EJK: Jong Oranje komt met schrik vrij

Oranje Jeugd
EJK: Jong Oranje komt met schrik vrij

Op het EJK in Podgorica (Montenegro) kroop Jong Oranje dinsdagmiddag door het oog van de naald tegen Malta. De ploeg van Johan Aantjes keerde een 0-4 achterstand om in een nipte 8-7 overwinning.

De winnaar zou tweede worden in de poule en daarmee een makkelijkere kruiswedstrijd spelen voor een plek in de kwartfinales. Op basis van de eerdere wedstrijden was Oranje favoriet, maar daar dachten de Maltezers duidelijk anders over. Malta zette Nederland op een 0-4 achterstand. Pas diep in de eerste periode vond Lars ten Broek namens Oranje voor het eerst het net. De schutter van Polar Bears zorgde binnen dertig seconden met twee goals voor wat lucht.

In de tweede periode maakte Marnick Snel de aansluitingstreffer, maar daarmee was het tij nog lang niet niet gekeerd. Malta scoorde uit een overtal de 5-3 en weer moest Oranje alles op alles zetten om een uitglijder te voorkomen. Wederom was het aanvoerder Ten Broek die zijn ploeg bij de hand nam. Jimmy Sjardijn zette Nederland even later voor het eerst naast Malta: 5-5.

Doordrukken was er echter niet bij. Malta zette Nederland andermaal op achterstand. Nederland kon moeilijk domineren en met slordig spel werden alle zeilen bijgezet. Door doelpunten van Snel en wie anders dan Ten Broek kwam Jong Oranje pas eind derde periode op voorsprong: 7-6. In de laatste periode sleepte Nederland de overwinning ternauwernood over de streep. Malta kwam op 7-7 waarna Mart van der Weijden zes minuten voor tijd de 8-7 op het scorebord zette. Het bleek de laatste treffer van de wedstrijd. In het vervolg kwam Nederland zelden toe aan een ingestudeerde aanval. In de slotseconden overleefde Jong Oranje door uitmuntend keeperswerk van Sander Berkenbosch nog twee manminders en kon de ploeg opgelucht ademhalen.

Woensdag speelt Nederland om 14:30 uur de kruiswedstrijd tegen Duitsland. De winnaar plaatst zich voor de kwartfinales. De wedstrijd is live te volgen via LEN TV.

EJK Podgorica

Resultaten Nederland

Dinsdag 20 september
Nederland – Malta: 8-7 (2-4, 3-1, 2-1, 1-1).
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 4, Marnick Snel 2, Jimmy Sjardijn 1, Mart van der Weijden 1.

Maandag 19 september
Spanje – Nederland: 11-9 (3-3, 1-2, 4-3, 3-1).
Doelpunten Nederland: Marnick Snel 2, Jens Wijgers 2, Mart van der Weijden 2, Jimmy Sjardijn 1, Lars ten Broek 1, Max Reijchard 1.

Zondag 18 september
Nederland – Tsjechië: 17-5 (5-2, 6-1, 3-1, 3-1).
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 4, Mart van der Weijden 4, Marnick Snel 3, Tijs Schouwerwou 2, Max Reijchard 2, David Voorvelt 1, Terrence Smit 1.

Resterend programma

Woensdag 21 september
14:30 uur Nederland - Duitsland

Donderdag 22 september
Kwartfinale

Vrijdag 23 september
Halve finale

Zondag 25 september
Finale

Beeld:
Lars ten Broek zweept de ploeg op in Podgorica (foto: Remko Smit)
LEES MEER OVER
2,085

Lees ook

De Nederlandse waterpolojongens van de jaargang 2008 en jonger doen van 18 tot en met 24 juni mee aan het Wereld Jeugd K…
Supporters en sportliefhebbers,   Wij hebben jullie hulp nodig! Onze Jong Oranje teams van de jongens & me…