Oranjemannen na flitsende start alsnog onderuit tegen Georgië

Oranje Heren

In de strijd om een plek bij de laatste acht op het Europees kampioenschap in Split verloren de waterpolomannen met 12-8 van Georgië. Bij winst had de ploeg van bondscoach Harry van der Meer zich gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap, hetgeen de doelstelling was voor aanvang van het toernooi.

Guus van IJperen opende binnen twee minuten de score met een schot uit de tweede lijn. Oranje onderscheidde zich door scherp te reageren bij balbezit. Op aangeven van Kjeld Veenhuis tekende Van IJperen voor de 2-1 uit een overtalsituatie. Bij het derde doelpunt gaf Luuk Gielen de assist op midvoor Jorn Winkelhorst die de bal boven het hoofd van de keeper binnen schoot (3-1).

In het tweede kwart gaven de individuele kwaliteiten van de Georgiërs, met twee Serviërs, een Montenegrijn, Italiaan en Kroaat in hun midden, de definitieve doorslag. Het boog een 3-2 achterstand om naar een 7-4 voorsprong. Veel treffers werden gescoord vanuit de tweede lijn.

Het was ook de fase waarin Oranje verzuimde de overtalsituaties met een doelpunt af te ronden. Waar het in de groepsfase een hoog rendement haalde, wist het slechts twee van de tien keer tot scoren te komen.

Na de derde periode (score 2-2) gloorde er nog een beetje hoop toen het leek dat Oranje zich had herpakt. Helaas bleek het ijdele hoop omdat in de laatste acht minuten netto speeltijd de Georgiërs, die een ‘pittig potje’ speelden, de boel definitief in het slot gooiden.

Bondscoach Harry van der Meer stak zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. ,,Het zijn de kleine foutjes die het verschil maakten. Daarnaast waren we te passief in het tweede en derde kwart.’’

Nederland-Georgië 8-12 (3-2, 1-5, 2-2, 3-2)

Doelpuntenmakers: Guus van IJperen (2), Jorn Winkelhorst (2), Kas te Riele (1), Thomas Lucas (1). Pascal Janssen (1) en Jesse Koopman (1).

Komende dinsdag speelt Oranje om 13.30 uur, in de strijd om de negende plaats, tegen Servië.

1,102

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,215
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…