Clubnieuws van Henk

Clubnieuws
29 augustus 2018
Clubnieuws van Henk

Henk van der Sluis houdt alle clubbladen, -websites en -nieuwsbrieven in de gaten. In de ManMeer! maakt hij hieruit traditiegetrouw een kleine selectie. Op waterpolo.nl geeft hij in de rubriek ‘Clubnieuws van Henk’ regelmatig een uitgebreidere opsomming van het nieuws bij Nederlandse waterpoloverenigingen. Een nieuwe update.


 • SG Aquadraat (Leiderdorp/Koudekerk aan de Rijn) houdt in de week van 27 t/m 31 augustus weer een waterpoloweek met oefenwedstrijden voor alle teams. Plaats van handeling is het PWA-bad in Koudekerk. De week wordt afgesloten met een strafworpenkampioenschap. Op één avond is er gesponsorde taart van Bakkerij Van Kempen en op de laatste avond zijn er snacks van Albert Heijn en zijn er springkussens voor de jeugd. Tegenstanders deze week zijn teams van Sassenheim, De Gouwe (Waddinxveen) en SG WZC (Zoetermeer).
 • Twee groepen van De Lansingh (Krimpen aan den IJssel) zwommen in estafettevorm van Stavoren naar Medemblik.
 • De Grunte (Hardenberg) organiseert tijdens haar toernooi op 15 september aanstaande tevens het Nederlands Kampioenschap 5 x 5.
 • Op zaterdag 1 september organiseert ZPC Woerden het Singel-Waterpolotoernooi. De club zoekt nog een voorzitter en iemand die het jeugdwaterpolo wil coördineren.
 • ZPC Rotterdam organiseert op 14 september een wijnproefavond met hapjes. Er kan aan zes verschillende wijnen genipt worden. 
 • De Gouwe (Waddinxveen)-selecties werkten, evenals SG WZC (Zoetermeer) de eerste trainingen voor het nieuwe seizoen af in zwembad Haasbroek in Zoeterwoude. De Aalscholver (Almere) deed dit in zwembad De Sijsjesberg in Huizen. De Arethusa (Oss)-dames trainden in de Lithse Ham. De Reest werkte enkele trainingen af in De Zwarte Duinen in Staphorst en ook in zwembad de Kerkvlekken in Havelte. De Devel (Zwijndrecht) maakt gebruik van het Waal- en Weidebad in Heerjansdam. Aquamigos (Drunen/Den Bosch) traint in de zomermaanden regelmatig in De Run in Drunen als ook in Zidewind in Sprang-Capelle. AZVD (Assendelft) trainde af en toe in de Nauernasche Vaart, omdat zwembad De Zaangolf (Zaandam) tot en met 2 september gesloten is.
 • Het PSV (Eindhoven)-Winter Waterpolotoernooi wordt met een dag verlengd. Op de extra dag is er een seniorenversie. Het toernooi is dit jaar op 28 (jeugdversie) en 29 december (senioren).
 • Ex-international Iefke van Belkum gaf op zaterdag 11 augustus het startschot voor de tocht tussen Den Helder en Texel voor Spieren voor Spieren, waarvan ze ambassadrice is.
 • Harvey Hinds (Het Y Amsterdam) kreeg de eervolle uitnodiging om als neutrale scheidsrechter – hij fluit voor Curacao – te komen fluiten op het WJK o. 19 meisjes in het Servische Belgrado. Namens Nederland fluit daar Sander Gransjean.
 • Europees Kampioen Vivian Sevenich werd door burgermeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre gehuldigd voor de geleverde prestatie in Barcelona met het Nederlands team. Begin september volgt er een uitgebreidere huldiging, waarbij de inwoners van Lichtenvoorde de kans krijgen om Vivian Sevenich ook te feliciteren.
 • De Fuut (Maarssen) benoemde onlangs Gea de Boer, onder andere oud-voorzitter en trainster, tot erelid. Manon Vink – Tordoir ontving de Maarten ter Hart – Bokaal voor haar inzet als vrijwilligster.
 • DAW (Alkmaar) houdt ter ere van haar 100-jarig jubileum op vrijdag 31 augustus een curcus/clinic kanopolo en op zondag 2 september een clinic Dragontrek. Op dinsdagavond 28 augustus mocht het DAW-bestuur vanwege het 100 jarig bestaan de avondkaasmarkt openen op de Alkmaarse markt. Het DAW-jubileumboek is inmiddels uit en ziet er prachtig uit.
 • De caps van Triton (Putten)-H1 worden gesponsord door T-Rex Restaurant BBQ en Smokehouse Putten.
 • ZVVS (Vlaardingen/Schiedam) houdt op vrijdag 22 september de eerste Pub Quiz van dit seizoen. Op 1 september organiseert het in samenwerking met de brasserie van zwembad De Kulk en Adventure al een Wipe Out voor stoere mannen en vrouwen.
