Oranjemannen sluit het EK af met een 16-10 zege op Duitsland en wordt elfde

Oranje Heren
Oranjemannen sluit het EK af met een 16-10 zege op Duitsland en wordt elfde

De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duitsland. De ploeg van bondscoach Harry van der Meer eindigde door het resultaat op een elfde plek.

In een reactie liet Van der Meer na zijn derde EK weten een ‘wisselend’ gevoel over te houden. ,,Er is best veel veranderd in het team met zes nieuwe jongens die het goed hebben gedaan. Ze namen hun verantwoordelijkheid op een goede manier. Op sommige momenten droegen ze zelfs het team. Er zit wat dat betreft genoeg potentie in. De eerste wedstrijd (tegen Roemenië red.) hadden we moeten winnen. Tegen Griekenland en Frankrijk toonden we veerkracht dat we terug kunnen komen in een wedstrijd. Daar ben ik supertrots op. Het gat met de top is zeker niet groter geworden.’’   

Oranje kwam tegen Duitsland goed uit de startblokken en leidde na de eerste periode met 5-2. Die marge werd in  het vervolg van het duel niet meer uit handen gegeven. Aan beide kanten werden veel doelpunten gemaakt, maar Oranje bleef, mede door de schotkracht van Lars ten Broek, Mart van der Weijden en Jesse Koopman aan de goede kant van de score.

In het vervolg van de wedstrijd vochten de Duitsers voor iedere meter. Het verschil konden ze niet dichten, want halverwege was de achterstand opgelopen tot 11-7. Bij het ingaan van het laatste kwart (14-9) kwam de voorsprong niet meer in gevaar. De laatste Nederlandse treffer (15-9) kwam 2.24 minuut voor tijd op naam van Tim de Mey. De Duitsers wisten 24 seconden voor tijd het net te vinden achter keeper Joran Westerveld.

Jesse Koopman tekende, net als Van der Weijden, voor vier treffers. Het was het vijfde EK voor de speler van het Griekse PAOK. ,,Over de wedstrijd ben ik positief. Natuurlijk is het teleurstellend dat we het WK niet hebben gehaald, maar na een domper tegen de Fransen in de vorige wedstrijd is het mooi om zo af te sluiten. Tegen Duitsers wil je toch altijd winnen?’’,  grijnsde de nestor van het team. ,,Alleen op het EK in Barcelona waren we met een tiende plaats beter, maar ik vind eerlijk gezegd dat we hier te laag zijn geëindigd. Het is lastig vergelijken, maar dit team was beter dan toen.’’

Voor EK-debutant  Lars ten Broek was het meedoen met de grote jongens een ‘gave ervaring’. ,,Helaas niet gehaald waar we voor kwamen. Ik kijk er positief op terug. Zo’n laatste wedstrijd winnen geeft je dan een goed gevoel.’’

EK Heren – Zagreb/Dubrovnik

Resultaten

Maandag 15 januari
Nederland - Duitsland: 16-10
Periodestanden: 5-2, 6-5, 3-2, 2-1

Doelpunten Nederland: Jesse Koopman 4, Mart van der Weijden 4, Lars ten Broek 3. Bilal Gbadamassi 1, Flemming Kastrop 1, Guus van IJperen 1, Tom de Weerd 1, Tim de Mey 1.

Zaterdag 13 januari
Frankrijk – Nederland: 16-9
Periodestanden: 4-2, 4-3, 4-2, 4-2
Doelpunten Nederland: Jorn Muller 3, Kas te Riele 2, Mart van der Weijden 2, Tim de Mey 1, Guus van IJperen 1.

Donderdag 11 januari
Griekenland – Nederland: 15-10
Periodestanden: 5-3, 4-2, 3-3, 3-2
Doelpunten Nederland: Kas te Riele 4, Lars ten Broek 2, Bilal Gbadamassi 1, Jesse Nispeling 1, Tom de Weerd 1, Mart van der Weijden 1.

Dinsdag 9 januari
Nederland – Slowakije: 23-7
Periodestanden: 7-2, 4-1, 8-3, 4-1
Doelpunten Nederland: Mart van der Weijden 5, Lars ten Broek 5, Jesse Nispeling 3, Tim de Mey 3, Guus van IJperen 3, Kas te Riele 2, Jorn Muller 1, Sam van den Burg 1.

Zondag 7 januari
Slowakije – Nederland: 6-17
Periodestanden: 1-5, 3-4, 2-3, 0-5
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 4, Mart van der Weijden 3, Jesse Koopman 3, Kas te Riele 2, Tom de Weerd 2, Guus van IJperen 1, Sam van den Burg 1, Flemming Kastrop 1.  

Vrijdag 5 januari
Nederland – Roemenië: 8-12
Periodestanden: 1-3, 3-3, 3-4, 1-2
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 2, Tom de Weerd 2, Guus van IJperen 1, Bilal Gbadamassi 1, Jesse Koopman 1, Kas te Riele 1.   

Beeld:
BSR Agency. Team NL direct na de 16-10 winst op Duitsland.
1,635

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,222
De Nederlandse waterpolomannen verloren zaterdag op het EK in Dubrovnik met 16-9 van Frankrijk. Door de nederlaag is de…
1,241