Nederlaag tegen Olympisch kampioen biedt perspectief

Oranje Heren
Nederlaag tegen Olympisch kampioen biedt perspectief

In een bomvol Haags Hofbad trapten de Oranjeheren dinsdag hun FINA World League-jaar af met een 7-12 nederlaag tegen Servië. De nederlaag was geen verrassing, Servië is immers de wereldkampioen van 2017 en de regerend Europees en Olympisch kampioen. Verrassend was het daarom des te meer dat Nederland met een uitstekend keepende Eelco Wagenaar, met name in de tweede helft, prima partij kon geven.

 

Servië is na het winnen van de vorige editie van de World League reeds geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio. Daarom gaf Dejan Savić afgelopen zomer op het WK nog veel van zijn ervaren spelers rust en werd zijn team slechts vijfde. Nu is de focus bij de Serven echter volledig op Tokio gericht en was Savić op volle oorlogssterkte naar Den Haag afgereisd. Oranje-bondscoach Harry van der Meer kwam juist met een verrassend team op de proppen. In aanloop naar het EK liet hij enkele ervaren krachten als Robin Lindhout, Ruud van der Horst en Jorn Winkelhorst - gedeeltelijk door blessureleed - buiten de selectie. Het testen van de minder ervaren spelers onder weerstand is voor Van der Meer op dit moment belangrijker dan het resultaat van deze wedstrijd.

 

Een van die 'jonge honden' is Bilal Gbadamassi (foto boven), in het dagelijks leven actief in de Servische competitie bij Partizan Belgrado: “Het was pittig. De wedstrijd kende een hoog niveau, in een hoog tempo. Maar ik vind dat we een goede pot hebben gespeeld. Het was ook leuk om een paar bekenden van Partizan tegen te komen.”

 

Van der Meer zelf was ook tevreden. “Ik zag beleving bij die jongens. Dat was vooraf ook de insteek. Die beleving miste ik bijvoorbeeld in de laatste wedstrijd van het EKT tegen Turkije. En ook gisteren in de oefenwedstrijd tegen Servië zag ik het niet. Dan wordt het natuurlijk lastig, helemaal tegen zo’n tegenstander. Maar vandaag hebben we laten zien wat we kunnen. We groeiden in de wedstrijd, kregen vertrouwen naarmate de wedstrijd vorderde. Dat vond ik mooi om te zien. Op weg naar het EK en het OKT is het teamproces heel belangrijk. Met zo’n wedstrijd, waarin iedereen gevochten heeft tot de laatste seconde, zetten we weer een volgende goede stap. Nu is het zaak hierop voort te bouwen.”

 

FINA World League

 

Dinsdag 12 november

 

Nederland – Servië: 7-12

Periodestanden: 2-3, 1-7, 3-1, 1-1

Doelpunten Nederland: Jesse Nispeling 2, Bilal Gbadamassi, Guus Wolswinkel, Sam van den Burg, Guus van IJperen en Lars Gottemaker.

 

ger19110314208.jpg
Vol Hofbad

 

 

Beeld:
Beeldbron: Beeldboot / Gertjan Kooij

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,222
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,634