Nederland sluit EKT af met tegenvallend gelijkspel

Oranje Heren
13 oktober 2019
Nederland sluit EKT af met tegenvallend gelijkspel

De Nederlandse waterpolomannen hebben de afsluitende wedstrijd van de EK-kwalificatie met 8-8 gelijkgespeeld tegen Turkije. Daarmee sluiten ze de poule af als tweede. Nederland en Turkije eindigden in punten gelijk. Op basis van gescoorde doelpunten werden de Turken nummer één.

Nederland was gister na het tweede verlies van Litouwen al zeker van een plek op het EK. Daarmee stond vandaag vooral het prestige op het spel. Het team van bondscoach Harry van der Meer opende met een 3-1 voorsprong, maar kon niet weglopen van de Turken. In de slotfase kwam Turkije alsnog op gelijke hoogte. 

Dat terwijl Nederland op het EK van 2018 nog met 22-5 won van de Turken. Dat stemde Robin Lindhout ook allerminst tevreden. “Wij missen nu wat spelers, zij hebben er een paar bij. Maar dat praat de 8-8 niet goed. We kunnen alle excuses opvoeren, maar het komt er uiteindelijk op neer dat we ondermaats presteerden. Daardoor geven we de wedstrijd weg, wat echt onnodig was”. Lindhout doelde met de afwezigen op midvoors Thomas Lucas en Jorn Winkelhorst. Ook aanvoerder Ruud van der Horst kon niet meespelen vanwege een blessure.

ger19101311107.jpg
Robin Lindhout kon zijn stempel niet op het spel van Oranje drukken | Beeldboot/ Gertjan Kooij.

“Aanvallend konden we niets laten zien van wat we van tevoren besproken hadden, en ook verdedigend voerden we onze taken niet goed uit. Dat het dan resulteert in een gelijkspel geeft eigenlijk ook aan hoe de verhoudingen liggen”. 

Voor nu ziet Lindhout een lange reis terug naar huis. “Je wilt graag goed afsluiten. De sfeer was goed. We hebben stevig getraind met z’n allen. Nu kom je het bad uit met een 8-8 wat gewoon rolt voelt. De aankomende weken hebben we gezien het programma weinig kans op revanche, dus zit je nog met een bittere nasmaak”.

De volgende afspraak is op dinsdag 12 november met een World Leaguewedstrijd tegen regerend Europees- en Olympisch kampioen Servië. “Dan zul je de kater niet wegspoelen. Maar toch, het is wel een kans om te laten zien dat we hersteld zijn en tegen het niveau van de Spelen aanhikken. Alleen hebben we dat vandaag niet laten zien.”

Het seizoen draait voor zijn team vooral om het OKT van volgend jaar in Rotterdam. Daar kan het zo gewilde ticket voor de Spelen worden gegrepen. “We hebben nog vijf maanden te gaan, dus het komt wel weer goed. Beter dan vandaag. Ik denk dat onze huidige ploeg niet onder doet voor die van 2016. Toen kwamen we heel dichtbij. We willen laten zien dat we recht hebben op die plek”, sloot Lindhout toch nog met een positieve noot af. 

Zondag 13 oktober
Nederland – Turkije 8-8
Periodestanden: 1-3, 2-2, 2-2, 1-3
Doelpuntenmakers Nederland: Guus van IJperen 2, Bilal Gbadamassi, Kjeld Veenhuis, Jorn Muller, Robin Lindhout, Sam van den Burg, Milos Filipovic. 

Vrijdag 11 oktober
Nederland – Litouwen 21-4
Periodestanden: 6-2, 3-0, 8-2, 4-0
Doelpuntenmakers Nederland: Robin Lindhout 3, Lars Gottemaker 3, Kjeld Veenhuis 2, Sam van den Burg 2, Jesse Koopman 2, Milos Filipovic 2, Bilal Gbadamassi 2, Pascal Janssen 2, Guus van IJperen 2, Jesse Nispeling.

Zaterdag 12 oktober
Turkije - Litouwen 24-7

Beeld:
Doelman Eelco Wagenaar met noodzakelijke ingrepen belangrijk voor zijn ploeg | Beeldboot/ Gertjan Kooij.
LEES MEER OVER

Reacties

Lees ook

07 januari 2022
De nationale waterpoloselecties beginnen het nieuwe jaar met een deels vernieuwd begeleidingsteam. Zowel bij de jeugd- a…
2,501
21 december 2021
Zaterdag won Brigitte Sleeking met Olympiakos nog de LEN Super Cup bij de dames. Maandag kon Bilal Gbadamassi dat kunstj…