Oranjemannen starten sterk met 13-6 overwinning op Duitsland

Oranje Heren
Kas te Riele scoorde drie keer bij EK-debuut

Het Europees kampioenschap in het Kroatische Split is voor de Nederlandse waterpolomannen  begonnen met een overtuigende 13-6 overwinning op Duitsland. Met een sterke verdediging en een snelle tegenaanval was de ploeg van bondscoach Harry van der Meer gedurende de hele wedstrijd duidelijk de bovenliggende partij.

De 3-1 voorsprong na de eerste periode werd in het tweede kwart door middel van een strafworp (Pascal Janssen) en een tweede treffer van Jesse Koopman uitgebouwd naar 5-1. Voor de Duitse coach aanleiding om een time-out te nemen om orde op zaken te stellen, waarna de ploeg direct voor hun tweede treffer tekende. Oranje was heel even van slag en kwam in de resterende halve periode niet meer tot scoren.

In het derde kwart nam het direct het heft in handen. Keeper Eelco Wagenaar hield tot drie keer zijn doel schoon met een man minder. Toen Koopman met een tijdstraf aan de kant hing, onderschepte Guus van IJperen de bal en zwom vervolgens het hele bad over en passeerde de Duitse goalie (2-6). Na een intikker van midvoor Thomas Lucas (7-3) en een ‘panna’ van Koopman (8-3) was het EK-debutant Kas te Riele die de 9-3 maakte uit een overtalsituatie.

De goede score gaf het team duidelijk vleugels. Oranje bleef fel verdedigen en kwam regelmatig tot een doelpunt nadat ze met een speler minder in het water lagen. Te Riele had ruim een minuut voor tijd het laatste woord en maakte zijn derde doelpunt door de Duitse keeper te passeren met een indraaiende boogbal.

Bondscoach Van der Meer was tevreden. ,,Met Duitsland weet je nooit hoe het gaat lopen, maar uiteindelijk ging het makkelijk. Vooraf hadden we zo’n resultaat niet verwacht.  Verdedigend vond ik ons heel sterk. Aanvallend hebben we de kansen gepakt en gemaakt. Al ging het in het begin wat stroefjes.’’ Vooruitkijkend naar het duel met Spanje. ,,We gaan dinsdag even herstellen en daarna focussen we ons op Spanje. Dat duel kunnen we vrijuit spelen. Daarna volgt de laatste poulewedstrijd tegen Roemenië. Het positieve gevoel van vandaag moeten we zeker vasthouden.’’

Dat Ter Riele zijn EK-deduut met een hattrick opsierde vond de linkshandige speler ‘fantastisch’. ,,Het had niet beter gekund. Eventjes lukte het niet, maar daarna had ik de slag weer te pakken.’’ En zo’n toverbal tot slot? ,,Dat doe ik wel vaker en op dat moment leek het ook de beste optie. Zo’n extra goaltje tegen die Duitsers is natuurlijk nooit verkeerd.’’

Periodestanden Duitsland-Nederland: 1-3, 1-2, 2-4, 2-4

Doelpuntenmakers: Jesse Koopman (3), Kas te Riele (3), Pascal Janssen (2),  Guus van IJperen (2), Luuk Gielen (1), Thomas Lucas (1) en Jorn Winkelhorst (1).

Woensdag speelt Oranje om 12.00 uur tegen Spanje. Het duel is te volgen op de livestream van NOS.nl of LEN tv.

Beeld:
Orange Pictures
1,491

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,217
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…