Het Ravijn komt op 1-0

Eredivisie Heren
Het Ravijn komt op 1-0

Het Ravijn heeft de eerste finale tegen Polar Bears gewonnen op penalty’s. Keeper Job van As was uiteindelijk de gevierde man. De keeper van Het Ravijn pakte bij een stand van 17-17 de laatste en beslissende penalty van Polar Bears en bezorgde zijn ploeg daarmee de overwinning (18-17). Morgen treffen de twee ploegen elkaar om 20:00 uur in Ede en dan mogen ze over 2 of 3 wedstrijden uitmaken wie er landskampioen wordt.

Het Ravijn schoot in Nijverdal uit de startblokken. Via doelpunten van Bas ter Brake (midvoor), Ivar Schilstra (tegenaanval) en Emiel Wouters kwam de ploeg van Zeno Reuten met 4-0 voor en leek het af te stevenen op een ruime overwinning. Polar Bears had in de eerste periode weinig antwoord op het dynamische spel van Het Ravijn.

"In de eerste periode hadden we veel moeite met de contra van Het Ravijn", zei ook Lars ten Broek, één van de bepalende spelers bij Polar Bears. "Maar daarna gingen wij beter verdedigen en kregen wij hun tegenaanval onder controle. Daarna scoorde Het Ravijn nog maar vijf doelpunten in drie periodes en hadden wij de wedstrijd eigenlijk onder controle."

Via een paar sterke schoten van Guus Wolswinkel en Kas te Riele kwam Polar Bears sterk terug in de wedstrijd en nam het initiatief over. Terwijl Het Ravijn veel statischer begon te spelen en nog maar moeizaam door de verdediging van Polar Bears heen kwam, scoorde Polar Bears er lustig op los en kwam terug tot 7-7.

"We bewogen niet meer genoeg in de aanval", zei Ravijn-speler Yoran Loos. "Ik had niet het gevoel dat er angst zat in de ploeg. Ik wist dat we weer terug zouden komen. Maar we speelden te statisch en konden de midvoor nauwelijks meer vinden. En als we dan schoten, dan werden we daarna  meegenomen in hun duels en werden we er te gemakkelijk uitgestuurd. Zo kregen we een flink aantal manmeers tegen."

In de vierde periode was de spanning in het zwembad om te snijden. De supporters van beide ploegen beten op hun nagels, sprongen op bij elke bal die over, naast of juist raak ging. Ze hadden het niet meer. Oud-Ravijn speelster Saskia Dannenberg durfde bijna niet te kijken, zo spannend vond ze het. Terwijl haar vriend Sander het juist uitschreeuwde en luid zijn ploeg aanmoedigde. 

Met nog iets meer dan drie minuten te spelen bracht Kas te Riele zijn team opnieuw op voorsprong: 8-9. De fans van Het Ravijn wisten niet meer waar ze moesten kijken. Twintig seconden voor tijd bracht Bas ter Brake zijn team echter weer op gelijk hoogte met Polar Bears: 9-9.  Het zwembad barstte uit zijn voegen. Met penalty’s moest er bepaald worden wie deze eerste finale zou winnen.

De penaltyserie was razend spannend. De spelers van Het Ravijn en Polar Bears schoten allebei de ballen er ontzettend goed in en na tien penalty’s was de stand nog steeds gelijk. Uiteindelijk pakte Job van As, na een opvallende keeperswissel bij Het Ravijn, de beslissende penalty van Guus Wolswinkel. Jorn Muller hield vervolgens het hoofd koel en schoot zijn team naar de winst: 18-17.

"Het is toch fantastisch om zo in ons eigen bad een finale te mogen spelen", zei Yoran Loos. "Dit zijn de twee clubs met de beste supporters van Nederland. Wat een sfeer. Zo’n penaltyserie vind ik eindelijk heel mooi. Vorig jaar zijn we in de kwartfinale tegen Polar Bears eruit gegaan op penalty’s, dus we hadden nog wat recht te zetten. Vorige week hebben we tegen UZSC al mooi kunnen oefenen en toen liep het goed af en vandaag gelukkig weer. Morgen willen we deze stijgende lijn doorzetten en nog een keer van Polar Bears winnen."

Finale Eredivisie Heren

Vrijdag 27 mei
Het Ravijn - Polar Bears: 18-17 (4-1, 1-3, 2-3, 2-2 | strafworpen: 9-8).
Het Ravijn: Bas ter Brake 4, Lars Gottemaker 3, Yoran Loos 3, Jorn Muller 2, Emiel Wouters 2, Hugo Wouters 2, Sam Stertefeld 1, Ivar Schilstra 1.
Polar Bears: Kas te Riele 6, Lars ten Broek 4, Sander Roels 3, Sam Kunz 2, Guus Wolswinkel 2. 

 

Zaterdag 28 mei
20:00 uur Polar Bears – Het Ravijn | livestream
Scheidsrechters: Zwart en Gransjean

Zondag 29 mei (indien nodig)
16:00 uur Het Ravijn – Polar Bears | livestream
Scheidsrechters: Bijeman en Reemnet

Tekst: Natasha Smit

 

Beeld:
Emiel Wouters waagt een schot (Wim Beunk Fotografie)
LEES MEER OVER
2,466

Lees ook

Aankomend seizoen is Filip Kljajevic de nieuwe hoofdcoach van de herenselectie van Zwem -en Poloclub Het Ravijn. De voor…
De waterpoloheren van ZV de Zaan nemen - na het meest succesvolle jaar uit de clubhistorie - afscheid van keeper Ted Hui…
1,644