst. “Natuurlijk baal ik er van. Jorn is een zeer sterke midvoor en presteerde de laatste jaren op een constant hoog niveau, zowel met zijn club in de Champions League als bij Oranje. Ik had hem er graag bijgehouden, maar we verschilden te veel van inzicht over de aanpak richting het OKT. Ik sta open voor andere meningen en spelers hebben inspraak over tal van zaken, maar uiteindelijk moet ik als bondscoach wel knopen doorhakken en vervolgens met mijn staf alle neuzen dezelfde kant op zien te krijgen. Dat is bij Jorn helaas niet gelukt. Heel spijtig, maar is ook inherent aan team- en topsport. Ik bekijk het ook van de positieve kant. Door zijn vertrek ontstaat er meer ruimte voor jongere midvoors om zich versneld te ontwikkelen.”

De Nederlandse waterpolomannen gaan zich vanaf half september intensief voorbereiden op het OKT in eigen land, dat door de coronacrisis werd verplaatst van maart 2020 naar februari 2021. Van der Meer: “Dankzij extra ondersteuning van de KNZB, NOCNSF en het Fonds voor de Topsporter van VWS kunnen we de in Nederland actieve spelers van de selectie, in samenwerking met de clubs, tot en met het OKT een fulltime-programma aanbieden. De basis wordt gelegd in het KNZB-Bad in Zeist, maar daarnaast doen we ook stages in binnen- en buitenland, uiteraard onder voorbehoud van de ontwikkeling van het coronavirus.”

Nederland en Duitsland zijn bij het OKT in Rotterdam overigens in dezelfde poule ingedeeld en spelen op zondag 14 februari de openingswedstrijd tegen elkaar. De overige pouletegenstanders zijn Kroatië, Rusland, Roemenië en Frankrijk. De andere poule bestaat uit Montenegro, Griekenland, Brazilië, Canada, Georgië en Turkije. In Rotterdam zijn de laatste drie tickets voor Tokio te verdienen. 

Beeld:
Beeldboot / Gertjan Kooij

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,214
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,616