 • De Moby Dick (Schoonebeek)-dames zoeken versterking voor komend seizoen.
 • Aquamania (Leidse studenten) maakten reclame voor de club tijdens de introductieweken in Leiden: 13 augustus op de Infomarkt, 14 augustus op de Watersportmarkt, 15 augustus op het USC en het Watersportfeest en op 16 augustus op het LEF. 
 • ZVS (’s-Gravendeel) was met een grote groep vrijwilligers aanwezig om te helpen bij het Moerdijks Oldtimer Festival. Er waren klusjes als verkeersregelaars, kaartverkoop en hulp bij de organisatie. De club doet weer mee aan de PLUS sponsorverenigingsweken van PLUS Hans Bogaerds. De actie start op maandag 17 september a.s.
 • Tijdens een training van De Ham (Wormerveer)-H1 kwam plotseling de ex-international van Italië, Alessandro Calcaterra, binnenwandelen in zwembad De Crommenije. Calcaterra speelde in het verleden samen met De Ham-trainer Gianluca Sattolo bij Latina en Lazio. De Ham-heren gaan op trainingskamp bij Glyfada in Griekenland. De Ham-C-meisjes kregen in samenwerking met de meisjes van Het Ravijn (Nijverdal) een waterpolo-clinic. De camera’s, die oorspronkelijk gebruikt zouden gaan worden voor het maken van een livestream van H1/D1-wedstrijden voldeden niet. Via sponsor Hikvision kreeg de club nieuwe camera’s 
 • Voorafgaand aan het ZEPTA (Ter Apel)-toernooi op 25 en 26 augustus was er op donderdag 23 augustus al een beach-volleybaltoernooi en op vrijdag 24 augustus een beach-waterpolotoernooi in/op het Moekesgat.
 • AquaNovio (Nijmegen) geeft op vrijdag 31 augustus een keepersclinic onder leiding van Jong Oranje-keeperstrainer Eric de Jong en een clinic van Oranje-international Bilal Gbadamassi. De clinics worden gehouden in het Goffertbad en zijn toegankelijk voor jeugd tot en met 15 jaar. 
 • De Local Swim Westland in het riviertje De Lee in De Lier voor de Stichting A.L.S. heeft dit jaar maar liefst 573.715 (?!) Euro opgeleverd. Het was de derde keer dat de A.L.S.-Swim werd gehouden. De eerste keer in 2014 waren er 300 deelnemers en was de opbrengst 200.000 Euro. In 2016 waren er 500 deelnemers, die samen 382.500 Euro in het laatje brachten. Dit jaar waren er 700 deelnemers, die dus meer dan een half miljoen Euro konden bijschrijven op het conto van de Stichting A.L.S. In Nijmegen is er op zaterdag 9 september een Swim to Fight Cancer in de Spiegelwaal. Voor Nijmegen is deze Fight to Cancer de eerste maal.
 • Proteus (Twello) bestaat dit jaar 50 jaar en dat wordt gevierd op 15 september aanstaande. Het zoekt oud-leden om die dag een jubileumborrel te komen drinken in hotel-restaurant Taverne in Twello.
 • De Plas (Nieuwkoop) organiseerde in samenwerking met de plaatselijke brandweer een water-bowlingspel tijdens de Zwem4Daagse in Nieuwkoop.
 • Veel leden van De Zaan (Zaanstad) doen mee aan de (Z)aan de Wandel 2018 dat gehouden wordt voor onderzoek tegen borstkanker door het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Tevens gaat een gedeelte van de opbrengst naar het inloophuis Centrum voor Leven voor kanker, het Anna’s Huis.
 • VZC (Veenendaal) kreeg via Sportservice Veenendaal een nieuw scorebord en 30 seconden-schermen in zwembad De Vallei. H1 warmde zich op voor de komende competitie bij Ultimate Fit in Veenendaal. De VZC-dames, die zich halverwege vorig seizoen terugtrokken uit de competitie, doen de komende jaargang weer mee. Nadeel: het moet weer starten in de laagste klasse (3de).
 • De Aquamigos (Drunen/Den Bosch)-dames krijgen good-old Hans Bak, onlangs nog in de ManMeer! over zijn scheidsrechterscarrière, als nieuwe trainer. Bak was in het verleden ook al mannentrainer bij de club.
 • De Linge/PCG zoekt op 1 september nog oefentegenstanders voor H1, H2 en D1. 
 • NZ&PC (Noordwijk) gaat naar aanleiding van de ervaringen van het Maarten Smeltink-toernooi dit seizoen nogmaals een ‘oude lullen’-toernooi organiseren. De club gaat komend seizoen met drie mannenteams de competitie in. De Maarten Smeltink-Trofee, normaal uitgereikt aan een individu, ging dit jaar naar de minipupillen van de club. Dit vanwege de opvallende prestaties van de ‘jonkies’. De club verwelkomde vier nieuwe waterpoloscheidsrechters.
