Leerzaam WJK voor Jong Oranje Meisjes o.16

Oranje Jeugd
Leerzaam WJK voor Jong Oranje Meisjes o.16

De meisjes van Jong Oranje onder de 16 jaar zijn op de achtste plaats geëindigd op het WJK in Manisa, Turkije. In een bloedstollend gevecht om plek 7 trok het sterke Team USA nipt met 11-10 aan het langste eind. De Nederlandse talenten wonnen in de aanloop naar de kwartfinale twee keer van Thailand en in de kruiswedstrijd van Zuid-Afrika. Daarnaast speelde de ploeg officieus tegen WJK-finalisten Spanje en Hongarije. 
 

De wedstrijd die Jong Oranje een plek bij de beste vier van de wereld kon opleveren, werd verloren van Kroatië (6-8). Griekenland en Amerika bleken daarna te sterk in de strijd om plek 5 t/m 8. 
 

“Het team zal nog best eens terugdenken aan de unieke kans op een top-4 klassering”, denkt bondscoach Arjan Vos. "Maar ‘wat als’ of ‘als, dan’ tellen niet in de sport. Die bagage nemen we mee naar de toekomst. De meisjes hebben veel van dit toernooi geleerd. Uiteindelijk is het doel om uit deze groep van 14 -tot 16-jarigen goede spelers voor de Eredivisie en voor het grote Oranje op te leiden. Alle huidige Olympiërs zijn ook met vallen en opstaan naar de top van de wereld geklommen.”
 

Het oppermachtige Spanje werd wereldkampioen onder de 16 jaar, door in de finale af te rekenen met Hongarije (10-7).  Australië pakte het brons, na een spannende kleine finale tegen Kroatië (13-10). Griekenland werd vijfde door op de laatste speeldag Jong Italië te verslaan (15-9). 
 

“Als traditioneel waterpololand moeten we scherp kijken naar hoe we ons verhouden met de rest van de top-8,” vindt Vos. “Spanje, Griekenland, Hongarije en Amerika zijn met de jeugdprogramma's verder in hun ontwikkeling dan wij. Dat staat los van de eindrangschikking. Als we op de lange termijn ook succesvol willen zijn met de A-selectie dan moeten we zo snel mogelijk koers zetten en aan de slag!”
 

Jong Oranje onder de 16 jaar speelde het WJK in de volgende samenstelling: Lissa Bulthuis (UZSC, keepster), Hannah Trijsburg (ZVL-1886, keepster), Isa Verschoor (Het Ravijn), Jette Botermans (MNC Dordrecht), Judith Joosten (Polar Bears), Kyara Leenders (Polar Bears), Leyla Hiati (GZC Donk), Lin Godefrooij (VZV Njord), Loeki Ouwerkerk (ZVL-1886), Marjolein de Gier (Polar Bears), Maud Höppener (Polar Bears), Melike Özkan (Het Ravijn), Myrthe Broekmate (Het Ravijn), Sabina Brinkman (ZV De Ham), Vera van As (Polar Bears). De begeleiding bestond naast bondscoach Arjan Vos uit assistent-coaches Laszlo Nagy en Anouk Bergsma (tevens teammanager) en fysiotherapeut Karla Plugge.

Karakteristieken Jong Oranje in Manisa

Poule A:
Vrijdag 28 juni 
Thailand – Nederland 7-11
Periodestanden: 2-2, 2-4, 0-3, 3-2
Doelpunten Nederland: Myrthe Broekmate 3, Marjolein de Gier 2, Leyla Hiati 2, Vera van As, Jette Botermans, Isa Verschoor en Loeki Ouwerkerk.

Zondag 30 juni 
Nederland – Thailand 10-3
Periodestanden: 3-1, 1-2, 4-0, 2-0
Doelpunten Nederland: Jette Botermans 2, Judith Joosten 2, Lin Godefrooij, Marjolein de Gier, Vera van As, Isa Verschoor, Myrthe Broekmate en Loeki Ouwerkerk.

Maandag 1 juli, cross-over
Nederland – Zuid-Afrika 13-3
Periodestanden: 3-1, 3-2, 5-0, 2-0
Doelpunten Nederland: Vera van As 4, Marjolein de Gier 3, Leyla Hiati 2, Myrthe Broekmate 2, Jette Botermans en Loeki Ouwerkerk.

Dinsdag 2 juli, kwartfinale
Nederland – Kroatië 6-8
Periodestanden: 1-3, 1-1, 2-1, 2-3
Doelpunten Nederland: Marjolein de Gier 2, Leyla Hiati 2, Vera van As en Loeki Ouwerkerk.

Woensdag 3 juli, plaats 5-8
Nederland – Griekenland 7-14
Periodestanden: 2-3, 2-3, 1-6, 2-2
Doelpunten Nederland: Marjolein de Gier 2, Jette Botermans 2, Leyla Hiati, Isa Verschoor en Sabina Brinkman.

Donderdag 4 juli, 7e/8e plaats
Nederland – Verenigde Staten 10-11 
Periodestanden: 3-3, 3-2, 2-3, 2-3

Doelpunten Nederland: Leyla Hiati 6, Vera van As 2, Myrthe Broekmate en Maud Höppener.
 

Eindstand WJK
1. Spanje
2. Hongarije
3. Australië
4. Kroatië
5. Griekenland
6. Italië
7. Verenigde Staten
8. Nederland
9. China
10. Duitsland
11. Canada
12. Servië
13. Turkije
14. Thailand
15. Zuid-Afrika
16. Oekraïne
17. Kazachstan
18. Tsjechië
19. Frankrijk
20. Malta
21. Nieuw-Zeeland
22. Zimbabwe


WJK-sponsors
 

De deelname aan het WJK is mede mogelijk gemaakt dankzij de volgende sponsors: Selectie meisjes 016, Sabine & Leyla, Noa Schuring, Rijnders Autoschade en meer, Maud, Isa en Myrthe ism Rob Loomans stroopwafels, Novus Forma Project- en Woninginrichting, Andy Hoepelman, Jette Botermans en Leyla Hiati, ZVL stroopwafelactie, Maud Höppener/ Gewoon Anders Coaching, ONS Lucky Sportieve Kinderopvang, Denge Sport Kampen, depianoman.nl, PeopleGO bv, Opa en oma Metz (van Jette Botermans), Volker-Dieben.


Crowdfunding

Wil je ook een steentje bijdragen aan de Jong Oranje-teams die deze zomer internationaal actief zijn? Klik dan hier.

 

Beeld:
Jong Oranje o.16 in Manisa.
LEES MEER OVER

Lees ook

De Nederlandse waterpolomeisjes van de jaargang 2008 en jonger doen van 28 juni tot en met 4 juli mee aan het Wereld Jeu…
1,837
De Nederlandse waterpolojongens van de jaargang 2008 en jonger zijn bij het Wereld Jeugd Kampioenschap (WJK) onder de 16…