Clubnieuws van Henk

Clubnieuws
12 september 2018
Clubnieuws van Henk

Henk van der Sluis houdt alle clubbladen, -websites en -nieuwsbrieven in de gaten. In de ManMeer! maakt hij hieruit traditiegetrouw een kleine selectie. Op waterpolo.nl geeft hij in de rubriek ‘Clubnieuws van Henk’ regelmatig een uitgebreidere opsomming van het nieuws bij Nederlandse waterpoloverenigingen. Een nieuwe update.


Clubnieuws 71

 • De deelnemers aan het 50-ste ZEPTA (Ter Apel)-toernooi werden op de zondagmorgen gewekt door een hoempa-pa-band: het toernooi kende zelden zo’n harmonieuze wake-up call.
 • Het internationale toernooi Maurice Hoex van Spartacus Hasselt (België) is traditioneel bevolkt met veel Nederlandse ploegen. Zo was onder andere Arethusa (Oss) aanwezig met vier teams.
 • De dames van TriVia (Groningen) zoeken een trainer-coach voor komend seizoen.

 • ENC (Arnhem) en het district Oost zijn in rouw vanwege het overlijden van waterpoloscheidsrechter Jos Vemer. Hij was vroeger lid van Natando Arnhem.
 • De SG WZC (Zoetermeer)-jeugdteams hadden weer hun jaarlijkse ‘opstart’-dag: nieuwe afspraken, spelregelkennis werd opgefrist en als afsluiting luchtbeddenpolo.
 • De Groningen Swim Challenge, een zwemtocht van Zoutkamp naar de stad Groningen via het Reitdiep naar de Oosthaven in Groningen bracht dit jaar maar liefst 217.000 Euro op. De tocht van ruim 32 kilometer werd in estafettevorm gezwommen. Eén van de deelnemende teams bestond uit Jan Bartels van Moby Dick uit Schoonebeek, die samen met twee polomaatjes van De Plons (Coevorden) en De Kikker (Emmen) aangevuld met drie Groningse zwemmers. “Het ging hartstikke goed,” aldus de oud-voorzitter van Moby Dick. “Alleen de volgende ochtend had ik wat spierpijn.” Het was de derde keer dat Bartels meezwom. De opbrengst gaat naar het Groningse UMCG voor extra onderzoek naar kinderkanker. Moby Dick zoekt een enthousiaste zwem/waterpolotrainer. De club deed in het weekend van 8 september mee aan een toernooi in het Duitse Dortmund.
 • De Schuurman BZC (Borculo)-meisjes sloten het Posbanktoernooi van PFC Rheden af met een paintball-sessie. Schuurman BZC – Heren 1 had een trainingsweekend in Vroomshoop. Heren 1-speler Steijn Lammers verkast naar eerste klasser Aquanovio (Nijmegen).
 • Mosa Regio (Venlo) zoekt nog steeds mensen, die zitting willen nemen in de sponsorcommissie.
 • Leon Doorduijn wordt onder voorbehoud de nieuwe voorzitter van UZSC (Utrecht). De huidige voorzitter, Maurits Depla, stopt per direct in verband met een nieuwe baan. Ook de communicatie-man van de club, Jan-Willem ter Avest stopt. Het bestuur wil graag dat alle trainers en coaches van de club een EHBO-cursus gaan volgen. 
 • ZPC Katwijk hoopt in het weekend van 22 september – het eerste competitieweekend – het nieuwe clubhuis te kunnen openen. Heren 1 trainde bij Lucky Gym in Leiden voor de conditieopbouw. Zij deden dat onder andere met een bokstraining. Dames 1 bereidde zich voor op het seizoen met een clinic bij Surfschool Katwijk. Hier deden ze ook spelletjes, die te maken hadden met Expeditie Robinson.
 • Steenwijk’34 rouwt om het overlijden van erelid Ina Hatzman.
 • De Dokkelaers (Hilvarenbeek) hoopt vanaf 1 oktober aanstaande gebruik te kunnen maken van het nieuwe zwembad in Hilvarenbeek.
 • De Reuring (Langendijk) was op trainingskamp in Zeist (KNVB-bad) in het weekend van 7 – 9 september.
