Oranjemannen nipt onderuit (10-11) tegen wereldkampioen Spanje

Oranje Heren

De Nederlandse waterpolomannen hebben hun tweede duel op het Europees kampioenschap in het Kroatische Split verloren. Spanje was met 11-10 te sterk. Oranje hield, mede door het goede keeperswerk van Eelco Wagenaar, lang stand. Toch moest het na anderhalve periode vier treffers op rij incasseren. De regerend wereldkampioen liep uit van 3-3 naar 3-7.

Oranje toonde in de derde periode veerkracht. De werklust werd beloond. Na de 4-7 van Kas te Riele in de derde periode  tekende Luuk Gielen ruim twee minuten later uit een overtalsituatie voor de 5-7. Het spel golfde op en neer met aan beide kanten uitsluitingen. Twee treffers – 6-8 en 7-9 – van Guus van IJperen hield Nederland in de wedstrijd.

In het laatste kwart leek Wagenaar onpasseerbaar. Het inspireerde kennelijk zijn medespelers een extra tandje bij te zetten. Na ruim drie minuten maakte aanvoerder Jorn Muller uit een overtal de aansluitingstreffer (8-9). Luuk Gielen volgde het voorbeeld van Van IJperen en schoot de 9-10 en 10-11 binnen. Een overtal, 40 seconden voor tijd, had voor een sensatie kunnen zorgen. Het buitenkansje om een punt te pakken werd gemist nadat het schot werd geblokt.

Bondscoach Harry van der Meer was tevreden, maar was ook kritisch. ,,In de eerste twee periodes ging het niet naar wens. We maakten foutjes die we vooraf hadden besproken en wilden voorkomen. In de tweede helft van de wedstrijd gooiden we er meer power in en kwamen we door het harde werken terug in de wedstrijd. En dan zie je op het eind dat het nog bijna resulteert in een gelijk spel.’’

De laatste overwinning van Nederland op Spanje tijdens een groot toernooi was tijdens het OKT in 2016.

Spanje-Nederland 11-10 (3-3, 4-0, 2-4, 2-3)

Doelpuntenmakers: Luuk Gielen (3), Jesse Koopman (2), Guus van Ijperen (2), Jorn Winkelhorst (1), Kas te Riele (1), Jorn Muller (1).

Groep C

Duitsland-Nederland: 6-13 (1-3, 1-2, 2-4, 2-4)

Doelpuntenmakers: Jesse Koopman (3), Kas te Riele (3), Pascal Janssen (2),  Guus van IJperen (2), Luuk Gielen (1), Thomas Lucas (1) en Jorn Winkelhorst (1).

Beeld:
BSR Agency
1,320

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,214
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…