Nina ten Broek was net op tijd weg uit Italië: ‘Had geen dag later moeten zijn’

Clubnieuws
Nina ten Broek in actie voor het Nederlands team | Beeldboot/ Gertjan Kooij.
19 maart 2020
Nina ten Broek was net op tijd weg uit Italië: ‘Had geen dag later moeten zijn’

Waterpoloster Nina ten Broek (18) bevond zich lange tijd in het ‘hart’ van het epicentrum van het coronavirus in Europa: het zwaar getroffen Italië. ‘Gelukkig’ voor haar is niet Noord-Italië, maar het centraal gelegen Florence haar thuishaven.

Vorige week woensdag besloot de Italiaanse regering om het volledige land op slot te gooien. Alleen supermarkten, apotheken en postkantoren blijven open en zijn de enige plekken waarvoor je de straat nog op mag. De avond daarvoor is Ten Broek net op het vliegtuig naar Nederland gestapt.

“Ik zat nog te twijfelen om op woensdag terug te vliegen, want dat was een goedkoper ticket. Gelukkig werd het dinsdag.” Op maandagavond krijgen zij en haar teamgenoten van Rari Nantes Florentia te horen dat het zwembad dichtgaat.

“Er was nog een optie om twee keer in de week apart het zwembad in te kunnen, om toch nog te trainen. Maar dat bleek te weinig. Ik ging ook naar huis met de insteek dat ik hier nog kon trainen.” Voor de bijeenkomst heeft ze al wel naar vliegtickets gekeken en stiekem haar koffer gepakt. “Ik durfde nog niet te boeken, want misschien moesten we nog blijven. Maar uiteindelijk kwam de boodschap.”

Geen zorgen
Zorgen heeft ze zich niet gemaakt. Ze heeft veelvuldig contact gehouden met familie en vrienden wanneer er iets aan de situatie veranderde. Aanvankelijk begon het in Italië ook klein.

“In het begin ging het rustig. Ik meen dat er op een vrijdag twee gevallen waren vastgesteld. Maar die bevonden zich ver weg van ons. Maar toen er na dat weekend in het noorden ineens veel gevallen bekend waren, besefte ik dat het serieus was.” De maatregelen volgden dan ook snel. “Het Noorden ging op slot, het OKT werd uitgesteld. In de regio waar ik woon (Toscane red.) viel het nog wel mee. Daar waren zo’n tien gevallen. Onze competitie lag al stil, vanwege de voorbereiding op het OKT. De heren speelden wel door, maar zonder publiek.”

De ‘lockdown’ waar het land zich nu in bevindt heeft ze dus kunnen ontvluchten. “Gelukkig maar. Het was al wel dat we na trainingen niet meer naar een cafeetje gingen wat gebruikelijk was. Maar de situatie zoals nu, dat de politie controleert op straat heb ik niet meegemaakt.”

Net zoals iedereen weet ze niet wat er verder gaat gebeuren. “De maatregelen duren tot en met 3 april. Maar ik weet niet of de competitie überhaupt uitgespeeld zal worden. Dat is ook helemaal niet belangrijk. Dat staat niet boven alles.” Voorlopig richt ze zich op hardlopen en krachtoefeningen in huis.

Noot: het interview vond plaats op maandag 16 maart, inmiddels is de situatie in Nederland en Italië weer anders.

In de komende ManMeer! komt een uitgebreider verhaal over Nina's Italiaanse belevenissen.

Beeld:
Nina ten Broek in actie voor het Nederlands team | Beeldboot/ Gertjan Kooij.
LEES MEER OVER

Reacties

Lees ook

21 november 2021
ZVL-1886 Center sloot zondag de Euro League in Rome af met een 10-11 nederlaag tegen CE Mediterrani. “Het is een enorm w…
20 november 2021
De zaterdag is teleurstellend verlopen voor ZVL-1886 Center. Ferencvaros (13-7) en Lille (9-13) waren te sterk. Na deze…
1,105