WJK O.20: Veerkrachtig Nederland verslaat Amerika en is halvefinalist

Oranje Jeugd
WJK O.20: Veerkrachtig Nederland verslaat Amerika en is halvefinalist

Op het WJK in Coimbra trok Jong Oranje woensdag na een zenuwslopende kwartfinale tegen Amerika aan het langste eind. Strafworpen moesten de beslissing brengen.

Na een matig begin (6-2 achter in de eerste periode) rechtte Oranje de rug. Amalia Christodoulou, Lola Moolhuijzen en Lois den Ouden brachten de ploeg van Bas de Jong weer helemaal terug in de wedstrijd. Halverwege was de score in balans: 8-8.

Toch was het ook in de derde periode telkens Nederland die in de achtervolging kon. Het gat werd echter niet meer groter dan twee goals en toen Renee de Kleer de aansluitingstreffer scoorde was alles nog mogelijk (11-10), helemaal toen Team USA aan het begin van de vierde periode een strafworp miste. Nederland kwam steeds beter in haar spel. Den Ouden, later uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd, maakte met een bekeken bal de 11-11. Maar weer nam Amerika de leiding. Gelukkig hield Aniek Roekevisch het hoofd koel door snel te scoren uit een overtal (12-12). Ook de frommelgoal van Amerika (13-12) bracht Oranje niet van de wijs. Keepster Sanne Keijzer stond op, pareerde drie Amerikaanse buitenkansjes op rij, waarna Feline Voordouw elf seconden voor tijd voor de nieuwe gelijkmaker tekende. In een uiterste poging probeerde Amerika met de keepster in de aanval de winnende eruit te slepen, maar wederom lag Keijzer in de weg.

In de strafworpenreeks nam Daisy Logtens plaats onder de lat en dat had het gewenste effect. Amerika miste de tweede (paal) en de vierde (safe van Logtens) poging, waarna Moolhuijzen de beslissende in het dak van het doel taterde.

Jeugdbondscoach De Jong: “Wat een spanning! Ik ben super trots op het team. Dit was wel een wedstrijd waarin we mentale veerkracht hebben getoond. Na een matig begin hebben we ons goed hersteld en keihard gevochten. Mooie doelpunten wisselden zich af met minder goede dingen, maar uiteraard zijn we heel blij. Aan de andere kant hebben we natuurlijk nog niks. Morgen in de halve finale spelen we tegen Spanje. Dat wordt een zware wedstrijd, in de poule verloren we nog van ze, maar deze overwinning geeft ons in ieder geval een goede boost.”

Donderdag begint de halve finale tussen Nederland en Spanje om 19.30 uur. De andere halve finale gaat tussen Hongarije en Italië.

Resultaten WJK O.20

Woensdag 14 september
Amerika – Nederland: 16-17 (wns)
Periodestanden: 6-3, 2-5, 3-2, 2-3, 3-4
Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 5, Lois den Ouden 3, Aniek Roekevisch 3, Feline Voordouw 2, Amalia Christodoulou 2, Renee de Kleer 1, Noa de Vries 1.

Dinsdag 12 september
Canada – Nederland: 9-17
Periodestanden: 3-4, 1-5, 4-4, 1-4
Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 7, Lois den Ouden 3, Aniek Roekevisch 2, Noa de Vries 2, Nina van de Geijn 1, Silvanne Slot 1, Feline Voordouw 1.

Zondag 10 september
Nederland – Brazilië: 21-4
Periodestanden: 3-0, 5-1, 6-1, 7-2
Doelpunten Nederland: Nina van de Geijn 3, Lois den Ouden 3, Feline Voordouw 3, Aniek Roekevisch 2, Robin Jutte 2, Esmee Roijen 2, Amalia Christodoulou 2, Kila van der Veen 1, Noa de Vries 1, Renee de Kleer 1.

Zaterdag 9 september
Nederland – Spanje: 10-12
Periodestanden: 3-1, 2-3, 2-3, 3-5
Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 1, Noa de Vries 1, Renee de Kleer 1, Lois den Ouden 1, Feline Voordouw 1, Esmee Roijen 1, Amalia Christodoulou 1, Aniek Roekevisch 1, Robin Jutte 1, Sanne Keijzer 1.  

Vrijdag 8 september
Nederland – Griekenland: 11-14
Periodestanden: 2-3, 2-4, 4-5, 3-2
Doelpunten Nederland: Noa de Vries 5, Aniek Roekevisch 2, Feline Voordouw 2, Renee de Kleer 2.

Resterend programma WJK (*)
Donderdag 14 september, 19.30 uur halve finale Spanje - Nederland
Vrijdag 15 september Finales

(*) Nederlandse tijden, in Coimbra is het een uur vroeger.

Beeld:
Facebook Federação Portuguesa de Natação
2,721

Lees ook

Supporters en sportliefhebbers,   Wij hebben jullie hulp nodig! Onze Jong Oranje teams van de jongens & me…
De meisjes van Jong Oranje onder de 16 jaar hebben afgelopen week een intensieve stage afgewerkt in Boedapest, Hongarije…
2,422