 • Samen met vier andere Horster verenigingen (voetbalvereniging Wittenhorst, Hovoc Volleybal, Hockeyvereniging Horst en tennisvereniging HTC) organiseert HZ&PC Horst een gezamenlijke sponsoravond in het Parkhotel Horst. Alle voorzitters vertellen iets over de plannen van de clubs, ook is er een spreker om de sponsoren uit Horst ‘warm te maken’.
 • ZVL-1886 (Leiden) ‘trapte’ het seizoen af op 8 september bij Stal De Elza Hoeve. Het startte met een polderloop. Jongens B werd tweede op een sterk bezet toernooi in het Servische Novisad. De finale werd pas na vijf meterworpen nipt verloren: 10-11. Seles is per 1 september de nieuwe hoofdsponsor van LeidenTV Waterpolo. De club heeft een nieuwe website.
 • De Treffers (Rosmalen) vierde afgelopen weekend haar 50-jarig jubileum met onder andere een feestavond/reünie en o.a. een waterpoloclinic. 
 • VZV (Velsen) organiseerde op zondag 9 september haar jaarlijkse vrijwilligersdag met een autorally en een BBQ. 
 • De Rog (Weert) benoemde Jolette Rutjens tot vrijwilliger van het jaar voor haar vele verdiensten.
 • De Mors (Rijssen)-Herenjeugd speelde een oefenwedstrijd tegen KGZV uit het Belgische Gent. Deze club deed later ook mee op het Koerbelt-toernooi. Op de Mors-site mooie dronebeelden van dat internationale toernooi.
 • De Sassenheim City Swim op 26 augustus ging niet door. Een dag ervoor was alles nog in orde, maar een fikse regenbui in de nacht ervoor was fataal voor de waterkwaliteit. De City Swim moest helaas afgelast worden. Afgelopen zondag vond in Doetinchem de Swim to Fight Cancer plaats. De Swim to Fight Cancer 078 (Dordrecht) bracht maar liefst 215.000 Euro op. Tijdens dat laatste evenement was er ook een demonstratie Beach Waterpolo onder leiding van Chris Geurts en Remco Verheij. Tijdens de tocht kreeg één van de deelnemers een hartstilstand. De man overleed later in het ziekenhuis. De inschrijfperiode voor de Hardenberg City Swim (zaterdag 15 september) is verlengd. De Apeldoorn City Swim (zondag 16 september) is verplaats naar Bussloo, een recreatieplas midden in de driehoek Deventer, Zutphen en Apeldoorn. Laatste bericht: De Amsterdam City Swim ten bate van de Stichting ALS gaat NIET door vanwege de slechte waterkwaliteit.
 • De DWT (Haarlem)-wpc nam afscheid van Roselyn Verbruggen als jeugdcoördinator met een vaartochtje door Haarlem. David de Loor neemt haar plaats in. Ook Puck van der Vossen nam afscheid. Zij was coördinator dameswaterpolo. Zij wordt opgevolgd door Charlotte Speekenbrink. Rob Goedkoop stopt als wpc-voorzitter. 
 • Op 29 september bestaat De Berkelduikers (Lochem) 20 jaar. Op de feestavond/reünie wordt ook het nieuwe logo gepresenteerd. RZ Roermond bestaat op zaterdag 27 oktober 85 jaar. Het houdt die dag diverse activiteiten met als afsluiting een feestavond/reünie in het clublokaal. 
 • Tijdens de eerste twee introductieweken van het nieuwe seizoen konden de Delftse studenten bij WAVE meedoen met open trainingen. Piranha (Enschedese studenten) hadden op 6 september zo’n openbare training met als afsluiting een BBQ. 
 • Tijdens de Europese Masterskampioenschappen in Slovenië deden behalve de Robben Masters ook oud-international Alice Lindhout mee met het Italiaanse ASD Argentano Roma. In tegenstelling tot de vorige keer deed ASD Argentano nu mee in de categorie 30+. Lindhout: “Er deden nu vijf Russische speelsters mee, die allemaal een stuk jonger waren.” ASD Argentano werd uiteindelijk tweede. Het verloor in de finale van het Hongaarse BVSC.

