WJK: Hongarije schakelt Jong Oranje uit

Oranje Jeugd, WJK
WJK: Hongarije schakelt Jong Oranje uit

Jong Oranje is donderdag op het WJK in Netanya (Israël) gestrand in de kwartfinale. Hongarije was met 12-13 te sterk.

 

Hongarije, dat tweede in poule D werd achter Rusland, rekende in hun tussenronde overtuigend af met Argentinië (2-19). Omdat Nederland haar poule won, hoefde de ploeg van Evangelos Doudesis geen tussenronde te spelen en was het woensdag een dagje vrij. Dat leek z’n vruchten af te werpen, want Jong Oranje begon sterk aan het duel. Lola Moolhuijzen brak met een snoeiharde taterbal de ban. Tot 3-2 waren de Magyaren in staat zich vast te klampen aan de Nederlandse talenten, maar een mooie boogbal van Laura Schinkel en een loepzuiver afstandsschot Nikki Meijer zorgden voor een terechte 5-2 voorsprong na de eerste periode.

 

In de tweede periode zag Jong Oranje de veilige marge iets verdampen. Hoewel Lois den Ouden en Nina ten Broek Nederland op 7-3 zetten, kwam Hongarije daarna door wat Nederlandse slordigheidjes en een uitblinkende Kamilla Valentin terug in de wedstrijd (7-6). Een goal uit een overtalsituatie van Storm Willemsen en een snelle combinatie tussen aanvoerder Ten Broek en Noa de Vries vlak voor de zoemer, zorgden ervoor dat Jong Oranje alsnog met wat lucht de derde periode in kon gaan: 9-7.

 

In de derde periode kantelde de wedstrijd. Janieke Oosting, die Britt van den Dobbelsteen inmiddels onder de lat had vervangen, moest twee keer snel achter elkaar vissen. Het bracht Hongarije op gelijke hoogte en volledig terug in de wedstrijd (9-9). Uit een dubbele overtalsituatie maakte Rozanne Voorvelt nog wel de 10-9, maar niet veel later maakte Hongarije van afstand de nieuwe gelijkmaker.

 

De overtuiging van de eerste twee periodes leek verdwenen. Begin vierde periode kwam Hongarije voor het eerst op voorsprong. Meijer (strak in de kruising) en Moolhuijzen (subtiele boogbal) deden dat voor even teniet, maar twee Hongaarse goals op rij zorgden vier minuten voor tijd voor de 12-13 achterstand die Nederland niet meer te boven kwam. In de laatste aanval probeerde Doudesis nog wel te forceren door Oosting mee in de aanval te sturen, maar dat had helaas niet het gewenste effect.

 

"Dit doet pijn", stelde Doudesis na afloop. "Het was een enorm spannende wedstrijd op een hoog niveau. Het is een harde les voor ons team. We hebben de afgelopen drie weken enorme stappen gemaakt. Ik heb respect voor de meiden, maar helaas is er geen garantie dat we elke keer een medaille winnen. Het toernooi is nog niet afgelopen. We gaan nu voor het hoogst haalbare." Dat is een vijfde plek, te beginnen vrijdag om 12:30 uur tegen Servië. De bondscoach keek ook nog even terug op de gehele Oranjezomer. "Die was met een 7e plek op het EJK o.15, een 5e plek op het EJK o.17, geen medaille op dit WJK en natuurlijk de 6e plek op de Olympische Spelen in Tokio erg teleurstellend. Dat is niet goed en we moeten serieus in de spiegel kijken en kritisch op onszelf zijn. Het is tijd om harder te worden en andere prioriteiten en doelen te stellen. Vanaf morgen gaan we er alles aan doen om beter te worden. Dat gaat lukken, daar ben ik van overtuigd!"

 

Karakteristieken

 

Donderdag 14 oktober

Nederland – Hongarije

Periodestanden: 5-2, 4-5, 1-3, 2-3

Doelpunten Nederland: Noa de Vries 2, Nina ten Broek 2, Nikki Meijer 2, Lola Moolhuijzen 2, Rozanne Voorvelt, Storm Willemsen, Laura Schinkel en Lois den Ouden.

 

Eerder gespeeld

 

Zondag 10 oktober

Nederland - Zuid-Afrika 31-4

Periodestanden: 4-2, 9-0, 11-1, 7-1

Doelpunten Nederland: Nikki Meijer 5, Laura Schinkel 4, Lola Moolhuijzen 4, Lot Stertefeld 4, Hanna Hogervorst 3, Rozanne Voorvelt 3, Nina ten Broek 2, Noa de Vries 2, Anna Pauli 2, Storm Willemsen en Lois den Ouden.

 

Maandag 11 oktober

Spanje – Nederland 5-5

Periodestanden: 0-0,0-1, 2-2, 3-2

Doelpunten Nederland: Noa de Vries, Lola Moolhuijzen, Niki Meijer, Nina ten Broek en Laura Schinkel.

 

Dinsdag 12 oktober

Frankrijk – Nederland 6-22

Periodestanden: 4-6, 2-6, 0-3, 0-7

Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 5, Storm Willemsen 3, Nina ten Broek 3, Rozanne Voorvelt 3, Hanna Hogervorst 3, Nikki Meijer 2, Laura Schinkel, Noa de Vries en Lois den Ouden.

 

Alle wedstrijden zijn live te zien via het YouTube-kanaal van FINA. Ook is er live-scoring via: here

Beeld:
Anna Pauli probeert Kamilla Valentin af te stoppen (foto: Gilad Kavalerchik)
LEES MEER OVER
1,747

Lees ook

De meisjes van Jong Oranje onder de 16 jaar zijn op de achtste plaats geëindigd op het WJK in Manisa, Turkije. In een bl…
De Nederlandse waterpolomeisjes van de jaargang 2008 en jonger doen van 28 juni tot en met 4 juli mee aan het Wereld Jeu…
1,851