Jong Oranje uitgeschakeld in Belgrado

Oranje Jeugd
Jong Oranje uitgeschakeld in Belgrado

De Jong Oranje meisjes onder de 18 zijn uitgeschakeld voor de medailles op het WJK in Belgrado. Italië trok in een intens gevecht met 15-14 aan het langste eind.

De Nederlandse equipe begon dramatisch aan de kwartfinale. In de tweede periode stond Italië met 8-1 voor. Dankzij Nina van de Geijn en Feline Voordouw gingen beide teams rusten met een 8-3 tussenstand.

In de tweede helft kwam Jong Oranje, dat als favoriet aan het duel begon, een stuk beter voor de dag. Allrounder Feline Voordouw nam de ploeg op sleeptouw. Het was Silvanne Slot die beide ploegen anderhalve minuut voor tijd op gelijke hoogte bracht: 14-14.

In de allerlaatste seconde van de thriller werd de ploeg van coach Eszter Györi de lonkende penaltyserie door de neus geboord. De Griekse arbiter van dienst gaf een vrije bal binnen de 6 meter - de hand bleef naar beneden - en ze schonk Italië met het doelpunt dat daaruit voortkwam de winst (*).

Zeker na de sterke comeback van de Oranje-meiden was de teleurstelling groot. “We begonnen echt niet goed,” wist ook Györi. “Gelukkig konden we het tij keren. Ik vind dat vijfmeters deze wedstrijd hadden moeten beslissen, niet de scheidsrechter.”

De staf van de Nederlandse delegatie overwoog een officieel protest, maar tegen een arbitrale dwaling kan geen bezwaar worden ingediend. Györi: “Wij kwamen voor een medaille en ik vind ook dat we qua waterpolo op dat niveau thuishoren. Maar we moeten het toch echt zelf doen.”

Jong Oranje gaat zich nu richten op de strijd om plek 5 t/m 8. Daarin is zondag om 17.30 uur Spanje de tegenstander.

Alle wedstrijden zijn te zien via een livestream. Klik 
hier.

(*) De scheidsrechter en de FINA-delegate concludeerden na bestudering van de beelden (VAR) dat de bewuste vrije bal buiten de 6 meter was.

Karakteristieken

Vrijdag 5 augustus, kwartfinale

Nederland – Italië 14-15
Periodestanden: 1-3, 2-5, 5-3, 6-4
Doelpunten Nederland: Feline Voordouw 4, Lois den Ouden 3, Lola Moolhuijzen 2, Nina van de Geijn 2, Silvanne Slot 2, Noa de Vries.


Poulefase

Woensdag 3 augustus

Australië – Nederland 4-10
Periodestanden: 2-5, 0-1, 1-3, 1-1
Doelpunten Nederland: Feline Voordouw 3, Nina van de Geijn 2, Lola Moolhuijzen 2, Lois den Ouden 2, Noa de Vries.

Zuid-Afrika – Canada 7-15

Dinsdag 2 augustus
Nederland – Canada 18-8
Periodestanden: 6-3, 3-1, 5-2, 4-2
Doelpunten Nederland: Noa de Vries 5, Lola Moolhuijzen 5, Feline Voordouw 2, Esmee Roijen 2, Lois den Ouden, Nina van de Geijn, Silvanne Slot en Robin Jutte.

Australië - Zuid-Afrika 12-5

Maandag 1 augustus
Zuid-Afrika – Nederland 6-26
Periodestanden: 2-7, 0-5, 1-4, 3-9
Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 6, Feline Voordouw 5, Aniek Roekevisch 4, Lois den Ouden 3, Noa de Vries 2, Esmee Roijen 2, Nina van de Geijn 2, Jasmijn Dikmans en Lotte van Wingerden.

Australië – Canada 12-12

Eindstand Poule C:
1. Nederland 3-6
2. Australië 3-3 (+1)
3. Canada 3-3 (-2)

4. Zuid-Afrika 3-0

LEES MEER OVER
1,998

Lees ook

De meisjes van Jong Oranje O.20 zijn derde van de wereld. Vrijdag wonnen zij op het WJK in Coimbra de wedstrijd om het b…
2,364
In de halve finale op het WJK moest Nederland donderdag buigen voor Spanje. De ploeg van jeugdbondscoach Bas de Jong ver…
1,586