WJK Meisjes: Oranje eindigt met winst en vijfde plek

WJK, Oranje Jeugd
02 september 2018
WJK Meisjes: Oranje eindigt met winst en vijfde plek

De Nederlandse waterpolomeisjes onder de 18 jaar hebben ook het laatste duel van het Wereld Jeugdkampioenschap gewonnen. Hongarije werd met 8-11 verslagen. Periodestanden 2-2, 3-1, 1-5, 2-3. De ploeg van jeugdbondscoach Gerrit-Jan Schothans legde daarmee beslag op de vijfde plek.

In de eerste helft kreeg Oranje makkelijke goals van afstand tegen en wisselde met een tussenstand van 5-3 van helft. Een indrukwekkende run van vijf opeenvolgende Oranje-treffers bracht Nederland helemaal terug in het duel. In het vierde kwart kwam de winst niet meer in gevaar.

Schothans: “Nadat je in de kwartfinale verliest is het moeilijk omdat je de doelstelling, een medaille, niet meer kunt halen. De groep heeft na de tranen echter de knop omgezet en met de laatste twee wedstrijden, tegen goede waterpololanden Amerika en Hongarije, de winst binnen gesleept. Vandaag tegen Hongarije was het begin wat rommelig, gelijk opgaand qua score. Maar daarna kwamen we achter en moest de organisatie beter. In het derde part namen we het heft volledig in handen. In de vierde periode speelden we de wedstrijd uit. 

Maxine Schaap liep tegen Rusland een wond op die met vijf hechtingen gedicht moest worden. Tegen Amerika speelde ze daarom maar anderhalve minuut en tegen Hongarije helemaal niet. Het herstel gaat waarschijnlijk wel goed genoeg dat ze de EJK straks weer kan spelen”, aldus de coach die zich met deze groep verder voor zal voorbereiden op het EJK dat volgende week in Funchal begint.

Nieuwe spleregels
Tijdens het WJK werd er gespeeld en getest met een achttiental nieuwe spelregels. Enkele bevindingen van Oranje: “De 20 sec na een schot of bij een uitsluiting is een goede aanpassing, het maakt het spel sneller en dynamischer. Hetzelfde geldt voor het nemen van een vrije bal op de plek waar de bal is i.p.v. op de plek van de overtreding. Hierdoor gaat het spel sneller en dat maakt het interessant. De 6 meterlijn voor het schot in één keer maakt de scoringskans wel aanzienlijk kleiner in dameswaterpolo, dit schot werd dan ook veel minder gezocht dan het gebruikelijke 5-meterschot. Wel geeft het ruimte om een eigen actie in te zetten van buiten de 6m, maar dit hebben we nog niet veel gezien. Het wisselen via de zijlijn gebeurde ook weinig, omdat het teveel tijd kostte en te weinig opleverde. Ook het meespelen van de keeper is weinig gebruikt omdat de risico’s hoog zijn.”

Nina ten Broek, Rozanne Voorvelt, Marit van der Weijden, Lieke Rogge en Simone van de Kraats verdienden allemaal de titel MVP na één van de gewonnen wedstrijden.

Zondag 2 september
Hongarije - Nederland 8-11
Periodestanden: 2-2, 3-1, 1-5, 2-3
Doelpunten Nederland: Nina ten Broek 4, Rozanne Voorvelt 3, Simone van de Kraats 2, Marit van der Weijden en Yara Galjé.

De Oranje WJK-ploegDe Oranje WJK-ploeg

 

Eerdere uitslagen Nederland

Maandag 27 augustus
Nederland - Zuid-Afrika 18-3
Periodestanden: 6-2, 4-0, 6-0, 2-1
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 6, Nina ten Broek 3, Marit van der Weijden 2, Maxine Schaap 2, Yara Galjé 2, Lieke Rogge 1, Rozanne Voorvelt, Isis Keijzer.
Bijzonderheden: Beide Nederlandse keepsters hielden een strafworp.

Dinsdag 28 augustus
Nieuw-Zeeland - Nederland 9-16
Periodestanden: 1-5, 0-4, 4-3, 4-4
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 4, Lieke Rogge 3, Marit van der Weijden 3, Yasmin Entezar 2, Maxine Schaap 2, Rozanne Voorvelt en Nina ten Broek.

Woensdag 29 augustus
Nederland - Rusland 15-13
Periodestanden: 4-2, 3-3, 4-3, 4-5
Doelpunten Nederland: Lieke Rogge 5, Simone van de Kraats 4, Marit van der Weijden 2, Maxine Schaap 2, Rozanne Voorvelt en Nina ten Broek.

Vrijdag 31 augustus
Nederland - Australië 7-8
Periodestanden: 3-3, 2-2, 1-2, 1-1
Doelpunten Nederland: Lieke Rogge 4, Simone van de Kraats 2 en Maxine Schaap.

Zaterdag 1 september
Amerika - Nederland 7-8
Periodestanden: 1-3, 2-2, 2-1, 2-2
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 2, Marit van der Weijden 2, Lieke Rogge,  Rozanne Voorvelt, Lot Stertefeld en Yara Galjé.

Resterend speelschema WJK o.18, Belgrado

Zondag 2 september
Finale
Plek 1-2 | 20.40 uur Spanje - Italië

Eindstand WJK Meisjes o.18, Belgrado (Servië)
1. Spanje
2. Italië
3. Griekenland
4. Australië
5. NEDERLAND
6. Hongarije
7. Amerika
8. Rusland
9. Nieuw-Zeeland
10. Canada
11. Kazachstan
12. Uzbekistan
13. Brazilië
14. Zuid-Afrika
15. Servië
16. Argentinie

Foto: Facebook Waterpolo Serbia

Beeld:
LEES MEER OVER

Lees ook

14 oktober 2021
Jong Oranje is donderdag op het WJK in Netanya (Israël) gestrand in de kwartfinale. Hongarije was met 12-13 te sterk.…
1,659
08 oktober 2021
De Nederlandse meisjes onder de 20 jaar doen van 10 tot en met 16 oktober mee aan de Wereld Jeugd Kampioenschappen (WJK)…
2,860