KNZB stelt jeugdbondscoaches waterpolo o.15 en o.17 aan

Oranje Jeugd
09 december 2020
KNZB stelt jeugdbondscoaches waterpolo o.15 en o.17 aan

Yasemin Smit (zie foto) en Johan Aantjes zijn door de KNZB aangesteld als jeugdbondscoach van respectievelijk de meisjes en de jongens onder de 15 jaar. Beide ex-internationals gaan met deze leeftijdsgroepen toewerken naar de Europese Jeugd Kampioenschappen in 2021. De speellocaties van deze EJK’s zijn nog niet bekend.

Smit was jarenlang captain van de Nederlandse waterpolodames en werd in 2008 in Beijing Olympisch kampioen. Zodra het COVID 19-protocol dat toelaat, gaat zij met de meisjes onder de 15 jaar elke woensdagmiddag en tijdens de schoolvakanties trainen in het KNZB-zwembad te Zeist. Het EJK staat gepland van 4 tot en met 11 juli 2021.

Voor jongens onder de 15 jaar van Johan Aantjes geldt hetzelfde. De oud-bondscoach van het Nederlandse herenteam gaat met zijn KNZB+-trainingsgroep op de woensdagmiddagen en in de schoolvakanties aan de slag. De eerste bijeenkomsten in Zeist staan in het teken van het samenstellen van de nationale selectie die zich eerst gaat richten op EJK-kwalificiatie, eind maart, en daarna op het EJK van 27 juni tot en met 4 juli. 

De andere KNZB+-trainingsgroepen bereiden zich eveneens voor op een EJK in de zomer. De jongens onder de 17 jaar, onder leiding van Branko Mitrovic en Zeno Reuten, moeten zich van 9 tot en met 11 april zien te plaatsen voor het EJK dat van 12 tot en met 19 september op Malta wordt gehouden. Zij trainen tijdens het seizoen op donderdag in Eindhoven samen met de o.17-spelers van de Waterpolo Academie (WPA) en alleen met de niet-WPA-spelers op vrijdagen in Zeist. 

Eszter Gyori is bondscoach van de meisjes onder de 17 jaar die van 22 tot en met 29 augustus het EJK gaan spelen in Sibenik (Kroatië). Deze groep traint tijdens het seizoen op dinsdagen in Eindhoven. Daarnaast vinden onder meer tijdens de schoolvakanties extra trainingen plaats. 

Tot slot heeft Gianluca Sattolo de meisjes onder de 20-selectie onder zijn hoede die zich in Zeist voorbereidt op het Wereld Jeugd Kampioenschap (WJK) van 28 augustus tot en met 8 september. De speelplaats is nog niet bekend.

KNZB+
 
Sinds dit seizoen worden de centrale jeugdtrainingen waterpolo onder de naam ‘KNZB+’ georganiseerd voor de jaargangen 2004 tot en met 2008. De KNZB+ activiteiten zijn gericht op talentherkenning en het opleiden van spelers met potentie richting topsport. Deze activiteiten zijn aanvullend op de trainingen die bij clubs en RTC’s plaatsvinden.

Uiteraard zijn alle evenementen en activiteiten onder voorbehoud van de ontwikkeling van het COVID 19-virus.

Beeld:
Yasemin Smit in 2015 in actie namens Oranje. (Foto Beeldboot/Gertjan Kooij)
LEES MEER OVER
1,414

Lees ook

18 augustus 2022
De Nederlandse meisjes onder de 16 jaar doen van 21 tot en met 27 augustus mee aan het Wereld Jeugd Kampioenschap (WJK).…
1,095
18 augustus 2022
Na de schitterende 12-7 zege op Montenegro in de kwartfinale van het WJK leek Jong Oranje in de halve eindstrijd tegen g…
1,878