 • UZSC (Utrecht) heeft de Griek Evangelos Pateros benoemd tot de nieuwe trainer-coach van de H1-selectie. Ook zal hij de jeugdafdeling gaan leiding. Hij neemt daarbij het stokje over van Michael Tollenaar. Pateros was in het verleden werkzaam bij topclub de Griekse topclub Olympiakos Piraeus. Ook was hij trainer van het Turkse Esti Izmir, waar hij onder andere werkte met international Mike van de Brink, de huidige aanvoerder van UZSC 1.
 • ZVDO (Land van Altena) stond met een groot artikel over waterpolo in het Altena Magazine in de rubriek ‘Je Club’. Het magazine heeft een oplage van 22.500 en wordt huis-aan-huis verspreid in Werkendam, Woudrichem en Aalburg.
 • Een behoorlijke afvaardiging van de Hatto Heim (Hattem)-dames nam deel aan de Zwolse City Swim door de Zwolse singels en grachten.
 • De Regio West zoekt een secretaris voor de waterpolocommissie en tevens een assistent-her-aansteller scheidsrechters.
 • WZ&PC (Purmerend) gaat tijdens de verbouwing van het Leeghwaterbad trainen in De Slag 2 in Zaandam. Het zal een periode van twee of drie weken zijn.
 • Schuurman BZC (Borculo)-vrijwilligers haalden ruim 2200 Euro binnen voor de club tijdens de Zwarte Cross en Varsseveld met hun vrijwillige werkzaamheden. De club deed mee op 25 augustus aan de Kinderdag. Alle Borculose sportverenigingen stelden die dag hun faciliteiten ter beschikking aan kinderen, die aan de sport willen ‘ruiken’. Op 15 september oefent H1 tegen het Duisburgse DSV’98. Een week later oefent SVH (Rotterdam) tegen DSV’98.
 • Oceanus (Aalsmeer)-H1 hebben een nieuw trainersduo, namelijk Kasper de Boer en David Currie. Beiden hebben ‘een verleden’ bij Het Y in Amsterdam. 
 • SG WZC (Zoetermeer) zoekt coaches voor de D2-pupillen en voor het nieuwe Dames 3-team.
 • WSG DraGor (Drachten/Gorredijk)-vrijwilligers waren weer behulpzaam bij de kaartverkoop voor het Skûtsjesilen.
 • De Mors (Rijssen) zoekt een voorzitter voor de waterpolocommissie. In 2018 is er geen Rijssens Schoolwaterpolotoernooi. Heren 4 nam deel aan een waterpolotoernooi in het Belgische Gent (in de duikput van de Blaasmeersen). 
 • Door een misverstand heeft Clubnieuws niet gemeld dat bij Brandenburg (Bilthoven) Annemarie Drewes de Steven Vervatprijs gekregen heeft. Heren 2 werd team van het jaar, ook omdat dit zevental zich altijd positief opstelt tijdens het oud papier halen. De Roland Koedooderprijs ging naar Diko Kuper. Hij speelt in diverse teams en is altijd bereid om te assisteren bij jeugdtrainingen. 
 • De Vuursche (Baarn) opende het seizoen op zaterdag 25 augustus bij de speeltuinvereniging Baarn met een BBQ, Disco en een Loterij.
 • Vier leden van ZPC Nunspeet, Ilse Linnenborg, Jacolien Ponsteen, Gerda Vos en Francis Deelstra, werden geïnterviewd door RTV Nunspeet. De vier dames zouden, evenals veel andere waterpoloërs op andere stukken, een gedeelte mee (in de buurt van het Slotermeer) met Maarten van der Weijden zwemmen in diens poging zwemmend de Elfstedentocht te bedwingen. Maaslander Willem Nell schaatste in 1983, 1986 en 1997 mee met de Elfstedentocht (in 1963 werd hij van het ijs gehaald). Bij Barthlehiem onthulde hij destijds een spandoek met daarop ‘Friesland bedankt’. Dit spandoek is nu 35 jaar later te zien op de boot, die Maarten van der Weijden begeleidt. Willem Nell (77) zou zelf ook een gedeelte meezwemmen, na jaren niet gezwommen te hebben. “Zwemmen, schaatsen en melken met de hand, je verleert het nooit”, is zijn stelling. P.S.: Een dag voor het begin van deze enorme onderneming kwam het bericht, dat de begeleidende zwemmers niet te water mochten, omdat de ‘poepbacterie’ waargenomen was en de zwemmers gevaar zouden lopen. Een enorme teleurstelling voor iedereen, die zich verheugd had om mee te mogen zwemmen. Zo ook leden van De Inktvis (Hoogezand/Sappemeer), die inmiddels al ruim 12.000 Euro aan sponsorgeld bij elkaar gespaard hadden. Dat je van de nood een deugd kunt maken bewees De Mors (Rijssen)-H1-speler Thomas Poortman. Hij zwom de 2 kilometer, die hij mee zou zwemmen met Maarten van der Weijden, een paar dagen later in het riviertje De Regge in de buurt van Rijssen.
