‘Nederlandse’ Demi Carpatorea debuteert met Roemenië op het EK

EK
‘Nederlandse’ Demi Carpatorea debuteert met Roemenië op het EK

Donderdag komen de Oranjedames op het EK in Split voor de vierde keer in actie. Roemenië is de tegenstander. Grote problemen hoeft de ploeg van Evangelos Doudesis niet te verwachten; de Roemeense dames verloren tot nu toe alle wedstrijden. Toch is het een bijzondere tweestrijd. Bij Roemenië staat de Nederlands-Roemeense Demi Carpatorea op de startlijst. Zij staat oog in oog met een aantel bekenden.

Carpatorea (24), begonnen bij het Nieuwegeinse Aquarijn, woont haar hele leven in Nederland. Op haar veertiende maakte ze de overstap naar UZSC en trainde ze ook even mee met Jong Oranje onder de 17. Toen ze werd uitgeselecteerd verdwenen haar ambities om de top te halen. “Ik speelde een tijdje in Dames 2 en de laatste jaren in het derde. Ja, inderdaad de ploeg waar Laura Aarts tot eind vorig jaar nog in speelde.” 

Carpatorea had nooit gedacht om ooit op een EK te spelen. Totdat UZSC in 2016 Europacup speelde in de eigen Krommerijn. “Ik zag een Roemeense vlag hangen. Bleek de delegate een Roemeen te zijn. Toen heb ik hem voor de zekerheid toch maar even m’n telefoonnummer gegeven.” Lang hoorde ze niks, tot de Roemeense coach haar in de zomervakantie opeens opbelde en uitnodigde voor een trainingskamp. Die kans greep Carpatorea met beide handen aan. Elke voorbereiding op een EKT werd ze ingevlogen naar het geboorteland van haar vader om enkele weken samen te trainen. “De twee vorige kwalificatietoernooien redden we het niet, maar afgelopen februari werden we in Boekarest tweede in de poule. We verloren van Duitsland, maar lieten Slowakije, Oekraïne en Ierland achter ons.” 

Daarmee gaat Carpatorea de Roemeense geschiedenisboeken in als eerste deelnemer aan een EK. “In het Oostblok doen de vrouwen pas een jaar of tien aan waterpolo. Dan is het natuurlijk supergaaf om onderdeel te zijn van deze opmars.” Tegen Oranje maakt zij zich geen illusies. “Nederland is natuurlijk veel beter, maar ik vind het erg leuk om tegen ze te spelen. Een aantal ken ik nog van de jeugd en dat ik nu tegen Laura speel, maakt het natuurlijk extra bijzonder.”

Roemenië wordt waarschijnlijk laatste in de poule. De ploeg van Carpatorea speelt dan om de plek 11 en 12 met Slowakije. “Die hebben we op het EKT verslagen, dus we gaan voor de elfde plaats. Dat ik met mijn twee keer per week trainen met UZSC 3 nog meekan in het Roemeense nationale team, zegt genoeg over ons huidige niveau. Maar ik ben een van de oudste spelers en de jeugd komt eraan. Het zou voor het niveau een goed teken zijn als ik binnenkort niet meer nodig ben.”

En voor wie juicht zij vrijdag als de Oranjemannen de belangrijke poulewedstrijd spelen tegen uitgerekend Roemenië? “Nederland”, zegt ze vrolijk. “Ik geniet van jullie spel en ik woon tenslotte in Nederland. Dat is toch echt m’n eerste thuis!” 

Nota bene: behalve Demi Carpatorea doen er op dit EK nog twee Nederlanders met dubbele nationaliteit mee bij een ander land. Anne Collas keept bij Frankrijk en Moran Lindhout speelt bij Israel.  

Beeld:
Voorstellen op het EK
LEES MEER OVER
1,770

Lees ook

De Nederlandse waterpolomannen zijn voor het EKT ingedeeld in poule A met Litouwen, Polen en Portugal. Het toernooi vind…
1,848
Nederland is drie internationale waterpoloscheidsrechters rijker. Marieke van den Berg (28), Ruben Sap (26) en Rik Evers…
2,041