Duidelijkheid over degradatieregeling: gewoon play-outs

Eredivisie Heren
Voor SVH met Gergo Bernula wachten na de competitie 'gewoon' play-outs | Roel Laluan.
05 april 2019
Duidelijkheid over degradatieregeling: gewoon play-outs

De commissie van beroep heeft vrijdagmiddag geoordeeld dat het administratief geschil, aanhangig gemaakt door ZV De Ham en Het Ravijn betreffende de wijziging van de promotie-degradatieregeling, geen wijziging betreft. Een uitgebreide toelichting van die commissie volgt volgende week. Helder is dat de oorspronkelijke regeling blijft staan. Oftewel, de nrs. 9 t/m 12 spelen aan het eind van de competitie play-outs.

Ten grondslag lag een wijziging in het handboek van oktober jl. waarin werd vermeld dat de nummer laatst in de Eredivisie Heren direct zou degraderen, zonder play-outs. In de versie van april vorig jaar, waarmee de competitie van start ging, werd nog gesproken van de regeling zoals die nu definitief is. Nadat nummer laatst SVH zich in de winterstop drastisch versterkte met vier buitenlandse spelers, gingen de alarmbellen bij diverse clubs af. Dat het handboek van de KNZB tegenstrijdigheden vertoonde, hielp ook niet mee.

Daar is nu een streep onder gezet vertelt Guust Jutte, programmamanager waterpolo van de KNZB. "Er is een uitgebreide zitting gehouden, waarin alle betrokkenen hun verhaal konden doen. Daar is uiteindelijk een oordeel over geveld. Tegelijkertijd hebben alle partijen geconcludeerd: dit is niet heel erg handig en ook niet de wijze waarop we energie willen steken in het waterpolo. Wij moeten helder communiceren en als er zaken onduidelijk zijn, dat we elkaar gewoon opbellen. Betreft de WFN hebben we de bepalingen van volgend jaar al doorgenomen. Daarin is al flink wat verduidelijkt, zodat we er met z'n allen voor zorgen dat aan het begin van het seizoen alles duidelijk is."

Daarin zal de promotie-degradatieregeling voor volgend seizoen in ieder geval veranderen. "Op de WFN-vergadering van vorige maand hebben alle clubs zich ook al uitgesproken. Wedstrijden als de play-outs/offs zijn gewoon gave wedstrijden. Wat altijd bijzonder blijft - maar ook de charme - is dat een ploeg de hele competitie geen pepernoot kan raken, maar er via play-outs wel in kan blijven. Voor volgend jaar is besloten dat de play-outs blijven, maar de nr. 12 wel direct degradeert", besloot Jutte.

Het administratief geschil ging ook over de verduidelijking van het transferbeleid. Daarin is afgesproken dat er ook voor spelers van de FINA een transferwindow komt, zoals nu alleen voor de LEN het geval is. Dat wordt rechtgetrokken en geldig voor beide bonden. 

Beeld:
Voor SVH met Gergo Bernula wachten na de competitie 'gewoon' play-outs | Roel Laluan.
LEES MEER OVER

Reacties

Lees ook

26 februari 2021
Het volledig wedstrijdoverzicht en de livestreams vind je hieronder: Competitie dames: De Krommerijn om 14:30 uur:…
3,207
22 februari 2021
Onderstaand een overzicht van de uitslagen, periodestanden en doelpuntenmakers. Zaterdag 20 februari Competitie Dames:…
1,386