Oranjemannen derde op Malta

Oranje Heren
Oranjemannen derde op Malta

De Nederlandse waterpolomannen hebben het EK-voorbereidingstoernooi op Malta afgesloten op een derde plek. Na drie prima wedstrijden moest de ploeg van Harry van der Meer Italië en Frankrijk boven zich dulden. Het gastland werd ruim verslagen.

Het 'Christmas International Waterpolo Tournament' vond plaats om de opening te vieren van het eerste overdekte zwembad op het Mediterraanse eiland. Italië, Frankrijk en Nederland zorgden voor een mooi deelnemersveld en een prima laatste voorbereiding op het EK dat voor de Nederlandse ploeg op 5 januari begint in het Kroatische Dubrovnik met de wedstrijd tegen Roemenië.

Op de openingsdag was Frankrijk met 8-10 te sterk voor Oranje. Een slordig begin zorgde voor een 1-6 achterstand in de tweede periode. Nederland vocht zich knap terug tot 6-7 begin vierde periode (een indrukwekkende streep van Lars ten Broek in de rechter bovenhoek), maar de gelijkmaker bleef uit.

Een dag later was Italië een maatje te groot. De wereldkampioen van 2019 liet zien een medaillekandidaat te zijn op het aankomende EK. Wereldster Francesco Di Fulvio vuurde in de beginfase enkele kanonskogels tegen de touwen, waardoor Nederland rap met 4-1 achter stond. Oranje gaf zeker tegengas, waarbij met name jongelingen als Ten Broek (4 goals) en Mart van der Weijden (2 goals) zich prima staande hielden tegen de Italiaanse zwaargewichten, maar nooit werd het gat kleiner dan drie goals. Uiteindelijk stopte de teller bij een acceptabele 15-10.

Zaterdag werd het vierlandentoernooi afgesloten tegen Malta. De Zuid-Europese dwergstaat had net als Nederland de eerste twee duels verloren (5-26 tegen Italië en 11-15 van Frankrijk). De Oranjemannen voegden daar een derde nederlaag aan toe. Met een klinkende 7-22 sloot Nederland een prima driedaagse af. Het gastland had alleen in de tweede periode iets in de melk te brokkelen tegen de gretige Oranjespelers. De overtuigende 6-0 winst in de afsluitende periode zorgt ervoor dat Nederland zich met de kop omhoog en de borst vooruit klaar kan maken voor het EK.

Op oudejaarsdag reist Oranje terug naar Nederland om op 3 januari te vertrekken naar Kroatië. In poule D is Nederland ingedeeld met Roemenië, Slowakije en Slovenië. Alleen de eerste twee plekken geven recht op het spelen van de kruiswedstrijden waarmee en de top-8 en plaatsing voor het WK in zicht blijft.

Resultaten Christmas International Waterpolo Tournament Malta

Donderdag 28 december

Nederland-Frankrijk: 8-10
Periodestanden: 1-4, 2-2, 2-1, 3-3
Doelpunten Nederland: Kas te Riele 2, Guus van IJperen 2, Bilal Gbadamassi 1, Tom de Weerd 1, Flemming Kastrop 1, Lars ten Broek 1.

Vrijdag 29 december
Italië-Nederland: 15-10
Periodestanden: 3-1, 3-2, 3-3, 6-4
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 4, Mart van der Weijden 2, Bilal Gbadamassi 2, Tom de Weerd 1, Jeroen Rouwenhorst 1.

Zaterdag 30 december
Malta-Nederland: 7-22
Periodestanden: 1-5, 4-6, 2-5, 0-6
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 4, Kas te Riele 4, Tom de Weerd 4, Guus van IJperen 3, Mart van der Weijden 3, Bilal Gbadamassi 2, Tim de Mey 2.

Beeld:
Oranje op Malta
2,372

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,251
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,666