EJK O.17: Jong Oranje wordt achtste

Oranje Jeugd
EJK O.17: Jong Oranje wordt achtste

In de laatste wedstrijd op het EJK in het Turkse Manisa kwam Jong Oranje maandag net tekort tegen Kroatië. De ploeg van Erik Brugue verloor met 14-13 en eindigt daarmee op de achtste plek.

Nederland en Kroatië ontliepen elkaar niks. Voor hetzelfde geld was Oranje er met de winst vandoor gegaan, maar door een paar kleine foutjes trokken de leeftijdsgenoten van Kroatië uiteindelijk aan het langste eind.

Oranje sloeg drie keer een gaatje van twee doelpunten (5-7, 7-9 en 8-10), maar telkens wist Kroatië aan te haken. In de laatste periode waren de rollen omgedraaid. Kroatië nam steeds een kleine voorsprong, maar Nederland knokte zich ook steeds weer naast het waterpolotopland. Tot de 14-13 van Duje Zilic anderhalve minuut voor tijd. Oranje kreeg in de resterende tijd nog drie manmeers, maar wist die niet te verzilveren.

Met de achtste plek grijpt Nederland net naast rechtstreekse plaatsing voor het WJK volgend jaar. Het gebeurt regelmatig dat er een land afzegt, dus de hoop op deelname is nog zeker niet vervlogen. Met de achtste plaats is Nederland volgens het nieuwe format op het volgende EJK wel weer verzekerd van de ‘goede kant van het schema’. Dat maakt de route naar de kwartfinales wat lichter. Daarmee is het doel bereikt, ondanks dat er – na strafworpen – alleen van Duitsland werd gewonnen.

De trots overheerst dan ook bij spelers en staf: “Vandaag speelden we stukken beter dan gisteren. Veel meer als collectief. Dat was mooi om te zien. We hebben ons eigen spel gespeeld en het Kroatië op die manier echt lastig gemaakt”, laat assistent-coach Sebastiaan Brands namens de staf vanuit Manisa weten. “We hebben veel geloof in deze lichting. Het is een brede groep waarmee het fijn werken is. Mooi om te zien dat we ons met vlagen al kunnen meten met toplanden. Zo hebben we het Griekenland en Servië op momenten echt lastig gemaakt en we hadden kunnen winnen van Italië en Kroatië. Dat zijn gewoon gevestigde top-8 landen. Een aantal keer zijn we ook hard onderuit gegaan, maar die momenten zijn juist enorm leerzaam. Deze wedstrijden zijn zo anders dan een wedstrijd in de Eredivisie B-jeugd. Alleen door het spelen van dit soort wedstrijden kunnen we de volgende stap zetten. Een heel groot deel van deze groep zit volgend jaar op de waterpolo academie in Eindhoven. Daar kunnen we dan fulltime mee aan de slag. We kijken met veel positiviteit en optimisme naar de toekomst van deze groep.”

Eindstand
1 Griekenland
2 Servië
3 Spanje
4 Hongarije
5 Montenegro
6 Italië
7 Kroatië

8 Nederland
9 Turkije
10 Duitsland
11 Malta
12 Frankrijk
13 Roemenië
14 Georgië
15 Oekraine
16 Polen

Resultaten

Maandag 14 augustus
Plek 7-8
Kroatië – Nederland: 14-13
Periodestanden: 4-3, 3-4, 3-3, 4-3
Doelpunten Nederland: Rick Terlouw 3, Fabio Jukic 3, Jorrit van der Weijden 2, Imme van der Schaaf 2, Ezra de Zwaan 1, Wessel de Ligny 1, Mila Spee 1.

Zondag 13 augustus
Plek 5-8
Nederland – Montenegro: 11-21
Periodestanden: 1-5, 3-6, 4-7, 3-3
Doelpunten Nederland: Rick Terlouw 3, Fabio Jukic 3, Benjamin Oerlemans 3, Pepijn Middelkamp 1, Wessel de Ligny 1.

Zaterdag 12 augustus
Kwartfinales
Hongarije – Nederland: 13-5
Periodestanden: 4-1, 2-2, 5-0, 2-2
Doelpunten Nederland: Jorrit van der Weijden 2, Pepijn Middelkamp 1, Edu van den Brom 1, Benjamin Oerlemans 1.

Vrijdag 11 augustus
Tussenronde
Nederland – Duitsland: 17-16 (wns)
Periodestanden: 4-5, 4-1, 3-2, 1-4, 5-4
Doelpunten Nederland: Rick Terlouw 4, Imme van der Schaaf 4, Fabio Jukic 2, Mila Spee 2, Jorrit van der Weijden 1, Ezra de Zwaan 1, Edu van den Brom 1, David de Vries 1, Benjamin Oerlemans 1.

Donderdag 10 augustus
Servië – Nederland: 15-6
Periodestanden: 3-3, 2-2, 6-0, 4-1
Doelpunten Nederland: Jorrit van der Weijden 1, Rick Terlouw 1, Pepijn Middelkamp 1, David de Vries 1, Imme van der Schaaf 1, Benjamin Oerlemans 1.  

Woensdag 9 augustus
Nederland – Italië: 8-9
Periodestanden: 3-2, 1-2, 3-3, 1-2
Doelpunten Nederland: Rick Terlouw 2, Jorrit van der Weijden 1, Mila Spee 1, Ezra de Zwaan 1, Fabio Jukic 1, David de Vries 1, Imme van der Schaaf 1.

Dinsdag 8 augustus
Griekenland – Nederland: 12-10
Periodestanden: 5-1, 4-2, 2-1, 1-6
Doelpunten Nederland: Imme van der Schaaf 2, Edu van den Brom, Fabio Jukic 2, Ezra de Zwaan 2, Rick Terlouw 1, Benjamin Oerlemans 1.

Draag een steentje bij…

Deelname aan het EJK o.17 door Jong Oranje is mede mogelijk gemaakt door Nomacon Inventarisaties en Laboratorium, Handelsbanken, Staalbouw Nagelhout Bakhuizen, Steinhoeve Media, BGI Tegelwerken BV, Interboor Midsland en verschillende andere sponsors, donateurs en supporters die een donatie hebben gedaan of een bijdrage hebben geleverd op de crowdfunding-pagina van de Jong Oranje-jongens.

Dat kan overigens nog steeds! Geef de jongens een steuntje in de rug op het EJK en doe een donatie. Klik 
hier.

Supporters & Sponsors 


Staalbouw Nagelhout Bakhuizen

Steinhoeve Media

Handelsbanken

Nomacon
Interboor Midsland

 

Beeld:
Jong Oranje in Manisa (foto: Erik van den Brom)
1,418

Lees ook

De Nederlandse waterpolojongens van de jaargang 2008 en jonger doen van 18 tot en met 24 juni mee aan het Wereld Jeugd K…
Supporters en sportliefhebbers,   Wij hebben jullie hulp nodig! Onze Jong Oranje teams van de jongens & me…