Dubbelslag ZV De Zaan in bekerfinales

Eredivisie Heren, Eredivisie Dames

Zowel de mannen als de vrouwen wonnen zondag in het Haagse Hofbad de KNZB-beker. In de finales werden respectievelijk GZC Donk (11-7) en Polar Bears (10-8) verslagen. Bij de mannen was het de derde keer op rij dat De Zaan met de cup naar huis gingen. De vrouwen waren voor de vierde keer succesvol.

Mannen
Bij de mannen duurde het tot een minuut voor tijd van het eerste kwart voor de score werd geopend. Jorn Winkelhorst was attent na een afgeketste bal van Stan van den Heuvel. Bij de Goudse ploeg liet keeper Marijn van Wanrooij, die de geblesseerde Joran Westerveld verving, liet zich in de beginfase gelden en was mede verantwoordelijk dat De Zaan niet tot scoren kwam.

Na de 2-0 van Mart van der Weijden (man meer) deed Don Rempt binnen een halve minuut uit een overtal iets terug. De 3-3 van Stan Meijn was de eerste treffer die niet tot stand kwam na een persoonlijke fout. Meijn tekende eveneens voor de 4-4 halverwege de wedstrijd.

Ook in de derde kwart duurde het weer even voor het net werd gevonden. Van der Weijden knalde met een taterbal in de korte hoek (4-5). Daan Bakker trok korte tijd later de stand met een hard schot weer gelijk. Phil Brantjes zette De Zaan uit een man meer voor het eerst op voorsprong. De Zaan gaf Donk weinig ruimte en drukte het overwicht in doelpunten uit. Een break van Meijn betekende de 7-5 en een seconde voor tijd knalde Brantjes de 8-5 achter Van Wanrooij.

Angelo Corver liet zich direct na aanvang van de laatste kwart gelden. Met een taterbal scoorde hij na 27 seconde de 9-5, werd er 15 seconden later met een tijdstraf uitgestuurd, maar schoot na anderhalve minuut de 10-5 van afstand binnen. Na de 10-6 van Jesse Nispeling kreeg Donk nog eens tot vier keer een man meer. Iedere keer bleek Zaan-goalie Ted Huijsmans een sta-in-de-weg. Een kleine twee minuten voor tijd maakte Thijs Schouwerwou de laatste Goudse treffer (10-7). Stan Meijn bepaalde de eindstand. De topscorer – vier treffers – schoot raak vanaf 5 meter.

Vrouwen
Bij de vrouwen prolongeerde ZV De Zaan hun titel. De finale was een reprise van vorig jaar. Polar Bears zag met lede ogen aan dat De Zaan na de 2-2 er lustig op los scoorde. De ene na de andere tegenaanval leverde een doelpunt op.

De 2-5 voorsprong werd in het tweede kwart niet verder uitgebouwd. Binnen twee minuten vonden de ‘berinnen’ Storm Willemsen en Jill Oort het net achter Zaan-keepster Brit van den Dobbelsteen. Na de 5-8 van Zaan-speelster Malissa van Rijn was het rust.

Er leek na de 5-9 van Nerida Drewes geen vuiltje aan de lucht voor het team van coach Mick van den Bree. Polar Bears rechtte nog een keer de rug en kwam terug tot 8-9. Daarna kwam de fase waarin international Van den Dobbelsteen onder de lat onpasseerbaar leek. Lieke Rogge – backhand op midvoorpositie - en Kila van der Veen zorgden voor het ingaan van de laatste periode voor wat meer lucht. Door hun treffers werd de marge weer teruggebracht tot drie (8-11) doelpunten.

Na 35 seconden in het laatste kwart stelde Nerida Drewes (8-12) de winst min of meer al veilig. International Iris Wolves bepaalde vanaf de midvoorplek een minuut voor tijd de eindstand.

ZV De Zaan – GZC Donk 11-7 (0-1, 4-3, 4-1, 3-2)
Doelpunten ZV De Zaan: Stan Meijn 4, Angelo Corver 3, Phil Brantjes 2, Don Rempt 1, Daan Bakker 1. Doelpunten GZC Donk: Mart van der Weijden 3, Erik Brugué 1, Tijs Schouwerwou 1, Jesse Nispeling 1, Jorn Winkelhorst 1.

Polar Bears - ZV De Zaan 10-12 (2-5, 3-3, 3-3, 2-1)
Doelpunten Polar Bears: Iris Wolves 2, Jill Oort 2, Lola Moolhuijzen 1, Nina van de Geijn 1, Storm Willemsen 1, Laura Schinkel 1, Renée de Kleer 1, Nienke Vermeer 1.
Doelpunten ZV De Zaan: Lieke Rogge 3, Nerida Drewes 3, Malissa van Rijn 2, Kila van der Veen 2, Lois den Ouden 1, Maud Koopman 1.