Oranjeheren sluiten EK af op plek twaalf

Oranje Heren
Oranjeheren sluiten EK af op plek twaalf

De twaalfde stek is het uiteindelijke resultaat voor Nederland in het herentoernooi. Duitsland versloeg de ploeg zaterdagochtend met 9-7. Het duel was tot aan de derde periode in evenwicht, daarna werd het Nederlandse spel ietwat gezapig, met enkele foute passes en beslissingen waardoor de Duitsers uitliepen. Voor Duitsland is de elfde stek het slechtste resultaat in haar EK-historie.

Robin van Galen na het fluitsignaal
Robin van Galen na het fluitsignaal

Terug in het team was schutter Robin Lindhout, die na de wedstrijd tegen Georgië terugkeerde naar Nederland om de crematie van zijn oma bij te wonen. Vanwege onduidelijkheid over plaatsing voor het OKT, bestond het scenario dat  een twaalfde plek misschien niet genoeg was voor plaatsing voor het toernooi in Triëst. Die onduidelijkheid deed de staf besluiten om Lindhout te polsen voor een terugkeer. "We hebben eieren voor ons geld gekozen, vanwege die schimmigheid", vertelde bondscoach Robin van Galen. "Is top elf genoeg, top twaalf? We hebben Robin gebeld en de situatie voorgelegd. Donderdagavond kregen we een mondelijke bevestiging dat het top twaalf zou worden, toen hebben we de keuze aan Robin zelf gelaten." Lindhout zelf had gemengde gevoelens. "Als de coach belt en het team heeft je nodig, ook vanwege blessures in de ploeg, dan ga je. Aan de ene kant ben je er niet mee bezig, want naar huis is naar huis. Maar we trainen jarenlang om hier te staan en kunnen wat afdwingen voor de toekomst en wellicht viel er dus nog wat te halen. Al met al kwam het erop neer dat de coach me nog wilde hebben." Uiteindelijk bleek zelfs dat de top dertien zich plaatste voor het OKT. "Als je dat hoort denk je waarom zit ik dan hier? Tweede reactie is dat we er wel mooi heen gaan. Al hadden we de vreugde van het behalen van het OKT al gehad. Alle onzekerheid deed alleen maar afbreuk." Lindhout keert maandag weer terug naar zijn club Barcelona.

Het Nederlandse team heeft zijn doelstelling dus behaald; plaatsing voor het OKT, maar sluit het toernooi wel af met twee nederlagen. "Voorafgaand aan het toernooi weet je dat het om wedstrijd vijf gaat (uiteindelijk Georgië) en die tegen Slowakije in de poule. Die win je en dan voel je dat er een druk van de ploeg afvalt. De focus is anders. Vandaag gaat het drie periodes gelijk op maar maken we een aantal foutjes. Jammer, maar er is geen man overboord. We verliezen nu van Frankrijk en Duitsland, maar dat had zomaar anders kunnen zijn. Dat zijn de lesssen die we meenemen uit het toernooi. Nu gaan we drie maanden keihard werken om ons voor te bereiden op het OKT in april", besloot van Galen.

Yoran Frauenfelder
Yoran Frauenfelder

Jorn Winkelhorst (midden) pept het team op
Jorn Winkelhorst (midden) pept het team op. Bekijk hier meer foto's van Beeldboot/Gertjan Kooij

Duitsland - Nederland 7-9
Periodestanden: 2-1, 3-4, 2-1, 2-1
Doelpuntenmakers: Robin Lindhout 2, Jesse Koopman 2, Jorn Winkelhorst, Lars Gottemaker, Lars Reuten.

Eerdere resultaten Oranjeheren

Zondag 10 januari
Montenegro – Nederland: 13-6
Periodestanden: 5-0, 3-1, 3-2, 2-3
Doelpuntenmakers Nederland: Robin Lindhout 2, Ruud van der Horst, Luuk Gielen, Jesse Koopman en Jorn Winkelhorst.

Dinsdag 12 januari
Slowakije – Nederland: 5-6
Periodestanden: 1-2, 1-2, 1-0, 2-2
Doelpunten Nederland: Yoran Frauenfelder 3, Lars Gottemaker, Roeland Spijker en Jesse Koopman.

Donderdag 14 januari
Spanje – Nederland: 15-4
Periodestanden: 5-0, 2-1, 3-2, 5-1
Doelpuntenmakers Nederland: Robin Lindhout 3, Luuk Gielen 1.

Zaterdag 16 januari: 
Kroatië – Nederland: 16-9
Periodestanden: 4-1, 3-2, 4-3, 5-2.
Doelpuntenmakers Nederland: Robin Lindhout 3,Jorn Winkelhorst 2, Luuk Gielen 2, Lars Gottemaker, Joep van den Bersselaar.

Dinsdag 19 januari: 
Georgië – Nederland 15-16 (na strafworpen)
Periodestanden: 2-1, 3-4, 2-4, 2-0 (Strafworpen 6-7).
Doelpuntenmakers Nederland: Luuk Gielen 3, Jorn Winkelhorst, Robin Lindhout, Lars Gottemaker, Roeland Spijker, Jesse Koopman, Thomas Lucas.

Donderdag 21 januari
Frankrijk – Nederland 11-8
Periodestanden: 5-1, 2-5, 3-1, 1-1
Doelpuntenmakers Nederland: Luuk Gielen 2, Ruud van der Horst, Lars Gottemaker, Lars Reuten, Roeland Spijker, Jesse Koopman, Thomas Lucas.

LEES MEER OVER

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,241
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,648