Oranjemannen starten EK in mineur

Oranje Heren
Oranjemannen starten EK in mineur

De vooraf als cruciale aangemerkte openingswedstrijd op het EK hebben de Nederlandse waterpoloheren niet weten te winnen. De ploeg van Harry van der Meer verslikte zich in Roemenië: 8-12.

Nederland kende het belang van een goede start dit EK. Alleen de eerste twee ploegen van de poule kruisen voor een plek bij de beste acht landen. Tegen Roemenië, die gezien wordt als zwaarste tegenstander in de poule, kon een reuzenstap gezet worden in die richting. Oranje miste echter de overtuiging om aanspraak te maken op de zege.

Lars ten Broek zette Nederland nog wel op voorsprong, maar de Roemenen namen daarna het initiatief over. Twee benutte overtalsituaties en een afstandsschot zorgden voor een 1-3 stand na de eerste periode. Aan het begin van de tweede periode zette Tom de Weerd Nederland uit twee identiek uitgespeelde manmeers naast Roemenië (3-3), maar echt grip kreeg Oranje niet op de wedstrijd. Met name midvoor Colodrovschi en schutter Fulea bezorgden de Oranjespelers hoofdbrekens. Zij zorgden er telkens voor dat Roemenië aan de leiding bleef. Toen Fulea halverwege de derde periode een trap uitdeelde aan De Weerd en met vervanging kon gaan douchen, dacht Nederland kort de ommekeer in te zetten. Kas te Riele zette Oranje uit een manmeer op 7-8, maar drie Roemeense goals op rij lieten de hoop op een goede afloop snel verdwijnen. Keeper Tic werd het niet moeilijk genoeg gemaakt om het opgelopen gat te dichten.

Plaatsing voor de kwartfinales wordt nu een hels karwei voor de Oranjemannen. Ervan uitgaande dat Roemenië de resterende groepsduels wint, dient Nederland Slowakije (7 januari, 20.15 uur) en Slovenië (9 januari 20.15 uur) achter zich te laten. Daarna volgt een kruiswedstrijd tegen de nummer 3 van poule B: Italië, Griekenland, Hongarije en Georgië.

EK Heren – Zagreb/Dubrovnik

Vrijdag 5 januari
Nederland – Roemenië
: 8-12
Periodestanden: 1-3, 3-3, 3-4, 1-2
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 2, Tom de Weerd 2, Guus van IJperen 1, Bilal Gbadamassi 1, Jesse Koopman 1, Kas te Riele 1.        

Beeld:
Bilal Gbadamassi scoorde eenmaal tegen Roemenië (Orange Pictures)
2,206

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,241
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,646