 • Sliedrecht 24 is de nieuwe mediapartner van DWF (Sliedrecht). De club gaat samenwerken met Optisport Sliedrecht in een event om geld bijeen te brengen voor Pink Ribbon in sporthal en zwembad De Lockhorst. Op 22 september is er onder andere een kleine braderie, een podium voor optredens en een loterij. 
 • ROSC (Royal Swimming Club Ostend)-waterpolo is met jeugdteams op trainingskamp in het KNVB-bad in Zeist tot en met 31 augustus. Het zoekt nog tegenstanders voor oefenwedstrijdjes. Clubs kunnen bellen of mailen met Luc Timmerman (l.timmerman@telenet.be). 
 • Swol 1894 (Zwolle)-dames gaan voor het eerst in haar geschiedenis met vier teams de competitie in in september.
 • De website van Aquarijn (Nieuwegein) is ‘buiten bedrijf’ omdat deze onlangs gehackt is.
 • Zwemclub Zeist zoekt een vrijwilligers-coördinator en een pupillenscheidsrechter.
 • De ZPC Rotterdam-dames deden mee aan de Titan Swim op de roeibaan in Rotterdam-Zevenhuizen. Ook EZC (Enschede) was, evenals een groep van De Gouwe (Waddinxveen) aanwezig bij het hinderniszwemmen.
 • Op 9 september doen weer heel wat waterpoloërs mee aan de ALS City Swim in Amsterdam. Klaas Zwaan, ex-speler van o.a. Het Ravijn (Nijverdal) en thans uitkomend voor Schuurman BZC (Borculo) is één van de deelnemers, die de 2 kilometer door de Amsterdamse grachten gaat zwemmen. Hij zoekt nog sponsors.
 • MNC (Dordrecht) doet op 15 september mee aan de Dordtse Pride Walk tegen homogeweld. Er zijn de afgelopen maanden diverse malen antihomo-incidenten geweest in Dordrecht.
 • Op ‘Ons Son en Breugel’ is er korte documentaire te zien over Alice Lindhout, de moeder van ex-international Alice Lindhout en oma van international Robin Lindhout. ‘Fit blijven op hoge leeftijd’ is het thema van de film. De moeite van het bekijken meer dan waard.
 • In Utrecht wordt zondag 8 september het eerste KNZB-Beachwaterpolotoernooi gehouden in het water van de Utrechtse Catharijnesingel voor Tivoli-Vredenburg. Dit gebeurt in samenwerking met UZSC en de Gemeente Utrecht.
 • Zaterdag 15 september wordt de Osse Maasrace ten bate van het KWF gezwommen. De ‘race’ wordt gesponsord door het Golfbad in Oss. Alle deelnemers, vrijwilligers en andere mensen, die betrokken zijn bij de Maasrace kunnen op vrijdagavond 31 augustus gratis naar de wedstrijd TOP Oss – Sportclub Cambuur in de Keuken Kampioen Divisie. 
 • ZPC Amersfoort zoekt een trainer-coach voor de C-jongens, die komend seizoen in de nieuw te vormen eredivisie gaan spelen. De club organiseerde een afscheidswedstrijd voor de stoppende ex-international Lars van der Laan. Het werd een wedstrijd van Team Lars tegen de huidige A-selectie van de ploeg uit de Keistad. 
 • Eerder al meldden we dat er ‘heibel’ was bij ZV Westland tussen de zwemafdeling en de rest van de club. Intussen heeft een groot gedeelte van de zwemafdeling zich aangesloten bij de nieuw opgerichte vereniging Westland Swimming Stars, die haar domicilie heeft in zwembad Waterloo in De Lier. ZV Westland probeert nu met het contingent zwemmers, dat gebleven is samen te gaan werken met The Hague Swimming. 
 • De Dinkel heeft twee nieuwe scheidsrechters erbij: Lieke Greven en Marell Peters. De club, die samen met zustervereniging Devoko (volleybal) de kantine van zwembad de Dorper Esch gaat runnen heeft daarvoor een coördinator gevonden. Beide verenigingen zoeken nu nog vrijwilligers om de kantine te ‘bemannen’.
 • De Dolfijn (Amsterdam) zoekt een secretaris voor het algemeen bestuur. 
 • Veel clubs doen in de periode van 17 september – 25 november weer mee aan de nieuwe ledenactie van NOC*NSF en supermarktketen Albert Heijn.

