Oranjemannen naar Kreta voor Samartzidis Cup

Oranje Heren
24 juli 2022
Oranjemannen naar Kreta voor Samartzidis Cup

De Nederlandse waterpolomannen spelen van 29 tot en met 31 juli op Kreta om de Samartzidis Cup. Aan het vierlandentoernooi doen behalve Griekenland en Nederland ook Duitsland en Montenegro mee.

Het sterk bezette toernooi geldt als goede voorbereiding op het EK dat van 27 augustus tot en met 10 september plaatsvindt in het Kroatische Split. Griekenland won op de Olympische Spelen in Tokio nog de zilveren medaille en legde op het afgelopen WK beslag op het brons. Montenegro is na ‘Tokio’ behoorlijk verjongd, maar ook een absoluut topland. Zo spelen de Montenegrijnen momenteel de World League Super Final in Straatsburg. Duitsland is poulegenoot van de Oranjemannen op het EK en daarom ook een interessante tegenstander.

Oranje vertrekt al op maandag 25 augustus naar Kreta om voorafgaand aan het toernooi enkele dagen te trainen met de Grieken. Bondscoach Harry van der Meer selecteerde de volgende spelers:

Eelco Wagenaar (Polar Bears, keeper), Jelto Spijker (ZVL-1886 Center, keeper), Thomas Lucas (ZV De Zaan), Jorn Winkelhorst (Widex GZC Donk), Bilal Gbadamassi (Szolnok, Hongarije), Jesse Koopman (Paok Saloniki, Griekenland), Jorn Muller (Het Ravijn), Kjeld Veenhuis (Widex GZC Donk), Kas te Riele (Polar Bears), Tim de Mey (Rari Nantes Florentia, Italië), Pascal Janssen (ZV De Zaan), Guus van IJperen (Widex GZC Donk), Tom de Weerd (CN Mataro, Spanje), Jesse Nispeling (AZC), Guus Wolswinkel (Polar Bears), Flemming Kastrop (UZSC), Jeroen Rouwenhorst (UZSC) en Luuk Gielen (UZSC).

Het betekent de terugkeer van twee ‘oudgedienden’. Keeper Eelco Wagenaar deed na het OKT vorig jaar om fysieke redenen een stapje terug, maar sloot onlangs weer aan bij de selectie. Luuk Gielen keert ook weer terug bij Oranje. De midachter had zich in 2019 tot Duitser laten naturaliseren, maar heeft inmiddels zijn ‘oude’ paspoort terug. Overigens zal Gielen op Kreta alleen meetrainen. Voor de LEN is hij pas medio augustus speelgerechtigd.

De begeleiding bestaat naast Van der Meer uit Branko Mitrovic (assistent-bondscoach), Eric Spithoven (teammanager), Chris Hendrix (video-analist) en Joris Bonarius (fysiotherapeut).

Als scheidsrechter gaat Erwin Schapers mee met de ploeg.

Programma Samartzidis Cup

Vrijdag 29 juli
18:30 uur Montenegro – Nederland

Zaterdag 30 juli
20:00 uur Nederland – Griekenland

Zondag 31 juli
18:30 uur Nederland – Duitsland

Beeld:
Oranje tijdens de oefeninterland tegen Frankrijk in Veenendaal (VZC Veenendaal)
LEES MEER OVER
1,682

Lees ook

18 augustus 2022
Op de tweede dag van de BENU Cup hebben de Nederlandse waterpolomannen Frankrijk verslagen. Na een mooie comeback werd h…
17 augustus 2022
Woensdag startten de Nederlandse waterpolomannen de BENU Cup met een nipte nederlaag tegen Japan. In het Alfred Hajos st…
1,245