Dick van Erkel en Gerben Driesprong nieuw coachingsduo ZPB

Eredivisie Heren, Clubnieuws
Dick van Erkel en Gerben Driesprong nieuw coachingsduo ZPB

Komend seizoen zullen Dick van Erkel en Gerben Driesprong samen voor de groep staan bij Heren van ZPB. In een duo-rol zullen zij verder vormgeven aan de ambities van de club om stap voor stap door te bouwen op de ingezette ontwikkelingen de afgelopen jaren, met daarbij nadrukkelijk oog voor het inpassen en verdere ontwikkeling van de eigen jeugd.

Dick van Erkel (43) won met ZPB zowel het landskampioenschap (1999) als de nationale beker (2007). Meerdere seizoenen kwam hij met ZPB uit in Europa. Met het Nederlands team kwam Dick uit op het EK in Budapest (2001), alsook de Unversiade Bejing (2001). Dick liep de afgelopen jaren diverse marathons, en is vader van drie zoons die allen voetballen.

Ook Gerben Driesprong (43) was jarenlang onderdeel van ZPB Heren 1, met o.a. Europese avonturen in Split, Aix-les-Bains en San Marino als hoogtepunten. De afgelopen twee jaren is Gerben coach van de CJ. Na vorig seizoen een tweede plek van Nederland te hebben behaald, gaan zij nu fier aan kop in de landelijke Eredivisie. Gerben is vader van drie kinderen.

Over het idee en de visie zijn beiden duidelijk: "De komende seizoenen willen we ZPB terugbrengen naar de top van de Eredivisie, met attractief waterpolo. Een avondje ZPB moet een feest zijn voor iedereen die ZPB een warm hart toewenst! ‘Als talent niet hard werkt, wint hard werken van talent’ vinden wij een mooi gezegde. Ons doel is een team neer te zetten dat hard werkt voor elkaar, maar ook individueel alles geeft om beter te worden." Driesprong: "We willen van Barendrecht weer een onneembare vesting te maken voor iedere ploeg in de Eredivisie." Van Erkel voegt daaraan toe: "Ik heb veel zin om samen met Gerben aan de gang te gaan als duo-hoofdcoaches. Wij kennen elkaar al heel erg lang en hebben in veel teams samen gespeeld. De kijk op waterpolo komt op veel vlakken overeen en daarom hebben we ook niet lang nagedacht over de vraag of we deze mooie uitdaging aan wilden gaan!"

Huidige hoofdcoach Mark van Engelen heeft eerder intern aangegeven dat de combinatie tussen zijn baan, gezin en de gevraagde rol bij ZPB geen duurzame combinatie is, en graag aan het einde van het seizoen afscheid neemt van ZPB. Van Engelen: "Ik sta dit seizoen met veel plezier aan de badrand bij de herenselectie van ZPB. Een selectie met veel ervaring, kennis en aanstormend talent. Helaas heb ik moeten beslissen om de samenwerking na dit seizoen niet voort te zetten. Het kost veel tijd en energie om, samen met de Technische Commissie van ZPB, de herenselectie de gewenste en nodige stappen naar verdere professionalisering te laten zetten. Tijd die ik naast mijn baan en gezin te weinig heb. Ik ervaar ZPB als een gezellige en ambitieuze club, en wil iedereen alvast bedanken voor hun inzet en de fijne samenwerking.”

Vanuit de Technische Commissie van ZPB richten René Lagerburg en Koen Vogel zich op de Herenselectie. Lagerburg: "Ik bewonder hoe Mark dit seizoen vol energie aan de slag is gegaan met de ploeg, zeker na het late vertrek van sterkhouders Maurice Dentro en Sam van den Burg naar Frankrijk. Ik verwacht dat we veel inzichten van dit seizoen mee kunnen nemen naar volgend jaar om op door te bouwen, maar niet voordat we alles op alles zetten om dit seizoen met de juiste bravoure af te ronden." 

Over het proces in aanloop naar de aanstelling van Gerben Driesprong en Dick van Erkel zegt Vogel: "Na meerdere gesprekken met verschillende kandidaten was ons gevoel bij Gerben en Dick het beste. De visie van de club komt sterk terug in hoe zij graag aan de slag zouden gaan met de spelersgroep, met onder meer nadrukkelijk oog voor vernieuwing, een sterke teamcultuur, en het inpassen van eigen jeugd. Uiteraard is het daarnaast fijn dat beiden bekend zijn met de club, en vice-versa. De komende periode gaan we in samenspraak met Gerben en Dick verder met het samenstellen van de selectie voor komend seizoen. Dit zal bepalen wat de doelstellingen op korte termijn zijn, maar het meerjarenplan blijft de leidraad om duurzaam de weg omhoog in te zetten."

1,348

Lees ook

Thijmen Karel is de nieuwste aanwinst voor ZPC Amersfoort. De 20-jarige speler komt over van Het Ravijn.Karel begon op z…
1,530
Aankomend seizoen is Filip Kljajevic de nieuwe hoofdcoach van de herenselectie van Zwem -en Poloclub Het Ravijn. De voor…