Oranje verder zonder Robin Lindhout

Oranje Heren
Oranje verder zonder Robin Lindhout

Robin Lindhout maakt geen deel meer uit van de nationale waterpoloselectie. De 30-jarige inwoner van Utrecht kwam samen met bondscoach Harry van der Meer tot de conclusie dat er voor hem geen toekomst meer is in Oranje. 

Robin Lindhout maakte vanaf zijn 17deel uit van de nationale selectie en miste vanaf 2008 zelden een wedstrijd. De geboren Eindhovenaar groeide uit tot een van de boegbeelden van het team, speelde in totaal ruim 250 interlands en nam onder meer deel aan de EK’s in Eindhoven 2012, Belgrado 2016, Barcelona 2018 en Boedapest 2020. Drie Olympische cycli waagde de schutter met het Nederlands team een poging om zich voor het eerst sinds 2000 voor de Spelen te plaatsen. Met name in 2016 was Oranje heel dichtbij, maar na een bloedstollende strafworpenserie in de beslissende kwartfinale gooide Frankrijk de deur naar Rio voor Lindhout c.s. in het slot.

Ook bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) voor Tokyo, in februari in Rotterdam, kwam Oranje uitstekend voor de dag maar uiteindelijk wist de ploeg niet te stunten. De drie beschikbare tickets gingen – zoals verwacht - naar de toplanden Montenegro, Kroatië en Griekenland. Na dit OKT maakte bondscoach Harry van der Meer met al zijn spelers de balans op om zo snel mogelijk door te kunnen starten met de cyclus richting de Olympische Spelen van Parijs 2024. 

“Ik heb Robin laten weten dat hij niet meer voorkomt in mijn plannen voor de periode tot en met 2024. Dat is een ontzettend lastige beslissing om te nemen, want Robin heeft een grote staat van dienst in Oranje en op zijn inzet en motivatie hebben ik en mijn voorgangers nooit iets kunnen aanmerken. Mijn keuze heeft te maken met de manier waarop ik wil gaan spelen en de invulling die spelers aan hun positie kunnen geven”, motiveert Van der Meer.

Robin Lindhout: “Na elke Olympische cyclus ga je als topsporter weer opnieuw het gesprek aan met jezelf, je partner, je familie en uiteraard ook de staf van Oranje. Hoe ouder je wordt, hoe lastiger ook de afweging, want dan gaan er ook meer andere zaken meespelen. Fysiek kan ik nog zeker mee tot 2024 en misschien nog wel langer ook. Daar ben ik van overtuigd. Eerlijkheidshalve twijfelde ik zelf echter wel voor het eerst of ik er nog wel aan moest beginnen. Maar na het gesprek met Harry was het duidelijk. Als het vertrouwen er niet meer is dat ik het team beter kan maken, moet je je conclusies trekken.”


Robin Lindhout was jarenlang voor verschillende buitenlandse clubs actief en sinds dit seizoen weer terug in de Nederlandse Eredivisie, bij AZC Alphen. “Ik wil heel graag AZC helpen om landskampioen te worden. Ik focus me nu op de club en op mijn eigen onderneming die ik wil gaan opstarten. De ervaringen die ik in mijn topsportloopbaan bij Oranje en in het buitenland heb opgedaan, komen daar zeker goed bij van pas. Ik kijk er sowieso met een goed gevoel op terug en wens het Nederlands team heel veel succes op weg naar het EK 2022 in Split en de Spelen van Parijs.” 

Beeld:
(Archief Beeldboot / Gertjan Kooij)
LEES MEER OVER
3,079

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,241
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,648