EJK jongens o.17: Oranje kan bijna stunten

Oranje Jeugd, EJK
Archieffoto Beeldboot | Gertjan Kooij
EJK jongens o.17: Oranje kan bijna stunten

De Nederlandse waterpolojongens onder de 17 jaar zijn het Europees Jeugd Kampioenschap (EJK) met een nipt verlies begonnen. In het Georgische Tbilisi waren de leeftijdsgenoten van Servië met 9-8 net te sterk. Periodestanden: 2-3, 0-3, 3-2, 4-0. 

Lang hing een stunt in de lucht. De jeugdploeg van bondscoach Zeno Reuten kwam halverwege met 2-6 voor. Die stand werd met nog iets meer dan twee minuten te spelen in het derde kwart uitgebreid naar 3-8. Daarna begon Servië aan een sterke inhaalrace. Ze wist de Oranjeploeg van scoren af te houden en kwam punt voor punt dichterbij. Op twee minuten voor het eindsignaal was er een Servische onderschepping en uit de tegenaanval viel de 8-8. Oranje bleef uiteindelijk met lege handen achter. Op tien seconden voor het einde schoot Martinovic de winnende tegen de touwen, zijn zesde treffer.

"We speelden drie sterke periodes", was de reactie uit het Nederlandse kamp. "Het vierde kwart verloren we met 4-0 en bezweken we onder de druk van de Serven die keihard pressend het laatste deel goed door kwamen. We kregen drie strafworpen tegen en zelf geen een mee. Wij brachten te weinig en konden de vierde periode niet controleren."

Op het EJK is scheidsrechter Frans van Duijnen ook actief. Hij fluit later vanavond het duel tussen Spanje en Duitsland.

Maandag vervolgt de Oranje-equipe het toernooi. Om 9.30 uur is Slowakije de tegenstander. Een ploeg waar vorige week tijdens de Novaky Cup nog van gewonnen werd.

Zondag 11 augustus
Servië - Nederland 9-8
Periodestanden: 2-3, 0-3, 3-2, 4-0
Doelpunten Nederland: Emiel Wouters 3, Abel de Haan, Tijs Schouwerwou, Lars ten Broek, Kas te Riele, Mart van der Weijden.

Poule-indeling EJK jongens onder de 17

Poule A: Rusland, Italië, Turkije en Malta.
Poule B: Montenegro, Georgië, Griekenland en Roemenië.
Poule C: Hongarije, Servië, Slowakije en Nederland.
Poule D: Spanje, Kroatië, Duitsland en Frankrijk.

De nummers 1 van iedere poule plaatsen zich direct voor de kwartfinales, de nummers 2 en 3 spelen eerst nog een kruiswedstrijd voor een plaats bij de laatste acht.

Resterend programma Nederland (*)

Zondag 11 augustus
12.30 uur Servië – Nederland

Maandag 12 augustus 
09.30 uur Nederland – Slowakije

Dinsdag 13 augustus 
15.30 uur Hongarije - Nederland

Woensdag 14 augustus
Tussenronde

Donderdag 15 augustus
Kwartfinales

Vrijdag 16 augustus
Plaatsingswedstrijden 9-16

Zaterdag 17 augustus
Halve finales

Zondag 18 augustus
Finales

Livestream: klik hier

(*) Nederlandse tijden. In Tbilisi is het twee uur later.

Beeld:
Archieffoto Beeldboot | Gertjan Kooij
LEES MEER OVER

Lees ook

Supporters en sportliefhebbers,   Wij hebben jullie hulp nodig! Onze Jong Oranje teams van de jongens & me…
De meisjes van Jong Oranje onder de 16 jaar hebben afgelopen week een intensieve stage afgewerkt in Boedapest, Hongarije…
2,422