Jong Oranje achtste op eerste WJK mo 16 jaar

Oranje Jeugd

Op het WJK waterpolo is Jong Oranje als achtste geëindigd. Het team van bondscoach Ingrid Veenhuis verloor in het Griekse Larissa met 6-8 van Kroatië. Tot het laatste kwart kon het duel nog alle kanten op. Nederland leidde weliswaar met 6-5, maar zag de Kroaten binnen een minuut langszij komen toen een strafworp achter keepster Renske Boxsem kwam.

Het spel golfde op en neer. De coach van Kroatië kreeg een rode kaart, maar bleef zijn team van de tribune aanwijzingen geven. De wil om weer tot scoren te komen was groot, maar schoten op doel troffen de lat of gingen over. De tegenstander was wel succesvol (6-7) toen Tess van der Meer een tijdstraf kreeg.

In de fase die volgde, gooide Jong Oranje er nogmaals een schepje bovenop. Boxsem keerde, tot grote vreugde van iedereen, twee minuten voor tijd een strafworp. In de laatste minuut moest ze echter capituleren van 5 meter nadat een Kroatische speelster, die in de tegenaanval lag, onreglementair was afgestopt.

Volgens Veenhuis hebben de speelsters ‘ontzettend hard gewerkt’. ,,De wil om te winnen heb ik elke wedstrijd gezien. Om je te kunnen meten met de wereldtop, zoals hier, moet je zelf op hoog niveau spelen. Op dat vlak kwamen we nog wat tekort.’’ Om het gat kleiner te maken zijn oefenstages nodig om internationale ervaring op te doen. ,,Er valt nog veel te leren. Vorig jaar werden we met de groep onder 15 jaar zevende op het EJK. Dit is weer een stap hoger. We weten waar we de komende tijd aan gaan werken.’’

Periodestanden Japan-Nederland: 2-2, 2-3, 2-0, 0-3

Doelpuntenmakers: Pien Gorter (4), Amy Kleinlugtebeld en Tatum van der Elst (ieder 1)

Karakteristieken WJK

Plaats 5-8

Vrijdag 26 augustus

Japan-Nederland 10-4

Doelpuntenmakers: Pien Gorter, Amy Kleinlugtebeld, Iris Vreeling en Esmee Ouwens.

Kwartfinale

Donderdag 25 augustus

Hongarije-Nederland 10-7

Periodestanden 2-2, 1-2, 3-2, 4-1

Doelpunten Nederland: Amy Kleinlugtebeld (3x), Tess van der Meer, Iris Vreeling, Nynke Willemsen en Luna van Hoff (ieder 1x).

Poulefase 2 (Poule H):

Woensdag 24 augustus

Nederland – Italië 4-7

Periodestanden: 1-1, 0-3, 2-3, 1-0

Doelpunten Nederland: Iris Vreeling, Amy Kleinlugtebeld, Luna van Hoff en Esmee Ouwens

Dinsdag 23 augustus

Nederland-Zwitserland 24-0

Periodestanden: 5-0, 6-0, 5-0, 8-0

Doelpunten Nederland: Amy Kleinlugtebeld 6, Pien Gorter 6, Tatum van der Elst 3, Nynke Willemsen 3, Iris Vreeling 3, Kiara Heerink, Luna van Hoff en Esmee Ouwens.

Poulefase 1 (Poule D):

Maandag 22 augustus

Nederland – Israël 10-6

Periodestanden: 2-0, 2-1, 2-1, 4-4

Doelpunten Nederland: Pien Gorter 5, Amy Kleinlugtebeld 2, Lotte Schreurs, Tatum van der Elst en Tess van der Meer.

Zondag 21 augustus

Nederland – Zuid-Afrika 10-1

Periodestanden: 1-0, 3-0, 2-0, 4-1

Doelpunten Nederland: Pien Gorter 3, Nynke Willemsen 2, Luna van Hoff,  Lotte Schreurs, Merel Lindeman, Esmee Ouwens en Tess van der Meer.