 • De grote man achter de eeuwfestiviteiten van DAW (Alkmaar), Hans Schoenmakers, werd benoemd tot Lid van Verdienste voor zijn vele werkzaamheden voor de club. Het was een superweekend, waarin het 100-jarig bestaan van de club gevierd werd. Jammer dat de recordpoging watertrappelen voor het Guinness Book of Records mislukte. Ondanks het toeziend oog van de burgemeester van Alkmaar. Sven de Goede kreeg bij DAW de Cees Witte Award, de vrijwilligersaward voor de waterpoloafdeling.
 • Go Swim (Houten) was met een standje present op de activiteitenmarkt in Houten. Ook Aqua ’68 (Assen) maakte reclame voor zichzelf en wel op het Swamp Festival op de Meerdijk in Assen.
 • ZV Westland zoekt een waterpolo-jeugdtrainer.
 • DWV (Doesburg) heeft gecollecteerd voor het Oranje Fonds. De opbrengst voor de club was 1196,56 Euro. Bij de ene club heet het de Club van 50 (of van 100), DWV noemt het de Harde Kern. De jeugd onder 17 nam afscheid van de coaches André Vreman en Arno Koenders. De club heeft te maken met een sterk dalend ledenaantal. Dit heeft z’n weerslag op de clubfinanciën. Voorzitter André Vreman schrijft in zijn column: ‘Wordt de ALV 2019 een opheffingsvergadering?’
 • Watervlo (Vleuten-De Meern) deed met twee mannenteams mee aan een toernooi in Barcelona, waar het uitkwam tegen teams uit Frankrijk, België, Duitsland en gastland Spanje. De club was ook uitgenodigd voor het Beach Waterpolotoernooi bij Tivoli/Vredenburg in Utrecht. 
 • De Reest (Meppel) deed mee aan de optocht tijdens de Donderdag Meppeldag.
 • De C-jongens van RWPS Den Haag gaan meespelen in de landelijke C-competitie bij de jongens.
 • De Ham (Wormerveer) was de afgelopen week vijf dagen in Griekenland bij Glyfada ter voorbereiding op de nieuwe competitie. De club zoekt een reserve-speaker voor de thuiswedstrijden van dames 1.
 • Alle schoolvakanties zijn achter de rug. Alle waterpoloërs hebben de trainingen hervat, van de oudste masters tot de jongste pupillen.

 • Brandenburg (Bilthoven) organiseert op zaterdag 27 januari 2019 een Après Skifeest.
 • Poseidon ’56 (Ridderkerk) vestigde op 8 juni 1996 een wereldduurrecord waterpolo met maar liefst 16 uur spel achter elkaar. Daarmee kwam het in het Guinness Book of Records. De club is benieuwd of dit record nog steeds bestaat. Een team van Poseidon probeert in estafettevorm het IJsselmeer over te zwemmen. Zij doen dit voor de actie van Casper van Eijk, Support Casper. Van Eijk heeft baanbrekend werk verricht betreffende alvleesklierkanker. Ronald IJsselstein, Leon Hordijk, Bastiaan Stolk, Wilco Put, Ron van Antwerpen en Henk Deunhouwen zwommen 5855 Euro bij elkaar in 6 uur en 55 minuten. Met windkracht 5 als tegenwind. Op 29 september organiseert de club een Oktober Fest.
 • De Dinkel (Denekamp) benoemde Brigitte Hesselink tot erelid vanwege haar vele verdiensten voor de club.
 • Bij Duinkikkers (Soest) kreeg Susanne Lentfort de Aqua Indoor Trofee als het meest belovende talent. Ook Nathan Meijerink en Lonneke Jansen waren genomineerd.
 • Onlangs meldden we u, dat in Singapore Queentown Waterpolo Club de nationale titel won met ex-MNC (Dordrecht)-lid Johan van der Flier als trainer-coach-speler. Ook oud-ZPB H&L Productions (Barendrecht) en oud-SVH (Rotterdam)-speler Jesse Vermeijden speelde in dat team mee evenals oud–PSV (Eindhoven)-er Jadranko Dovic.

