Eindfase Eredivisie Heren en Dames aangepast

Eredivisie Heren, Eredivisie Dames
Beeld: Beeldboot/ Gertjan Kooij
20 april 2021
Eindfase Eredivisie Heren en Dames aangepast

De Eredivisieverenigingen hebben afgelopen week gezamenlijk besloten in te stemmen met enkele aanpassingen in de eindfase van het seizoen. Bij de heren wordt er niet gedegradeerd. Bij zowel de heren als de dames wordt het speelrooster ingekort en worden alleen de wedstrijden gespeeld die nodig zijn om een bekerwinnaar en kampioen van de competitie te bepalen.

 

Dit bijzondere besluit is genomen in onderling overleg met de verenigingen en de KNZB na een stemronde afgelopen vrijdag. De voornaamste reden voor de besluiten is dat tijdens deze pandemie er volgens een meerderheid van de verenigingen geen sprake is van een normaal verloop van de competitie.

 

Sinds januari van dit jaar morgen de Eredivisie dames en heren weer spelen onder de door de overheid afgegeven vrijstelling voor de Topcompetities. Hierdoor hebben zowel de reguliere competitie als de bekercompetitie doorgang kunnen vinden. De meeste wedstrijden zijn te volgen via livestreams zodat eenieder deze wedstrijden vanuit huis kan volgen. Toch is het verloop op verschillende momenten beïnvloed door corona. De wekelijkse testen leveren incidenteel een positieve speler op die als gevolg hiervan niet kan spelen. Soms leidt dit ook tot een geheel team dat een wedstrijd niet kan spelen. Richting het einde van de competitie, met verschillende beslissingswedstrijden in het vooruitzicht, kan het zijn dat enkele positieve spelers leiden tot verlies en, in het ergste geval, degradatie.  

Voor een vereniging kunnen de gevolgen zowel sportief als financieel ingrijpend zijn en conform de uitgangspunten zoals ook NOC*NSF heeft aangegeven willen we spelers daar waar kan niet de dupe laten worden van de corona-pandemie. De eredivisieverenigingen hebben dan ook ingestemd met het niet degraderen van de nummers 13 en 14 van de heren-competitie.

 

Dit heeft uiteraard wel gevolgen voor de opzet van de herencompetitie volgend jaar die wederom met 14 teams gespeeld zal worden. Deze gevolgen worden geaccepteerd en gezamenlijk gaat er gewerkt worden aan een aantrekkelijk competitierooster voor seizoen 2021/2022 in overleg met de bondscoaches en met als einddoel een competitie met 12 herenteams in het seizoen erna. Bij de dameseredivisie zal de competitieopzet niet wijzigen ten opzichte van het lopende seizoen.

 

Verkorten competitie

De relatief korte tijdspanne waarin de competitie sinds januari 2021 wordt gespeeld zorgt voor een hoge belasting op spelers, staf en betrokken vrijwilligers. Hoewel zij zeer goed beseffen dat zij in een bevoorrechtte positie verkeren, aangezien zij wel mogen trainen en spelen terwijl de rest van Nederland niet kan zwemmen, moeten ook zij beschermd worden in het belang van hun gezondheid. Vandaar de wens om het aantal wedstrijden en de duur van de resterende periode te beperken. Door de eindrangschikking tijdens de play-off niet uit te spelen, de play-out te schrappen en door te schuiven in de beschikbare weekenden ontstaat er een nieuw rooster wat eindigt met de finale om het landskampioenschap zowel bij de heren als de dames op 14,15 en (indien noodzakelijk) op 16 mei 2021.  De bekerfinales zullen worden gespeeld in het Hofbad in Den Haag op 6 juni 2021.

 

Het aanpassen van de vooraf vastgelegde bepalingen en afspraken is zeer uitzonderlijk en ongebruikelijk. De Eredivisieteams, die niet allemaal op een lijn zaten wat de afronding van deze competitie betreft, hebben onderling afgesproken om in de toekomst eerder en volgens duidelijke onderlinge afspraken tot een oplossing te komen.

Beeld:
Beeldboot/ Gertjan Kooij
1,050

Lees ook

06 februari 2023
Het Hofbad in Den Haag zal zondag 19 maart ongetwijfeld voor een groot deel ‘groen’ gekleurd zijn. Zowel bij de dames al…
03 februari 2023
Dit weekend staat vooral in het teken van de KNZB Beker. Bij de heren wordt de laatste halve finale gespeeld. Polar Bear…
1,455