Match of the week: Polar Bears - UZSC

Eredivisie Heren, Eredivisie Dames
Match of the week: Polar Bears - UZSC

Dit weekend komen alleen herenteams in actie in de Eredivisie. Dinsdag staat er wel een dameswedstrijd op het programma. De ‘match of the week’ gaat wat ons betreft tussen Polar Bears en UZSC. Met Ruud van der Horst en Johan Aantjes kijken we vooruit.

Ruud van der Horst (foto boven) stond vorig seizoen nog als trainer langs de kant bij de Beren. Dit seizoen besloot hij z’n zwembroek weer aan te trekken en het trainersstokje over te dragen aan Bas de Jong. Ook is Kas te Riele naar het buitenland vertrokken. “Ons team is daarmee best veranderd. Dat neemt niet weg dat wij nog steeds een selectie hebben die zeker de play-offs kan halen. En eigenlijk willen we net zoals vorig jaar meedoen om het kampioenschap.” Op de vraag of het weer wennen is in zijn hernieuwde spelersrol zegt hij: “Dat is het niet, want de groep pakt het heel goed op. Ik verzorg nog wel een aantal trainingen, maar lig dan ook in het water. Zo maak ik mijn uren en kan ik in het weekend mee. Ik vind het spel nog veel te leuk en denk op deze manier nog wat toe te kunnen voegen aan deze jonge groep.”

Ook de selectie van UZSC is behoorlijk veranderd. Van de selectie van vorig seizoen zijn er nog maar zes over. Het lukte de ploeg uit de Domstad om drie buitenlanders aan te trekken: een Griek, een Kroaat en een Australiër. Johan Aantjes daarover: George Athymaritis is pas 18 jaar. Hij is hier gekomen om te studeren. Een behoorlijk talent die ook bij de Griekse jeugd heeft gezeten, dus hij begrijpt het spelletje wel. De Australiër Jordan Kremers-Taylor heeft in het verleden met Benjamin Hoepelman bij Marseille gespeeld. Via Benjamin is hij in contact gekomen met UZSC. Een snelle jongen die het spel goed begrijpt en bovendien links is. Die hadden wij nog niet in de selectie. En Rudolf Cvanciger heeft de afgelopen jaren bij ZPB en SVH gespeeld en is nu bij ons een van de drie midachters.” Daarmee bestaat de vaste Utrechtse selectie uit negen man. Met veel eigen jeugd vult Aantjes de groep aan. Eén van de belangrijkste opdrachten die de meesteropleider bij zijn aanstelling heeft meegekregen is niet voor niets om te bouwen en de juiste (topsport)stappen te zetten om in de nabije toekomst weer structureel mee te doen om het kampioenschap. “We trainen behoorlijk veel met elkaar. Naast de waterpolotrainingen ook nog eens twee keer kracht en twee zwemtrainingen in de week. Zo komt kwantiteit en kwaliteit samen en brengen we het niveau steeds verder omhoog, al heeft dat natuurlijk wel wat tijd nodig met zo’n jonge groep.”

Inmiddels is de competitie voor beide ploegen behoorlijk op dreef. Polar Bears staat vierde met zeven punten uit vier wedstrijden, Utrecht staat tweede met drie punten meer. “Onze voorbereiding was vrij rommelig doordat er afgelopen zomer veel toernooien waren met de diverse Oranjeselecties. Daar deden veel spelers van Polar Bears aan mee”, zegt Van der Horst. “Wij zijn nog wat zoekende en boeken nog wat wisselende resultaten. We hebben fases in wedstrijden dat het goed gaat en fases dat het wat minder gaat. Maar dat zie je bij UZSC ook wel. Aantjes beaamt dat: “Hoewel we vier van de vijf wedstrijden hebben gewonnen, kunnen we in aanvallend en verdedigend opzicht nog veel verbeteren. We spelen vaak net goed genoeg om te winnen, alleen tegen ZPC Amersfoort draaide het uit op een gelijkspel. Ondanks dat wij nu gedeeld eerste staan, zijn wij er dus nog lang niet. We gebruiken de komende periode daarom om verder te bouwen. Toch blijven we een team dat moeilijk te verslaan is als wij er honderd procent voor gaan. We willen daarom minimaal de kwartfinale in zowel de beker als de play-offs bereiken.”

Over de wedstrijd van zaterdag zegt Van der Horst: “Het is lang geleden dat wij thuis hebben verloren van UZSC. Dus wij gaan vol voor de winst. Aantjes: “Als wij ons niveau halen, kan het een prima wedstrijd worden. Ik ken Polar Bears natuurlijk vrij goed. Het is een hele talentvolle ploeg met Ruud en Jeroen Cavaljé als ervaren krachten. Het kan een pittige wedstrijd worden, maar we gaan er met veel vertrouwen naartoe. We hebben er in ieder geval heel veel zin in.”

Johan Aantjes (archieffoto Orange Pictures)
Johan Aantjes (archieffoto Orange Pictures)

Programma Eredivisie

Zaterdag 5 november
17:30 uur Polar Bears - UZSC | Livestream
Scheidsrechters: Schapers en Taylan

17:55 uur ZPB H&L Productions - De Linge/PCG  
Scheidsrechters: Gransjean en Evers 

18:15 uur ZVL-1886 Center - PSV
Scheidsrechters: Van Den Berg en Reemnet 

18:20 uur GZC Donk - ZPC Amersfoort 
Scheidsrechters: Korver en Van den Heuvel 

20:00 uur De Ham - ZV De Zaan | Livestream 
Scheidsrechters: Bot en Bervoets 

20:15 uur AZC – Het Ravijn
Scheidsrechters: Bijeman en Pool  

Stand Eredivisie Heren
1 AZC 4-10
2 UZSC 4-10
3 ZPB H&L Productions 3-7
4 Polar Bears 4-7
5 ZV de Zaan 2-6
6 ZVL - 1886 Center 3-6
7 GZC Donk 3-4
8 ZPC Amersfoort 5-4
9 Het Ravijn 4-3
10 PSV 4-3
11 De Ham 5-3
12 De Linge/PCG 3-0

Eredivisie Dames

Dinsdag 8 november
20:30 uur ZVL-1886 Center – UZSC
Scheidsrechters: Gransjean en Hendriks

Stand Eredivsie Dames
1 UZSC 1-3
2 Polar Bears 1-3
3 GZC Donk 1-3
4 ZVL-1886 2-3
5 ZV De Zaan 2-3
6 Het Ravijn 2-3
7 PSV 1-0
8 De Ham 2-0

Beeld:
Ruud van der Horst (Orange Pictures)
LEES MEER OVER
1,143

Lees ook

In de eredivisie bij de mannen bleef het in Krommenie tussen De Ham en ZPB H&L Productions spannend tot het eind. Bi…
2,042
In het weekend is weer een vol programma in de eredivisie bij de mannen. Koploper ZV De Zaan krijgt op zaterdag in eigen…
1,434