De Linge/PCG promoveert naar Eredivisie

Eredivisie Heren
De Linge/PCG promoveert naar Eredivisie

De Linge/PCG maakte de laatste jaren een wervelende ontwikkeling door. Het eindigde dit weekend met de promotie naar de Eredivisie. “We gaan het avontuur aan!”

Zo’n vijftien jaar geleden fuseerden De Linge en PCG. De clubs uit Leerdam en Gorinchem speelden op regioniveau. Met eigen jeugd begon de opbouw. Jongens van 14-15 jaar kwamen in het eerste en ontwikkelden zich razendsnel. Maar liefst vijf keer werd er gepromoveerd. “Het grootste deel van de ploeg die zaterdag kampioen werd, bestaat uit eigen spelers die dat hele traject hebben meegemaakt, dat maakt het extra mooi”, vertelt trainer-coach Robin Wijgers. Zelf is Wijgers nu twee seizoenen betrokken bij de club. Toen de ploeg in 2020 kampioen werd in de tweede divisie, nam hij het stokje over. “Maar toen begon corona en kon het seizoen de prullenbak in. We hebben vorig jaar maar één competitiewedstrijd gespeeld. We hadden voorafgaand aan dit seizoen daarom helemaal niet scherp hoe de verhoudingen waren. Het kampioenschap is nooit ons doel geweest, we wilden in de top-4 eindigen.”

Voor de winterstop zag het er ook helemaal niet naar uit dat De Linge/PCG aan het eind van het seizoen met de titel aan de haal zou gaan. “We verloren van Brandenburg en wonnen de overige wedstrijden vaak maar nipt.” Maar na de winterstop viel alles op z’n plek, werd er steeds beter gespeeld en niet meer verloren. Na het gelijkspel tegen nummer 2 MNC Dordrecht van vorige week (11-11) was het eigenlijk al wel duidelijk dat het kampioenschap de ploeg niet meer kon ontgaan. Na dit weekend twee keer te hebben gewonnen van SWOL 1894 (17-4 en 9-13) was de titel daadwerkelijk een feit.

Maar kampioen worden is één, de vraag is dan helaas steeds vaker of je als eerste divisionist ook het stapje naar de Eredivisie wilt maken. “We waren in eerste instantie van plan een eventuele promotie te laten afhangen van het resultaat van de geplande promotie-degradatiewedstrijden, maar toen bleek dat Waterpolo Den Haag, SVH en Schuurman BZC vrijwillig wilden degraderen uit de Eredivisie, betekende een kampioenschap rechtstreekse promotie. We hebben de koppen bij elkaar gestoken en besloten ervoor te gaan. Iedereen wilt heel graag en als je de beste bent, moet je promotie accepteren. De eerste lijntjes voor wat versterkingen staan uit, maar we zien het vooral als een mooi avontuur. Het is echt niet onze ambitie om een stabiele Eredivisionist te worden. Al duurt het één seizoen, dan hebben we wel hele mooie en belangrijke ervaring opgedaan."

Beeld:
Het kampioensteam van De Linge/PCG
LEES MEER OVER
2,558

Lees ook

ZPB H&L Productions heeft zich voor komend seizoen versterkt met Maurice Dentro (27) en Jens Wijgers (19). Na de nie…
1,199
Na de aanstelling van Hans Blikslager als trainer-coach van de damesselectie, is het UZSC gelukt Sebastiaan Brands (27)…
1,663