Beslissing mannen valt in Gouda

Eredivisie Heren
Beslissing mannen valt in Gouda

Bij de playoffs om de waterpolotitel is bij de mannen een derde en beslissende wedstrijd nodig. Na de 8-3 thuisoverwinning van GZC Donk vrijdag in Gouda trok ZV De Zaan zaterdag in eigen huis met 19-11 aan het langste eind.

In een stampvol zwembad De Slag zocht de thuisclub direct de aanval, maar het was Mart van der Weijden die na 40 seconden als eerste het net vond (0-1). Binnen een minuut tekende Angelo Corver voor de gelijkmaker. Het tempo bleef hoog en de teams gaven elkaar tot halverwege de tweede periode weinig toe.

Tijdens het wisselen van speelhelft – stand 10-8 - vroeg Zaan-keeper Ted Huijsmans aan de fanschare achter zijn doel toch vooral door te gaan met de hartstochtelijke en onvermoeibare aanmoedigen. Het hielp. Het harde tromgeroffel en de vele decibellen van de toeters gaf de thuisclub zichtbaar hernieuwde energie. Bij 12-8 kreeg Guus van Yperen, tot dat moment topscorer met drie doelpunten, een rode kaart. Even later kreeg Kjeld Veenhuis zijn derde persoonlijke fout.

Zonder de twee topspelers van GZC Donk scoorden Stan Meijn en Angelo Corver kort achter elkaar namens De Zaan. Mart van der Weijden deed daarna iets terug: 14-9. In de laatste periode, die begon met een comfortabele 16-9 voorsprong voor De Zaan, werd over en weer gescoord, maar tot een echt slotoffensief van GZC Donk kwam het niet.  

Als vanzelfsprekend was GZC Donk-speler Tijs Schouwerwou teleurgesteld. “Gisteren lag alles goed bij ons. Vandaag was dat totaal anders. De wedstrijden zijn absoluut niet met elkaar te vergelijken.’” Dat de tijdwaarneming een paar keer uitviel, had geen invloed op het verdere scoreverloop vond Schouwerwou. “Het is gewoon jammer dat het gebeurde, maar op dat moment stonden we al met zes doelpunten achter.”

Aan de kant bij de thuisclub was er natuurlijk euforie. “We hadden het even nodig om op onze donder te krijgen. Gisteren vergaten we het belangrijkste te doen, namelijk doelpunten maken”, liet Stan Meijn weten. Teamgenoot Don Rempt knikte instemmend. “Vandaag waren we vanaf moment één erbij. Onze kracht is de breedte van het team. Het maakt niet uit wie er gewisseld wordt. We blijven op volle kracht doorgaan. En morgen doen we er nog een schepje bovenop.”

Zondag 14 mei gaan beide teams om 15.00 uur voor de derde en laatste keer te water in Gouda. Dit duel wordt live uitgezonden op www.nos.nl

Finale best-of-3 mannen

Vrijdag 12 mei, wedstrijd 1, Gouda:
GZC Donk – ZV De Zaan: 8-3 (4-1, 3-1, 1-0, 0-1).
Doelpunten GZC Donk: Mart van der Weijden 3, Kjeld Veenhuis 2, Eric Brugué 2, Tijs Schouwerwou 1.
Doelpunten ZV De Zaan: Pascal Janssen 1, Don Rempt 1, Stan Meijn 1.

Zaterdag 13 mei, wedstrijd 2, Zaandam:
ZV De Zaan – GZC Donk 19-11 (3-3, 7-5, 6-1, 3-2).
Doelpunten ZV De Zaan: Angelo Corver 5, Phil Brantjes 4, Jacoppo Mandolini 3, Pascal Janssen 2, Stan Meijn 2, Jurriaan van der Struijk 1, Thomas Lucas 1, Don Rempt 1.
Doelpunten GZC Donk: Guus van Yperen 3, Jimmy Sjardijn 3, Mart van der Weijden 2, Eric Brugué 1, Quint van den Heuvel 1, Rick Terlouw 1.

Duel terugkijken? Klik dan hier.

(Door Marcel Tabbers)

Beeld:
Angelo Corver, 5 x raak namens De Zaan. (Foto Orange Pictures)
LEES MEER OVER
1,538

Lees ook

Thijmen Karel is de nieuwste aanwinst voor ZPC Amersfoort. De 20-jarige speler komt over van Het Ravijn.Karel begon op z…
1,544
Aankomend seizoen is Filip Kljajevic de nieuwe hoofdcoach van de herenselectie van Zwem -en Poloclub Het Ravijn. De voor…