Oranjeheren verliezen nipt van Montenegro, maar zien perspectief

Oranje Heren
Oranjeheren verliezen nipt van Montenegro, maar zien perspectief

De Nederlandse waterpolomannen verkochten vrijdagavond hun huid duur tegen Montenegro. In een sfeervolle Krommerijn werd het 11-12.

Nederland spart de hele week in Zeist al met het Oost-Europese topland en de hele week is Oranje al goed bestand tegen het geweld van de ploeg van Vladimir Gojkovic. Ook in de officiële interland in Utrecht liet de equipe van Harry van der Meer zien grote stappen te maken in aanloop naar het EK. Een mindere tweede periode deed Nederland uiteindelijk de das om, maar er werd gestreden tot het laatste fluitsignaal.

De eerste periode sloot Oranje nota bene winnend af. Doelpunten van Tom de Weerd, Lars ten Broek en Kas te Riele zorgden voor een 3-2 tussenstand. In de tweede periode lieten de Oranjemannen zich echter de les lezen door het Balkanland. Aanvallend kon Nederland in deze fase geen potten breken en gewiekste Montenegrijnse steekballetjes zorgden voor te veel gevaar voor het doel van Ted Huijsmans. In de derde periode herpakte Oranje zich echter goed. Inmiddels lag Joran Westerveld onder de Nederlandse lat en aanvallend werd er weer goed druk gezet met energiek en frivool spel. Maurice Dentro bekroonde z’n debuut met een bekeken trefzekere boogbal, Mart van der Weijden taterde de bal ziedend hard in het dak van het doel, Ten Broek benutte zijn tweede strafworp en Bilal Gbadamassi rondde een mooi uitgespeelde manmeer perfect af: 7-10.

In de slotperiode gooide Nederland alle schroom van zich af. De bezoekers scoorden nog wel de 7-11, maar toen Jeroen Rouwenhorst uit een snelle overtal doelpuntte en captain Jorn Muller uit een break voor de 9-11 tekende, rook de jonge ploeg van Van der Meer bloed. Bijna kwam Oranje tot een uniek punt. Gbadamassi maakte een schitterend midvoordoelpunt en Van der Weijden vond uit een break wederom het net. Dichterbij dan 11-12 kwam Nederland echter niet. Een laatste manmeer belandde op de borstkas van de Montenegrijnse goalie, waarna de Oost-Europeanen de wedstrijd zakelijk uitspeelden.

Tevreden en kritisch
Bondscoach Van der Meer vond het jammer dat de inzet van zijn ploeg niet werd beloond met een punt, maar zag mooie lichtpunten: “Bovenal wil ik de jongens complimenteren met hoe er is gewerkt. Het team heeft geknokt tot de laatste minuut en nooit het geloof verloren in de dingen die we moesten doen. Dat gaf ons de energie om ook in de laatste periode de veerkracht te vinden, waardoor we terugkwamen tot één doelpunt verschil en op het laatst bijna de gelijkmaker konden maken. We zijn net een week bij elkaar en het is mooi om te zien hoe de mix tussen jong en oud loopt. De ervaring van de Montenegrijnen - die elke week dit soort wedstrijden spelen - gaf uiteindelijk de doorslag. 
We kunnen daarom tevreden terugkijken op deze wedstrijd, maar we moeten ook kritisch zijn en ons bewust zijn dat we ons op bepaalde dingen nog moeten verbeteren. We moeten niet vergeten dat het team van vanavond een jong team is ten opzichte van afgelopen EK in Split. Als je dan ziet hoe we ons manifesteren, dan biedt dat perspectief voor de toekomst. Daarom is het ook zo belangrijk dat we dit soort wedstrijden vaker spelen. We hebben nog een week in Nederland en dan spelen we nog een toernooi op Malta tegen Italië, Frankrijk en Malta. Tot die tijd zullen we hard en goed moeten trainen om de puntjes op de i te zetten.”

Op het EK - dat voor de Oranjemannen op 5 januari begint in het Kroatische Dubrovnik - is Nederland ingedeeld in een poule met Roemenië, Slowakije en Slovenië. Een goede uitgangspositie in de poule zorgt voor perspectief in de daaropvolgende kruiswedstrijd wat weer mogelijkheden biedt om bij de eerste acht te komen. “We moeten ervoor zorgen dat we elke wedstrijd benaderen als een finale. We zijn ons bewust van onze kwaliteiten en waartoe dat kan leiden. Maar we moeten ons eerst focussen op onze poulewedstrijden en als dat goed gaat, dan gaan we verder kijken. Stap voor stap. De wedstrijd van vanavond was in dat opzicht zeker een goede bouwsteen,” besluit Van der Meer.

Vrijdag 15 december
Nederland – Montenegro: 11-12 (3-2, 0-4, 4-4, 4-2).
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 2, Mart van der Weijden 2, Bilal Gbadamassi 2, Tom de Weerd 1, Kas te Riele 1, Maurice Dentro 1, Jeroen Rouwenhorst 1, Jorn Muller 1.

Beeld:
Maurice Dentro debuteerde tegen Montenegro (Orange Pictures)
1,805

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,248
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,664