Oranjeheren verliezen van Spanje

Oranje Heren
Oranjeheren verliezen van Spanje
11 december 2018
Oranjeheren verliezen van Spanje

De strijd om de tweede plaats in groep B van de FINA World League tussen Nederland en Spanje is beslist in het voordeel van de bewoners van het Iberisch Schiereiland. De Nederlandse waterpolomannen gingen dinsdag in Alphen aan den Rijn met 7-13 strijdend ten onder.

Met Spanje trof de ploeg van Robin van Galen een oude bekende. Vorig seizoen lootten beide landen elkaar ook in de groepsfase van de World League. Toen waren de Spanjaarden beide keren te sterk. Met name de kansloze 4-12 thuisnederlaag was confronterend. Wat dat betreft was er nu veel meer sprake van een wedstrijd. Spanje creëerde wel meer kansen, maar keeper Eelco Wagenaar excelleerde. En ook de hoge Spaanse pressing deerde Oranje aanvankelijk weinig. Pas in de derde periode werd het klasseverschil duidelijk.

De 4-4 van de hand van Milos Filipovic aan het begin van de derde periode was voor de nummer twee van het afgelopen EK het signaal om een tandje bij te schakelen. De volgepakte tribunes van Aquarijn konden zich een periode vergapen aan het snelle Spaanse spel. Binnen ‘no time’ scoorden de bezoekers vier keer. Opvallend vaak was het 20-jarige talent Alvaro Granados het eindstation. De speler van CN Atletic Barceloneta overklaste zijn teamgenoot Felipe Perrone en lijkt de nieuwe naam om te volgen. 

ger18121127133.jpg

Hierdoor was de wedstrijd aan het eind van het derde bedrijf eigenlijk wel beslist. Sam van den Burg en Kjeld Veenhuis - allebei spelend in de Spaanse competitie - vonden in de laatste periode nog het net, maar dat was onvoldoende om Spanje echt pijn te doen.

Thomas Lucas baalde zichtbaar na afloop. “Die grote nederlaag van vorig jaar was ik eigenlijk al vergeten. Dit verlies voelt net zo zuur. We spelen twee periodes goed, maar dat kost zoveel kracht dat we daarna tekort komen. Dan zie je dat zij telkens net iets beter uitkomen en dat straffen ze af.”

Bondscoach Van Galen beaamde dat. “De winst is dat we twee periodes goed partij geven. Daar moeten we op voortbouwen. Maar we willen meer. Om tegen de top-8 van de wereld vier periodes mee te komen, moeten we nog wel een paar stappen zetten. Na de 4-4 scoorde Spanje twee keer door individuele fouten van ons. Toen zag je bij ons iets knakken. Dat moet eruit.”

Reactie Eelco Wagenaar:

Reactie Robin van Galen:

Reactie Kjeld Veenhuis:

FINA World League

Dinsdag 11 december
Nederland - Spanje 7-13
Periodestanden: 1-2, 2-2, 2-5, 2-4
Doelpuntenmakers Nederland: Kjeld Veenhuis 2, Jorn Winkelhorst, Jorn Muller, Jesse Nispeling, Milos Filipovic, Sam van den Burg.

Resterend programma Oranje
29 januari

Oekraïne - Nederland

19 februari, Amersfoort
Nederland - Griekenland

12 maart
Spanje - Nederland

Stand:
Stand

Beeld:
Beeldboot/ Gertjan Kooij
1,631

Reacties

Lees ook

03 juni 2020
Het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) voor de waterpolomannen in Rotterdam wordt gehouden van 14 tot en met 21 febru…
26 mei 2020
Lars Gottemaker heeft een punt gezet achter zijn interlandloopbaan. De 32-jarige speler van Het Ravijn kan het drukke pr…
2,462