Jong Oranje: geen medaille, wel complimenten

Oranje Jeugd
Jong Oranje: geen medaille, wel complimenten

De Nederlandse waterpolojongens zijn er niet in geslaagd een medaille te winnen op het Wereld Jeugd Kampioenschap onder de 18 jaar. Jong Oranje verloor in een razend spannende strijd om het brons met 13-11 van Spanje en moet het doen met de complimenten voor een schitterend toernooi.

Nederland en Spanje maakten er in Belgrado een heroïsch gevecht van. De eerste fase was voor Nederland, dat met veel lef en overtuiging speelde en in de tweede periode uitliep naar een 2-6 voorsprong. De helft van die productie kwam op naam van captain Lars ten Broek, die met 31 treffers in totaal topscorer van het WJK werd.

Spanje rechtte de rug, ging volle bak pressing spelen en zette het Nederlands team onder druk. Onder aanvoering van de uitblinkers Roberto Lopez en Gerard Gil kroop Spanje doelpunt voor doelpunt dichterbij. Nederland kreeg steeds meer moeite om in de buurt van het Spaanse doel te komen en moest – ondanks een opnieuw ijzersterk keepende Pepijn Stevens - zes doelpunten op rij incasseren.

Nederland leek de slag te hebben verloren, maar liet - net als vaker dit WJK - opnieuw een geweldige veerkracht zien. Na doelpunten van Lars ten Broek (strafworp) en een snel afgemaakte man meer door Dion Harreman, was het Marnick Snel die Nederland op voorsprong zette via een miraculeuze frommelgoal in een overtalsituatie: 8-9. Lopez herstelde echter weer het evenwicht voor het ingaan van de laatste periode.

Jong Oranje ging vol voor de winst en had daar ook zeker uitzicht op, want met nog iets meer dan twee minuten te spelen leidde de ploeg van Branko Mitrovic met 10-11. Niet veel later was het alweer gelijk door een strafworp van Spanje en nadat Lopez een minuut voor tijd van grote afstand de 12-11 onhoudbaar in de kruising knalde, kreeg Nederland nog één kans om een strafworpenserie af te dwingen. Die kwam er uiteindelijk niet, want met een man meer raakte Jong Oranje tot twee keer toe het houtwerk. In de tegenaanval bepaalde Spanje de eindstand op 13-11.

Hoewel de spelers en staf na afloop natuurlijk treurden over de gemiste medaille, mag men met enorm veel trots op dit WJK terugkijken. Jong Oranje speelde een fantastisch toernooi met als hoogtepunt de met liefst 12-7 gewonnen kwartfinale tegen Montenegro. Daarmee zorgde de ploeg sowieso voor een historische prestatie, want nooit eerder slaagde een Nederlandse herenploeg onder de 18 jaar erin de top-4 van een WJK te bereiken. Het getoonde spel, maar ook de mentaliteit, veerkracht en vechtlust bieden veel perspectief voor de toekomst, ook voor het Grote Oranje waar enkele spelers van dit team al aan hebben geroken.

De wereldtitel ging naar Hongarije, dat na strafworpen te sterk was voor gastland Servië.

Karakteristieken

Vrijdag 19 augustus, kleine finale om brons
Spanje – Nederland 13-11
Periodestanden: 1-2, 4-4, 4-3, 4-2
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 5, Marnick Snel 2, Daan Bakker, Jens Wijgers, Max Reijchard en Chris van den Dobbelsteen.

Donderdag 18 augustus, halve finale
Servië – Nederland 11-7
Periodestanden: 3-4, 0-0, 5-2, 3-1
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 3, Jens Wijers 2, Hugo Wouters en Marnick Snel.

Woensdag 17 augustus, kwartfinale
Montenegro – Nederland 7-12
Periodestanden: 2-3, 3-2, 1-4, 1-3
Doelpunten: Dion Harreman 4, Lars ten Broek 4, Daan Bakker, Marnick Snel, Max Reijchard en Hugo Wouters.

Dinsdag 16 augustus, tussenronde
Kazachstan - Nederland 3-30
Periodestanden: 0-6, 0-7, 1-8, 2-9
Doelpunten Nederland: Chris van den Dobbelsteen 5, Hugo Wouters 5, Lars ten Broek 4, Marnick Snel 4, Jens Wijgers 3, Daan Bakker 2, Dion Harreman 2, Tim Groenendijk 2, Max Reijchard 2, David Voorvelt.

Poulefase

Maandag 15 augustus

Australië – Nederland 10-14

Periodestanden: 3-5, 3-5, 1-1, 3-3
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 4, Jens Wijgers 2, David Voorvelt 2, Tim Groenendijk 2, Marnick Snel 2, Hugo Wouters en Chris van den Dobbelsteen.

Zondag 14 augustus
Nederland – Brazilië 15-5
Periodestanden: 4-2, 3-0, 4-2, 4-1
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 6, Max Reijchard 3, Marnick Snel, Daan Bakker, Jens Wijgers, David Voorvelt, Chris van den Dobbelsteen en Alain van den Bovenkamp.


Vrijdag 12 augustus
Griekenland – Nederland 12-11
Periodestanden: 1-1, 5-3, 4-5, 2-2
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 3, Marnick Snel 2, Jens Wijgers 2, Alain van de Bovenkamp, Dion Harreman, David Voorvelt en Max Reijchard.


Donderdag 11 augustus
Nederland – Turkije 11-9
Periodestanden: 2-0, 2-5, 3-1, 4-3
Doelpunten Nederland: Jens Wijgers 3, Lars ten Broek 2, Marnick Snel 2,  Max Reijchard 2, David Voorvelt en Hugo Wouters.

Eindstand WJK:
1. Hongarije

2. Servië
3. Spanje
4. Nederland
5. Kroatië
6. Italië
7. Griekenland
8. Montenegro
9. Verenigde Staten
10. Canada
11. Australië
12. Kazachstan
13. Turkije
14. Nieuw-Zeeland
15. Brazilië
16. Zuid-Afrika

 

Beeld:
Topscorer Lars ten Broek. (Foto Hanny van den Dobbelsteen)
LEES MEER OVER
1,754

Lees ook

De Nederlandse waterpolojongens van de jaargang 2008 en jonger doen van 18 tot en met 24 juni mee aan het Wereld Jeugd K…
Supporters en sportliefhebbers,   Wij hebben jullie hulp nodig! Onze Jong Oranje teams van de jongens & me…