 • ZPC Amersfoort-leden moesten even slikken toen er foto’s verschenen van de gesloopte ruimtes, waar in het oude Sportfondsenbad het krachthonk en de sportruimte gesitueerd waren. Veel waterpoloërs hebben daar heel wat zweetdruppels liggen. H3 was op trainingskamp in Zeeland in de buurt van Zierikzee. De club kreeg een voetbaltafel voor de clubruimte. Robert van Rossum slaagde als waterpoloscheidsrechter. Het eredivisie C-jongensteam zal worden getraind/begeleid door Evert Baatje en ex-international Arie van der Bunt. 
 • Ex-topzwemmer Joost Reijns gaf een clinic voor de Swim to Fight Cancer Haarlem op 15 september. Bij die clinic deed ook de burgemeester van Haarlem mee. Plaats van handeling was zwembad De Houtvaart.
 • Thetis uit Gendt organiseerde een grote Beach Party met allerlei spelletjes.
 • Woelwaters (Harderwijk) bestaat volgend jaar 75 jaar. De club zoekt mensen, die de jubileumcommissie willen bemannen, die de festiviteiten gaat voorbereiden. De club stond 8 september met een standje op de sport- en cultuurmanifestatie in Zeewolde. Komend weekend staat ze op de Senioren Beweegmarkt op de Kiekmure in Harderwijk. Ook doet ze mee aan de sport- en cultuurimpuls voor leerlingen van de groepen 3 t/m 8 in Zeewolde.
 • WS Twente (Hengelo) rouwt om het overlijden van Jacques Freij. ZV Haerlem Lid van Verdienste Aad Stoop is overleden. Het KNZB-bondsbureau (Nieuwegein) rouwt om het overlijden van medewerkster Inge Jolij. 
 • Het WWV (Winterswijk)-strandbadtoernooi ging op het laatst niet door vanwege de waterkwaliteit. 
 • OZV (Oudewater)-leden, die een nieuw lid ‘aanbrengen’ krijgen een Bol.Com-cadeaukaart van 15 Euro. De club zoekt mensen, die kunnen helpen met het maken van een OZV-app.
 • Op het Aquapoldro (Apeldoorn)-toernooi was ook een speciale masterpoule. Perfection Parket sponsort gedeeltelijk nieuwe waterpolocaps.
 • Mannenbondscoach Robin van Galen gaf onlangs een lezing over leiderschap in het Radbout Sportcentrum in Nijmegen (Hydrofiel).
 • De Vuursche (Baarn) kreeg van de sponsors Gijs en Van Cleef een mooie jurytafel.
 • Natare (Aalten) beschikt over 124 dranghekken, die aangeboden worden voor verhuur.
 • De wpc van De Meeuwen (Diemen) zoekt per 1 oktober een nieuwe penningmeester. De huidige penningmeester, Niels Boesten, neemt vanaf die datum zitting in het Meeuwen-bestuur.
 • De Houtrib (Lelystad) kreeg een gift van 1000 Euro uit het ING Nederland Fonds. De club is aan het aftasten of ze weer een ‘wintertoernooi’ kunnen organiseren. Afgelopen januari werd dat helaas afgelast.
 • Koos van der Poel stopte per 1 september als De Rijn (Wageningen)-voorzitter. Ook deed hij altijd de ledenadministratie van De Rijn. Een nieuwe voorzitter en ledenadministrateur zijn nog niet gevonden.
 • Lutra (Helmond) doet zondag 16 september met 10 leden mee aan de Braverun (6 kilometer vol obstakels) in Brandevoort.
 • De Swol 1894 (Zwolle)-dames hebben drie nieuwelingen voor komend seizoen, namelijk Daphne Glazenburg van ESTA (Emmen/Stadskanaal/Ter Apel) en Chandra Boon en Kim Okoli (beiden van Het Ravijn, Nijverdal).
 • De Dolfijn (Amsterdam) houdt zaterdag 22 september een informatiemarkt in en om het clubhuis in het Sloterparkbad met gratis demo’s en allerlei clinics, waaronder waterpolo.
 • VKC’03 (Tubbergen/Ootmarsum)-H1 won zondag 2 september de Titan Swim in Beuningen. Zo rond de kerst is er elk jaar de actie van Serious Request op Radio 3. Het glazen Huis is daarvan een vast onderdeel. In Ootmarsum was er in de periode 5 tot en met 9 september al zo’n actie. De VKC’03-dames boden zich aan om een wedstrijd te spelen tegen de hoogste bieder.