 

Zwembadnieuws

 • Het Bosbad in Sleen kreeg een cheque van 2500 Euro voor de aanschaf van een robotzuiger van de TVM Foundation. Transportonderneming Transpa Emmen bemiddelde bij de aanvraag.
 • Zwembad De Melanen (Halsteren) gaat vanaf 2 september enkele dagen dicht, omdat de ballon die er voor de winter overheen getrokken wordt, opgeblazen moet worden. Zwembad De Schelp (Bergen op Zoom) wordt gerepareerd en meteen energiezuiniger gemaakt. Ook wordt er aan een betere uitstraling van De Schelp gewerkt. Al met al gaat het zo’n drie miljoen Euro kosten.
 • De eerste contouren van het nieuwe Aquarena-zwembad aan de Meerdijk in Emmen zijn zichtbaar.
 • Het recreatiebad van de Dorper Esch (Denekamp) wordt op dit moment gesloopt.
 • Zwembad De Peppel (Ede) krijgt een glijbaan met licht- en geluidseffecten: “De mooiste glijbaan van Gelderland”.
 • Zwembad De Thermen 2 in Alphen aan de Rijn gaat zwemmen voor dementerende mensen verzorgen.
 • Wie op 17 augustus ’s morgens vroeg kwam zwemmen in zwembad De Houtvaart in Haarlem werd getrakteerd op een lekker ontbijtje aangeboden door de Vrienden van De Houtvaart.
 • De Gemeente Comstrijen broedt op een plan een nieuw zwembad te bouwen in Numansdorp. De kans is groot dat er een volledig nieuw bad wordt gebouwd op het sportterrein aan de Meestooflaan.
 • In het Batensteinbad in Woerden leren kinderen in acht lessen zwemmen met een zeemeerminstaart.

 

Beeld:

Reacties

Lees ook

21 november 2021
ZVL-1886 Center sloot zondag de Euro League in Rome af met een 10-11 nederlaag tegen CE Mediterrani. “Het is een enorm w…
20 november 2021
De zaterdag is teleurstellend verlopen voor ZVL-1886 Center. Ferencvaros (13-7) en Lille (9-13) waren te sterk. Na deze…
1,105