Litouwen makkelijke eerste prooi voor Nederland op weg naar EK

Oranje Heren
11 oktober 2019
Litouwen makkelijke eerste prooi voor Nederland op weg naar EK

In de eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK in Boedapest hebben de waterpolomannen Litouwen op een ruime nederlaag getrakteerd. De teller in de Utrechtse Krommerijn stopte op 21-4. Zoals verwacht had de Nederlandse ploeg weinig te vrezen van de tegenstander. Alle spelers – op Jorn Muller na – kwamen tot scoren. 

Nederland nam in de openingsperiode al direct afstand (6-2), nam daarna wat gas terug, om in de derde periode (8-2) het verschil in kwaliteit weer duidelijk uit te drukken. Bij de Litouwse ploeg liep de pijp al snel leeg. In de eerste periode zwommen meerdere spelers tijdens het spel al naar de kant om te wisselen. 

Bondscoach Harry van der Meer was na afloop tevreden. “Het zat er vooraf natuurlijk al in. Maar we hebben een eerste stap gezet. Het was zaak om de jongens scherp te krijgen zodat iedereen zijn taken blijft uitvoeren, anders wordt het een slordige wedstrijd. Dat hebben ze goed gedaan.”

Van der Meer stuurde zijn manschappen het water in met een verdedigende taak. “Ik probeer met de jongens op een andere verdedigende manier te werken. Dat ze meer moeten gaan kijken. Tegen een land als Litouwen ideaal om uit te proberen. Ze hebben één speler, die speelt in de Duitse competitie, die veel initiatief neemt in de eerste lijn. De tweede lijn blijft dan ver weg liggen. Dan kan je als ploeg het verdedigende spelletje spelen zoals je graag wilt.”

Op die manier probeert de bondscoach nieuwe mechanismes in te bouwen. “De jongens moeten kijken, dat wanneer een speler schuift, dat consequenties heeft voor een ander. In het verleden bleven we nog weleens stilliggen. Naar zulke mechanismes zijn we op zoek. Vanavond zag het er goed uit. Het kan nog beter, dat heb ik ook tegen de jongens gezegd. Ze kunnen nog beter met elkaar communiceren. Maar voor mij is dat het belangrijkste punt om uit zo’n wedstrijd te halen.” 

Zondag speelt Nederland de wedstrijd tegen Turkije. Op het vorige EK in 2018 walste Nederland nog met 22-5 over de Turken heen. Van der Meer verwacht nu een andere tegenstander. “Ze hebben drie ervaren spelers erbij ten opzichte van het EK. Ik heb ze van de week even zien trainen in Zeist. Het is een leuke, jonge en fitte ploeg heb ik gezien. Met een snelle balrotatie en goede schutters. Het kan best een interessante wedstrijd worden.”

Vrijdag 11 oktober
Nederland – Litouwen 21-4
Periodestanden: 6-2, 3-0, 8-2, 4-0
Doelpuntenmakers Nederland: Robin Lindhout 3, Lars Gottemaker 3, Kjeld Veenhuis 2, Sam van den Burg 2, Jesse Koopman 2, Milos Filipovic 2, Bilal Gbadamassi 2, Pascal Janssen 2, Guus van IJperen 2, Jesse Nispeling.

Resterend programma

Zaterdag 12 oktober
19.30 uur Turkije – Litouwen

Zondag 13 oktober
12.45 uur Nederland - Turkije

Poster%20EQT%20WP%20MEN_0_0.jpg
 

Beeld:
Robin Lindhout scoorde drie keer | Beeldboot/ Gertjan Kooij.
LEES MEER OVER

Reacties

Lees ook

07 januari 2022
De nationale waterpoloselecties beginnen het nieuwe jaar met een deels vernieuwd begeleidingsteam. Zowel bij de jeugd- a…
2,501
21 december 2021
Zaterdag won Brigitte Sleeking met Olympiakos nog de LEN Super Cup bij de dames. Maandag kon Bilal Gbadamassi dat kunstj…