 • Bij Avena (Joure) kun je één keer per week een uurtje ‘waterpolotrimzwemmen’ in zwembad Swimfun.
 • De Zaan (Zaandam)-Heren 1 was op trainingskamp van 5 tot en met 9 september in Hongarije. Trainer-coach Johan Aantjes: “We zaten in Szentesi. Hier hebben we elke middag aan krachttraining gedaan, ’s avonds getraind en elke morgen een wedstrijd gespeeld tegen Szentesi of Miskolc.” Beide clubs spelen in de hoogste Hongaarse waterpolo-divisie. De trip naar Hongarije werd mede mogelijk gemaakt door de sponsors Erdi en Jal. 
 • Proteus (Twello) bestond afgelopen dinsdag 11 september 50 jaar. Aanstaande zaterdag organiseert het een jubileumborrel voor de (oud-)leden. Terwijl afgelopen weekend veel Proteus-vrijwilligers achter de tap stonden in de tenten van het Klompenfeest, werkte het onder 15-team zich in het zweet tijdens een teambuildingweekend annex bootcamp.
 • ZPC Nunspeet kreeg maar liefst 14 waterpoloballen van sponsor Optiek Van Veen.
 • ZPB H&L Productions (Barendrecht) organiseerde afgelopen weekend de 20-ste editie van het Gerard van den Burg Bedrijventoernooi. 
 • Komende week gaat de Grote Club Actie weer van start. Veel (vooral jeugdige) leden proberen weer loten aan de man te brengen, waarvan maar liefst 80% naar de clubs gaat.
 • PFC (Rheden) heeft een nieuwe sponsor, namelijk Rijschool Aris Velperbroek. Deze biedt leden, familie, etc. een Rijles-pakket aan dat duidelijk goedkoper is dan gewoonlijk.
 • ZPC Rotterdam – Heren 1 gaat haar thuiswedstrijden spelen in het nieuwe zwembad op Zuid. Zijn zij de enige ploeg? Of gaan ZPB H&L Productions (Barendrecht) en SVH (Rotterdam) ook naar het nieuwe bad?
 • ZIGNEA (Emmeloord) zwom 3100 Euro bijeen voor Stichting Gehandicaptensport tijdens het open waterevenement Pieper Swim.
 • Clubs, die de redactie van Clubnieuws rechtstreeks willen benaderen kunnen dat het beste doen via email: hvds53@hotmail.nl

  Zwembadnieuws

   

   

 • Bij veel openluchtbaden mocht er op de laatste dag van het zomerseizoen weer gezwommen worden door de honden. Zo ook bij De Kuil in Bodegraven en De Vrije Slag in Bennekom.
 • Zwembad De Houtvaart (Haarlem) sloot op zondag 2 september. De Vrienden van De Houtvaart kunnen nog twee weken langer gebruik maken van het bad om banen te zwemmen.
 • Zwembad De Neul (Sint Oedenrode) is in de richting van Best de komende weken vanwege werkzaamheden moeilijk te bereiken.
Beeld:
LEES MEER OVER
351

Reacties

Lees ook

21 november 2021
ZVL-1886 Center sloot zondag de Euro League in Rome af met een 10-11 nederlaag tegen CE Mediterrani. “Het is een enorm w…
20 november 2021
De zaterdag is teleurstellend verlopen voor ZVL-1886 Center. Ferencvaros (13-7) en Lille (9-13) waren te sterk. Na deze…
1,105